2018. április 22., vasárnap

Lengyel lélek Német honban - kortárs irodalmi-est egy Közép-Európai költővel

Ha kedd, akkor Hétvezér Est… 
Találkozás egy rendhagyó német költővel Peter Gehrisch-el

Mandics György
Peter Gehrisch 
A kortárs irodalom kedvelői, korunk európai költészetének nálunk talán kevésbé ismert, de fontos német költőjével, Peter Gehrisch-el ismerkedhetnek meg Mandics György (Temesvár, 1943. január 4.) tanár, író, költő, művelődéstörténész, újságíró, esszéíró, kutató, matematikus, jóvoltából.

Mandics György immár a negyedik alkalommal lesz vendégünk a 413. Hétvezér Esten.

Peter Gehrisch (1942, Drezda) az egyetemen német nyelvészetet, majd etikát és vallásfilozófiát tanult. Előbb középiskolában, majd a Drezdai Népfőiskolán, végül a Műegyetemen oktatott vallásfilozófiát. Köteteinek száma 25.

Ezek zöme verseskötet, versfordítás, antológia-összeállítás és esszé. Egyik fő műve a lengyel romantikus, Norwid filozófiai műveinek német nyelvű kiadása. Verseit eddig lengyel, orosz, szerb, cseh, bolgár és román nyelvre fordították. Az Ostragehege drezdai irodalmi és művészeti folyóirat társkiadója és szerkesztője. Drezdában és Lwówek Slaskiban (Szilézia, ma Lengyelország) él. A bevándorlásellenes keletnémet értelmiség egyik szellemi vezére. Ez az utóbbi megállapítás talán a nem kifejezetten irodalom-barátok érdeklődését is felkeltheti. Hiszen a modern kori Európa elrablása, a jelenlegi európai (értsd alatta Nyugat-Európai) vezetők, akik megtagadták a keresztény Európát és
egyre több helyen a keresztek betiltására, a keresztény templomok rombolására és átalakítására adták fejüket, életünk minden területén, így a kultúra világában is támadják a keresztény Európát.
Mindig kényes dolog a politika - pláne az aktuálpolitika - és a kultúra, a művészet, az irodalom társítása – hiszen erre nagyon sok rossz példát találhatunk, akár csak a közelmúltban – de időt álló, kiváló példák is akadnak jószerivel, gondoljunk csak a szabadságharcok és forradalmak művészetére. Lehet, hogy olyan időket élünk, amikor Közép-Európa lesz Európa megmaradásának az utolsó reménye és újjászületésének a bölcsője és ennek a szunnyadó magja a kortárs Közép-Európai művészet, és az irodalom? 
 
Az irodalmi esten megismerhetjük Peter Gehrisch legújabb kötetét, Mandics György fordításában „Az én fénytudományom parázsló gyűrűje” című verseskötet. 
Szeretettel várunk minden érdeklődőt, az izgalmas kortársi irodalmi estre.
Az előadás ideje: 2018. Szelek hava, azaz április 24. kedd 18.00 óra
Helye: Királykút Emlékház, Mikszáth Kálmán u. 25.
Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése