2018. április 9., hétfő

Vendégünk: Puskás Béla

Ha kedd, akkor Hétvezér Est…

Magyarország az I. világháborúban

A 411. Hétvezér Est vendége - első ízben - Puskás Béla, Kaposvárról. Az előadó nem csak jó ismerője a katonaéletnek, hanem szívügye a magyar hadtörténet szinte minden szegletének, kevésbé ismert részleteinek felkutatása és megismertetése. A háborúk története egyidős az emberiség történetével. Sajnos nemzedékről nemzedékre időszerű maradt a háborúk történetét megismerni. Elsősorban azért, hogy tanuljanak belőle az újabb nemzedékek, és ne essenek elődeik hibájába. Ez a folyamat mind ezidáig nem járt a mindannyiunk által óhajtott eredménnyel, vagyis azzal, hogy megtanuljunk békében élni a Földön. 

Az első nagy világégés óta a technikai, hadászati eszközök és módszerek olyan mértékben fejlődtek, a fenyegetettség olyan mértékben megnőtt, ami korábban elképzelhetetlen volt. Az első világháborút – bár az akkori legmodernebbnek számító eszközökkel vívták a szemben álló felek – de még betartva írott és íratlan szabályokat. Gondoljuk csak el, hogy karácsonykor a szemben álló felek a harctereken nem hogy szüneteltették az egymás elleni harcot, hanem a katonák köszöntötték is egymást! Ma ez már elképzelhetetlennek tűnő anakronisztikus gesztus.

Magyarország szerepe, részvétele az első világháborúban ma is sok feladatot ad a történészeknek, hogy ne hagyja veszendőbe menni azokat az ismeretlen történéseket, összefüggéseket, amelyeket az idő múlása, a feledés homálya egyre inkább elfed. Puskás Béla szívügyének tekinti, hogy ez ne történjen meg és tovább adja azokat a tanulságokat, amelyek megismertetését fontosnak tartja.  
Szeretettel várunk mindenkit az előadásra.           
               
Az előadás ideje: 2018. Szelek hava, azaz április 10. kedd 18.00 óra
Helye: Királykút Emlékház, Mikszáth Kálmán u. 25  

Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése