2018. április 1., vasárnap

Vendégünk: Gyirán István

Ha kedd, akkor Hétvezér Est…

Magyarország döbbenetes jövője – avagy a politikai életünk rejtett oldala 

Első ízben lesz a Fejér Szövetség Hétvezér Estek közéleti és kulturális előadás-sorozatának vendége Gyirán István.(1958) mérnök. Az éppen soron következő országgyűlési választások előtt néhány nappal politikai életünk rejtett oldaláról hallhatunk előadást. Vajon mit lehet még elmondani, felvetni a választási kampány hajrájában pro és kontra a közügyeinkről, gondolhatja a jámbor olvasó? Milyen újdonságot tud mondani egy „civil”, egy mérnökember az aktuálpolitikáról, amit még nem hallottunk volna? A napi média hír-özön mindent elárasztó és sokkolóan mantrázott nap, mint nap ismétlődő áradatában tud még valaki újat, mást és főleg igazat mondani, ha politikáról van szó? 

Ugye kedves választó állampolgárok mennyire „természetesnek” tartjuk azt, hogy amit a politikusok a választási kampányukban mondanak, ígérnek azt nem szabad komolyan venni, sőt nem kell igaznak elfogadni, pláne utólag számon kérhetőnek tekinteni. Azon vajon miért nem gondolkodunk el, hogy ennek nem kellene így lennie? Sőt megengedhetetlen szerződésszegésnek kellene tekintenünk a választási ígéretek be nem tartását, megszegését?

Normális és természetes dolog az, hogy ha a választói bizalmát elnyerő képviselő jelölt már felhatalmazott képviselő lesz, akkor majd azt tesz a választóival, amit akar? Olyan törvényeket hoz számukra, amilyeneket akar, és a tetteiért nem tartozik a választóknak semmilyen felelősséggel? Normális esetben ilyen felhatalmazást senkinek sem ad az ember! A szavazás során a választó és a képviselő között lényegében egy ráutaló magatartással kötött szerződéses kapcsolat jön létre. Egy szerződésben pedig mindkét félnek vannak jogai és kötelezettségei, és a szerződésszegésnek pedig következményei vannak. Ezzel szemben a választással kötött szerződéses viszonyban a képviselőnek nincs számon kérhető kötelezettsége, csak joga van. Ez hogy lehet? Úgy, hogy a képviselőknek megválasztásuk után ún. szabad-mandátumuk lesz, azaz nem hívhatók vissza, amennyiben nem tarják ígéretüket, szavukat. A szabad-mandátum a világ legnagyobb átverése, mert azt jelenti, hogy az ezzel felhatalmazott képviselő szinte bárhogyan visszaélhet ezzel. A népakarat ténylegesen négyévenként egyszer, a választások alkalmával nyilvánul meg. Gyirán István azt mondja, hogy rendszerváltással hatalomváltás nem történt. A nép épp olyan kiszolgáltatott, mint korábban volt. Hatalma az országban annak van, aki a képviselők törvényalkotó munkájára hatással van. A nép nem tudja gyakorolni az alkotmányos hatalmát, mert a képviselőire semmilyen hatással nem lehet, azok munkáját a pártok irányítják. 
 
A szabad mandátum eltörlése, ami minimálisan a képviselők visszahívhatóságának helyreállítását jelenti, jelentené, a közvetlen demokrácia megteremtését. Olyan képviseleti demokráciát – például Svájchoz hasonlóan – amelyben népszavazás ellenőrzése alatt van megválasztott képviselők tevékenysége. Jelenleg feje tetején áll a dolog, mert a képviselők mondják meg a választóknak, hogy milyen kérdésben tartható népszavazás és miben nem. Normális esetben ennek épp fordítva kellene lennie: a hatalom tulajdonosának, a népnek kellene a képviselők törvényhozási munkáját ellenőrizni a népszavazás intézményével. 
 
Svájcban a parlamentet nemzetgyűlésnek is nevezik. Tehetik ezt azért, mert náluk a közvetlenül választott, tehát nem pártlistán bejutott képviselők, valóban a nemzet érdekében dolgoznak. Nincs „frakciófegyelem”, a képviselők a választói körzetük érdekét képviselik. A feladataikat másodállásban, tiszteletdíjért végzik, tehát nem főállású „megélhetési” politikusok.
 
A jelenlegi gyakorlat – állítja Gyirán István - alkotmányellenes, mert a választók csak választanak, de hatalmat nem gyakorolnak! A hatalmat az gyakorolja, aki a képviselők munkáját irányítja, befolyásolja. Az Alaptörvény szerint ez a jog kizárólag a népet illeti, illetné meg. A politikai pártok a listaállítás jogával magukhoz ragadták a képviselők irányítását, és ezzel gyakorlatilag megszerezték az ország feletti hatalmat is. Ez minden bajnak az alapja. Az igazi kérdés az, hogy ezen akarunk-e, tudunk-e mi választópolgárok változtatni?

Ha sikerült felkelteni a kedves olvasó érdeklődését, akkor jöjjön el az estre hallgassa meg az előadást. 
Szeretettel várunk minden közélet iránt érdeklődő és közéletet élő fehérvári és környékbeli polgárt!

Az előadás ideje: 2018. Szelek hava, azaz április 3. kedd 18.00 óra
Helye: Királykút Emlékház, Mikszáth Kálmán u. 25.

Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése