2020. október 5., hétfő

160 éve hunyt el Bolyai János

Ha kedd, akkor Hétvezér Est
Varga János: Bolyai János élete az anekdoták tükrében - 160 éve halt meg Bolyai János
 
Varga János mérnöktanár első alkalommal lesz a Fejér Szövetség közéleti és közművelődési előadás sorozatának vendége. Az előadó 48 éve foglalkozik a Bolyaiak életének és munkásságának tanulmányozásával. Nem Bolyai-kutató, de személyesen ismeri az utóbbi fél évszázadban dolgozó Bolyai-kutató mindegyikét, velük baráti kapcsolatban van, publikációikat, könyveiket ismeri, megvásárolja és feldolgozza. Ebben a témában terjedelmes magánkönyvtárral rendelkezik. Matematika tanárként szinte életcéljának tekinti, hogy minél több emberrel -tanulóval, tanárral, magyarral- megismertesse legnagyobb tudósunk munkásságát, tudománytörténeti jelentőségét, és példaként állítsa minden magyar, különösen a fiatalok elé. Ebben a témában ismeretterjesztő előadásokat tart, terjedelmes és rendhagyó pubikációja jelent meg a VALÓSÁG c. folyóirat 2016/2 és a Matematikai Lapok, 2015/2 számában BOLYAI JÁNOS a 'Teremtő’ címmel, valamint sikeresen kimutatta és a Matematikai Lapok 2016/1 8-14 o. számában publikálta Bolyai János híres képletéről, hogy valójában az is hiperbolikus. (A Bolyai-képlet hiperbolizálása) Ezen aktivitása alapján Weszely Tibor egyetemi tanár, nemrég elhunyt Bolyai-kutató adományozta neki a „Bolyai kultusz népszerűsítője” titulust.
 
Az előadásának célja, hogy a nem matematikus közönség számára a teljességre törekvés igénye nélkül, ugyanakkor csokorba gyűjtve bemutassa Bolyai János gazdag életművét, világra szóló matematikai eredményeit, matematikán kívüli elmélkedéseit, gondolatait. Az előadásból megtudjuk, hogy miért mondják a matematikatörténészek, hogy „… a halhatatlan János a világtörténelemben a lángésznek legtökéletesebb megtestesítője…”. Megtudhatjuk, hogy erdélyi magányában miket fedezett fel, kiket előzött meg és miben, kikkel volt párhuzamos felfedezése, hogy a nyomtatásban megjelent egyetlen munkája az Appendixbe sűrített életmű, maga a teremtés aktusa volt. Ilyen értelemben nevezhetjük őt „teremtőnek”.
 
Kézirati hagyatéka több, mint 14.000 oldal, amelyből az Appendix mindössze 26 oldal! A maradék kézirati halmazból olvasták ki a szorgalmas erdélyi és magyarországi Bolyai kutatók, hogy hogyan vélekedett a matematikáról, a matematikusról, a matematikán túli dolgokról. Mit gondolt Istenről, vallásról, szegénységről, nyomorról, elnyomásról, nemi erkölcsről, a női öltözködésről, nemzetiségi kérdésről (pl. a románokról), magyarokról, a magyar nyelvről, az egész emberi nemről, a munkáról.
 
Az előadás végén szó lesz arról, hogy miben lehet példaképe egy mai fiatalnak Bolyai János élete, mi volt életének tragédiája?
 
Mi, magyarok is valljuk Szentágothai János szintén világhírű, Nobel-díjra i többször jelölt agykutató tudósunkkal, Tudományos Akadémiánk volt elnökével együtt, hogy: „A magyar nép géniusza a tudomány területén, legmagasabb fokon Bolyai Jánosban öltött testet.”

A Vörösmarty Rádió 2013-02-18-án több, mint 50 perces interjút készített vele a Bolyaiakról, amely itt hallgatható meg. Tudománytörténettel kapcsolatos Publikációinak listája, illetve abban a cikkekre mutató linkek alapján az érdeklődők más hírességekről írt cikkeit is elérhetik. Tudománytörténeti előadásai a youtube.com oldalon érhetők el. Keresés: Varga János mérnöktanár. (A találati listát célszerű végig görgetni, mert más ui. nevű személyeket is előhoz!) Ha ellátogatunk az oldalra, akkor feltétlenül érdemes rákattintani a FELIRATKOZÁS gombra, mert akkor értesítést kaphatunk az új feltöltéseiről.

Legutolsó publikációja:
Szent-Györgyi Albert - a sokoldalú biológus / Albert Szent-Györgyi – the versatile biologist [Kaleidoscope 2020/20, 89 - 118] 2020-06-18 (Apák napján)
Kaleidoscopehistory Online Művelődés-, Tudomány és Orvostörténeti Folyóirat, 2020/20
(A modern orvostudomány története napjainkig)

Előadó: Varga János mérnöktanár
Az előadás címe: Bolyai János élete az anekdoták tükrében
Ideje: 2020. Mindszent - Magvető - október hava 6., kedd 18.00 óra
 Helye: Királykút Emlékház, Mikszáth Kálmán u. 25.
 
Szeretettel várunk mindenkit minden kedden este 18 órától a Királykút Emlékházba, ahol, ha kedd, akkor - biztosak lehetünk abban, hogy újra és újra elmaradhatatlan a - Hétvezér Est! Figyeljék híreinket!
 
Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése