2020. október 19., hétfő

Jász-magyar elfeledett őstörténet

Ha kedd, akkor Hétvezér Est

Bognár Ferenc Flórián: Jász-magyar őstörténet, avagy a magyar őstörténet jász-szkíta vonala mentén
 
Bognár Ferenc Flórián, számos magyarságtudományi konferencia szervezője,  műkedvelő őstörténet kutató lesz a Fejér Szövetség 507. Hétvezér Estjének előadó vendége.
 
Az est bátran tekinthető egy - a járványügyi helyzet miatt - elhalasztott könyvbemutató előadásnak is, minthogy a magyar történelmet évtizedek óta elkötelezetten kutató és számos tanulmányt megjelentető előadónk egy éve jelentetett meg egy hiánypótló könyvet Jászok címmel, benne egy rendkívül felkészült, megalapozott és terjedelmes őstörténeti kutatást összegző könyv újraszerkesztett változatával együtt, Horváth István azonos címmel megjelentetett terjedelmes tanulmányával. Sokszor újra kell felfedeznünk azt, amit elődeink már tudtak, bizonyítja ezt Horváth István kevesek által idézett műve előadónk összefoglalójával kiegészítve. Hiánypótló ismeretek a múltból. Talán nem is oly meglepő ez az MTA által létrehozott Magyarságkutató Intézet legújabb eredményeit tekintve.
 
Bognár Ferenc Flórián nem először szerepel a Hétvezér Est programján, sőt. Az első előadásának folytatásaként újra és egy terjedelmes tanulmánnyal is szerepelt a Fejér Szövetség honlapján Hun vagy Magyar? Avagy hogy lett Hunanyából Ogúr, s a Magúron Magány az úr? címmel.
 
Korábbi előadásainak témája nekünk, fehérváriaknak, itt az egykori történelmi és koronázó fővárosban különösen is sokat jelentett, hiszen itt ajánlotta fel Szent István az országot és a szentkoronát Szűz Máriának, Boldogasszonynak. Ettől a pillanattól tekintjük a Boldogasszonyt egyben a Magyarok Nagyasszonyának (latinul: Patrona Hungariae), melynek ünnepnapja október 8.-a.
 
Honlapunkon idézett későbbi tanulmánya is hasonlóképpen kötődik a királyi városhoz, hiszen Géza templomának alaprajza a mai napig látható a Szent István Bazilika előtt, s I. Géza és II. Géza királyt is itt koronázták, s az utóbbi nyughelyét is itt, Székesfehérvárott tiszteljük meg Fanfár királyainkért és Királyi Halottak Napi kegyeleti szertartás keretében (értsd: II. Géza tiszteletére szervezett megemlékezésünkben idéztük Bognár Ferenc "Géza" név eredetéről megjelentetett tanulmányát).

Mostani előadásának témája, tartalma is kötődik Székesfehérvárhoz, mint a történelmi Fejér vármegye székhelyéhez, hiszen megyénk déli területe, az Alföld dunántúli nyúlványa számos jász, kun, besenyő településnek és eseménynek nyújtott életteret.

Az előadó mondatait idézve a jász-magyar őstörténeti előadáshoz: "Az emberi műveltség időtlen messzeségébe érnek vissza kulturális gyökereink. Egészen az istenanyák csillag-vallásának koráig, bizonyítva ezzel a magyar kultúra ősi voltát, ős-szemléletünk boldogító hatását."

Amint megszoktuk, megszokták már közéleti és közművelődési előadás sorozatunk vendégei, a Hétvezér Est most sem mindennapi "eszmei" csemegével szolgálja a résztvevőket.

Előadó: Bognár Ferenc Flórán őstörténet kutató
Az előadás címe: Jász-magyar őstörténet
Ideje: 2020. Mindszent - Magvető - október hava 20., kedd 18.00 óra
Helye: Királykút Emlékház, Mikszáth Kálmán u. 25.
 
Szeretettel várunk mindenkit minden kedden este 18 órától a Királykút Emlékházba, ahol, ha kedd, akkor - biztosak lehetünk abban, hogy újra és újra elmaradhatatlan a - Hétvezér Est! Figyeljék híreinket!
 
Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése