2011. augusztus 17., szerda

Quo vadis Székelyföld?

Így hangzott és hangzik a 2003-ban Székesfehérvár testvérvárosában rendezett Csíkszeredai Értekezlet felhívása. Eredetileg ennek támogatására hirdette meg a Székely Nemzeti Tanács megbízásából a Friedrich Klára és Szakács Gábor vezette Forrai Rovásíró Kör azt a mozgalmat, hogy Magyarország minél több településének önkormányzata fejezze ki egyetértését Székelyföld autonómiájával azzal, hogy a település önkormányzatának hivatalos zászlajai közé emeli a székely nemzeti zászlót és rovásírásos település táblákat állít a városok, községek, falvak határaiba.

Ébredj Fehérvár! Quo vadis Székelyföld? Éledj Dél-, Fel- és Őrvidék és ébredj Kárpátalja! ...

Hangzik a Fejér Szövetség 2011. május 22-én, a Botond napi vásár napján meghirdetett "Hét Áldás Fehérvárra" felhívásának mondata, amelynek első pontja kifejezetten ezt kezdeményezi Székesfehérvár önkormányzatát is megszólítva. Ezt kezdeményezzük, s ezt nem helyettesíti semmilyen más megoldás. Ez továbbra is Székesfehérvár adóssága marad. Reméljük, nem túl sokáig, s akkor a felhívásunk első pontja sem volt hiába!

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom honlapján olvasható hírek alapján (http://www.hvim.hu/hir/moldavok-is-tamogatjak-szekelyfold-fuggetlenseget) ki kell egészítenünk hamarosan a felhívásunkat. Talán valahogyan így:

... S ébredj és éledj Csángóföld és Moldávia!

Lássuk és olvassuk a biztató hírt!

Moldávok is támogatják Székelyföld függetlenségét

Miközben az erdélyi pártpolitikai csatákban a magyar önrendelkezés ügye időről időre elsikkad, moldáv autonomisták nyíltan támogatják és plakáthirdetményekkel népszerűsítik Székelyföld függetlenségét.
Annak ellenére, hogy a román média, akárcsak a Bukarest által támogatott moldáv sajtó, fennen hangoztatja, hogy Moldova Köztársaság lakosságának túlnyomó része román, akik égnek a vágytól, hogy mihamarabb egyesülhessenek az anyaországnak nevezett Romániával.
Úgy tűnik azonban, hogy az országban igen sokan tartják magukat moldovánoknak, és nem hogy nem akarnak egyesülni Romániával, hanem határozottan elhatárolódnak tőle. Most egy moldáv nemzeti portál érdekes jelenségről számolt be: valakik Székelyföld függetlensége mellett foglalnak állást Moldovában. A napokban Chisinau utcáin és más környékbeli településeken is olyan plakátok jelentek meg, amelyeken Székelyföld térképe látható, azzal a felirattal, hogy „támogatjuk függetlenné válását".

Fejér Szövetség Sajtószolgálat
2011/08/17/1

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése