2011. szeptember 26., hétfő

A Fehérvár TV az Első Soponyai Nagylángról

Kedves Barátaim!

Ajánlom figyelmetekbe ezt a kis összeállítást a Fejér és a Gárda Szövetség által szervezett Első Szent Mihály Napi Vásárunkról, a Soponyai Nagylángról.

http://www.fehervartv.hu/video/index/4503

Bár több helyen, a jurtánál, a színpadnál is olvasható volt a teljes program, a két szerkesztő a legjobb indulattal sem vette észre, hogy több volt ez, mint vásári színpadi műsorokkal ízesített kirakodó. Nem jut el a rövidfilm nézőinek tudatáig így, hogy mi a különbség az eszem-iszom, dínom-dánom így vagy úgy, meg aközött, mikor egy rendezvényen szervesen kapnak helyet magas szintű előadások, bemutatók és helybéli művelődési értékek ugyanúgy, mint az Fejér Hétpróba magyar hagyományokra alapozott ügyességi versenyei, azaz a történelmi tények komoly ismerete és a játék a történelem szellemében.

Nekünk hiányzik, igen, pár szó arról, hogy az előadójurtában sokezer nyomtatásban megjelent oldalt háta mögött tudó Varga Csaba nyelvésztől hallgathattak előadást a Kárpát-medence ősnyelvéről és írásáról, avagy Tóth Imre régészeti szakértőtől összefoglalót arról, hogy ki volt Magyar Adorján, s mik az állításainak bizonyítékai, azaz mit is jelent az, hogy beigazolódott az a mondata is, hogy "nem jöttünk mi sehonnan sem", avagy az országszerte ismert Papp Lajos nyugalmazott szívsebész lélekemelő előadásáról. A színpadi programban valóban nagy sikert aratott a helybéli Tábortűz Énekesek és a Soponyai Nyugdíjas Klub, de az óvodások és iskolások műsora is, s a "többek között" kifejezésben bizony, nem akárkik szerepeltek még, hogy csak Sziránszky Regős Józsefet és leánkáját, a Délibáb néptánckört, a soponyai Folk Jazz Band együttest említsem.

S, hogy ne feledjem! Itt is főtt lecsó, azaz itt is volt főzőverseny, amelyben lecsó is szerepelt, ha nem is 500 példányban azaz 5 vagy 15 hektoliterrel. Ebbe a lecsóba, s ennek füstjébe, szemetébe nemhogy tízezren, de egyetlen egy sem fulladt bele. Soponya Nagylángon nem ez volt a hatalmas "kultúrcsemege". Micsoda különbség az igényességet és a szórakozás és szórakoztatás színvonalát tekintve!

Sebaj. Legalább most először nem kell azt írnom, s ez a szerkesztők tisztességére legyen mondva, hogy homályba merült a szervező társadalmi szervezetek neve, s a rendezvény jellege. Azaz mégis csak örvendjünk annak, hogy bár első alkalommal rendeztük meg itt, Soponyán a Nemzeti Gárdával karöltve ezt a vásárt, mégis csak bekerült a Fehérvár TV híradásai közé. S valami talán látszik is abból, amit ez a rendezvény nekünk és a helybélieknek jelenhetett.

Azaz, lesz még Soponyán Nagyláng, ezt biztosra vehetem.

Ferenc (az öreghegyi)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése