2011. szeptember 15., csütörtök

Emberfeletti erőfeszítések Kolontárért - Kitüntetésre terjesztették fel egyik szövetségesünket

Emberfeletti erőfeszítések Kolontárért az egyik oldalról, míg emberfeletti bűnök gyanúja másik oldalról. Ez jellemzi a mai napig a vörösiszap katasztrófa körülményeit.

Miközben egyik odaadó szövetségesünket, Horváth Imrét, a Fejér Szövetség Bodajki Baráti Körének elnökét minisztériumi kitüntetésre terjesztette elő a Fehérvárcsurgói Önkéntes Tűzoltó Egyesület javaslatára a Fejér Megyei Tűzoltó Szövetség, aközben továbbra sem zárható ki a szándékosság gyanúja a kolontári vörösiszap medence gátszakadásáért.

Horváth Imrének és bodajki bajtársainknak csak köszönettel tartozunk azért a személyes példamutatásért és szervező munkáért, amelynek révén a kolontáriak többmilliós értékű segélyadományban részesülhettek, s végül mi is, fehérvári szövetségesek is személyesen megismerkedhettünk néhány tucat szenvedő családdal és enyhítő lelki segítséget nyújthattunk talán számukra egy kirándulás megszervezésével Bodajktól Fehérvárig.

Horváth Imrének további jó egészséget és munkát kívánunk, s erőt ahhoz, hogy továbbra is az élharcosa legyen az egyszerű emberek, az áldozatok megsegítésének, s a mi teendőink szervezésének! Imre vállalta és szívvel-lélekkel teljesítette vállalt feladatát.
Mindeközben egy év után is, még mindig befejezetlen maradt egy másik feladat:
Kerüljenek végre napvilágra a vörösiszap katasztrófa valós okai és felelősei!
 

Felrobbantották a vörösiszap-tározó falát?

Megjelent: 2011.09.09. 10:58 | Frissítve: 2011.09.09. 11:25

A vizsgálóbizottság elnöke, Kepli Lajos a Nemzeti Nyomozóirodához fordult, hogy vizsgálják meg a szándékosság lehetőségét.

(MTI)
A Kolontár melletti vörösiszap-tározó átszakadását vizsgáló parlamenti bizottság jobbikos elnöke szerint nem zárható ki, hogy szándékos bűncselekmény, robbantás okozta a tavalyi katasztrófát.  Az ellenzéki politikus erről pénteken nyilatkozott az MTI-nek szakértői véleményre hivatkozva. Mint mondta, az elmúlt tíz hónap alatt több verzió is felvetődött a bizottságban arra vonatkozóan, mi okozhatta a vörösiszap-tározó gátszakadását. Ezek között van egy változat, ami szándékosságot feltételez - mondta, megjegyezve, ezzel eddig azért nem álltak a nyilvánosság elé, mert előbb megnyugtatóan tisztázni akarták a többi lehetőséget.

Azt, hogy nem véletlen esemény folytán szakadt ki a gátfal, arra alapozzuk, hogy a bizottság egyik anyagszerkezet-fizikus szakértőjének szakvéleménye szerint ütés kellett, hogy érje a gátfalat, amelynek nyomán egy darab kiszakadt az északi falból - ismertette.

Hozzátette, kizárták azt a verziót, hogy a szakadáshoz vezető ütést a nagy mennyiségű lúg hullámzása okozta, mint ahogy nem találták bizonyítottnak a MAL Zrt. által is képviselt talajtöréses elképzelést sem.

Kepli Lajos azt mondta, mivel szándékos bűncselekmény gyanúja vetődik fel, a jövő héten a Nemzeti Nyomozóiroda illetékes nyomozóival szeretne konzultálni, hogy megerősítést vagy cáfolatot kapjon az elképzelés megalapozottságáról. Nem tudja például, hogy a nyomozók kerestek-e, illetve találtak-e olyan anyagmaradványokat, amelyek esetleg bizonyíthatnák a robbantásra vonatkozó feltételezést - fejtette ki, megjegyezve: tudomása szerint állampolgári feljelentés is volt az ügyben, hogy robbantás történhetett.

Az MTI kérdésére nem kívánt találgatásokba bocsátkozni arról, kinek állhatott érdekében a halálos áldozatokat is követelő gátszakadás előidézése, ugyanakkor utalt arra, hogy "vannak érdekes körülmények", például az, hogy a tározók teljesen megteltek, nem volt arra utaló jel, hogy újak építésébe fogott volna a cég, és "nem tudjuk, hogy ha nem következik be a katasztrófa, akkor néhány hét vagy hónap múlva hová rakták volna a vörösiszapot". Ezzel senkit nem akarok semmivel meggyanúsítani - tette hozzá.

A vizsgálóbizottság október 4-ére, a katasztrófa egyéves évfordulójára szerette volna nyilvánosságra hozni jelentését, de ez várhatóan október végére tolódik amiatt, hogy információkat kérnek a nyomozóirodától.
Forrás: MTI

Fejér Szövetség Sajtószolgálat
2011/09/15/1

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése