2011. szeptember 8., csütörtök

Szántai Lajos lesz a Hétvezér Esték vendége 2011. szeptember 13-án

Ha kedd, akkor „Hétvezér Est”
Szántai Lajos: Szentté avatott Vajk-István


Szántai Lajos, történész, magyarságkutató lesz a Fejér Szövetség 94. Hétvezér Estjének vendége 2011. szeptember 13-án, kedden este 7 órától, a székesfehérvári Műhely Kávézóban.

Szántai Lajost már nagyon keveseknek kell bemutatni, hiszen egyre többet hallani előadásairól, könyveiről. Legutóbb a Csókakői Fejér Vásáron szerepelt. Élvezetes, helyenként, fanyar humorral megtűzdelt előadása olyan sok hallgatót vonzott, hogy sokan állva hallgatták végig, mert nem jutott számukra ülőhely.

Előadása arról a korról szól, amit ma a legtöbben vitatnak a magyarság történetében. Arról a királyunkról, akit elsőként tartunk számon, holott maga is azt nyilatkozta, hogy nem elsőként lép a trónra, mikor a jogart a kezébe vette. Arról az ifjúról, aki Vajknak született, majd Gézához hasonlóan a római kereszténységben Istvánnak kereszteltetett, s egész életét végigháborúzta a Kárpát-medencében, s egyetlen csatát sem vesztve vesztette el fiát, ki néhány nap múlva mind a német-római, mind pedig a bizánci trónnak is az egyetlen esélyese lehetett volna, ha holmi „vadkan” neki nem ment volna. Volna?!

Ami a hallgatónak legelőször feltűnik, az a merészen újszerű látásmód, amivel a történelmi kérdéseket megközelíti. Miközben kimondja azt is, hogy a ma tanított történelmünk átírt történelem, ami köszönő viszonyban sincs a valóságos eseményekkel, azaz hogy a vallási fordulatok sem Szent István idején, hanem az utóbbi néhány száz évben következtek be, a Szent Istvánról kialakított elméletekkel kapcsolatban mégsem osztja a mai történelem kutatók legelterjedtebb nézeteit. Sokkal inkább hisz Szent Lászlónak, Hunyadinak, Bocskainak és Bethlen Gábornak. Azt állítja, hogy a mai történészek közül sokan olyanok, mint a mozigépészek, hogy „befűznek egy filmet”, melyek olyan eseményekről szólnak, amelyek sohasem történtek meg.

Szántai Lajos sajnálatosnak tartja, hogy oly korban élünk, hogy a nemzetünk nagy kérdéseit politikusok, rock zenészek, humoristák, színészek határozzák meg, akik úgy játszanak, mintha 1000 éve kezdődött volna el a mai folyamat.

Az előadás folyamán, többek közt, azt is megtudhatjuk, hogy Szent István miért volt „fekete bárány” tőlünk nyugatra és milyen viszonyban volt a római pápával.

Mi pedig úgy véljük, hogy a mai helyzetben nekünk pontosan arra van szükségünk, hogy más, az eddigiektől eltérő forrásokat, megközelítéseket ismerjünk meg, különösen Szent István esetében, akiről alig maradt fenn történelmi bizonyíték. Vaj’ miért is? 

A 94. előadás helye: Műhely Kávézó, Székesfehérvár, Ady Endre utca 11.
Időpontja: 2011. szeptember 13. (kedd) 19:00-21:00

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése