2011. szeptember 23., péntek

Ma kezdődött, de holnap folytatódik a II. Magyar Agyak Találmányi Kiállítás Bodajkon

Találmányi kiállítás a vidéki tornateremben

Magyar agyak új leleményei

Bodajk - Magyar Agyak Találmányi Kiállítás. Ezzel a címmel rendezett pénteken és szombaton kétnapos, nyilvános találkozót, fórumot a Fejér Szövetség a helyi iskola tornatermében.

2011. szeptember. 23. péntek | Szerző: B. Kiss László
forrás: http://www.fmh.hu/cimlapon/20110923_magyar_agyak

Bereczk János a rendkívül nagy teljesítményű motorral (Fotó: a szerző)
Morvai Ferenc, a kazánkirály és Tilli Károly, Kolontár polgármestere is ott volt pénteken Bodajkon, a Magyar Agyak Találmányi Kiállítás megnyitóján. Előbbi mint a magyar újítókedv egyik megtestesítője tartott rövid előadást, az elöljáró pedig azért jött, mert a kétnapos kiállítás központi témája a vörösiszap-katasztrófa, illetve annak környezeti és társadalmi hatásai.
A találmányi kiállítást másodszor szervezte meg a Fejér Szövetség. Első ízben tavaly Székesfehérváron, a Botond-napi vásárral egy időben. A vásárt elmosta az eső, a találmányi seregszemlének azonban, ahol két tucatnál többen állítottak ki, nagy sikere volt, mivel zárt térben rendezték - elevenítette föl lapunknak az előzményeket Sajo Victor, a Fejér Szövetség jelen levő szóvivője, aki  Venezuelában, '56-ban emigrált szülők gyermekeként született, ott anyakönyvezték, ezért írja így a nevét.

Péntek délelőtt még több stand is üres volt a kiállítás helyszínéül szolgáló bodajki általános iskola tornatermében, ahová például a veszprémi Ursinyi János vízérzékelő szondával ellátott reteszelt szelepét hozta el.

A dolog lényege, hogy ha az elektromos érzekelő vizet érzékel, elzárja a vezeték főcsapját.  Így megelőzhető, hogy elázzon az alattunk lakó.

Vele sem most találkozott először a tudósító, miként a fehérvári Bereczk Jánossal sem, a forgódugattyús motor, a 21. század motorja ötletgazdájával sem. A Bereczk János által kifejlesztett motor rendkívül nagy teljesítményű: a háromkilós szerkezet 80 lóerős, számított teljesítményre képes. Gyártására azonban hiába pályázott - mondta el a feltaláló.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése