2011. szeptember 7., szerda

Emlékezz Csókakőre: épp időben koccintott a medve bőrére

A várjátékokon elismeréseket adtak át

Koccintás, vezényszóra Csókakőn is

Csókakő - Vasárnap délután "vezényszóra" ütötte össze borospoharát az ország. Az első ízben meghirdetett akcióhoz a móri borvidék is csatlakozott.

2011. szeptember. 04. vasárnap | Szerző: B. Kiss László
forrás: FMH http://www.fmh.hu/cimlapon/20110904_csokako_koccintas


Négy órakor sokan jöttek össze a nagy koccintásra

Több ezer látogatója volt a hétvégén megrendezett csókakői várjátékoknak. A több mint egy évtizedes múltra visszatekintő  rendezvény az idén új elemekkel bővült: pénteken délután avatták fel a község határában a rovásírásos helységnév-táblát. A szombat jelentette a rendezvény csúcspontját, kirakodóvásár, borutca, délután pedig a látványos hagyományőrző illetve kulturális produkciók sora jelentett szórakozást a megye egyetlen középkori vára alatt összesereglett érdeklődőknek. A várjátékok ezzel azonban nem ért véget: vasárnap első ízben rendezték meg a Fejér vásár névre keresztelt hagyományőrző találkozót. Az árusoknál egyaránt kapható volt Attila király söre és székely lepény, a színpadon néptáncosok és énekesek váltották egymást, a felállított jurták egyikében pedig ottjártunkkor éppen Szántai Lajos történész tartott történelmünket újszerű megközelítésben taglaló, telt házas  előadást.

Büszkén magasodott a csókai vár a nyári délutánt időző kánikulában, alant  karikás ostor csattogott, csupa lobonc pulik szaladgáltak, a lovak hátán pedig csikóst és huszárt egyaránt látni lehetett. A rendezvény keretében Csókakőért érdemrend elnevezésű kitüntetésben részesítette a község önkormányzata a helyi polgárőrséget. Az elismeréssel a polgárőrök több mint egy évtizedes, áldozatos munkáját díjazták. A Csókakő legszebb portája címet Eke Vilmos nyerte el, akinek példásan rendben tartott a Móri utca kezdeténél álló háza, udvara. Az elismeréseket a hétvégén tartott várjátékok alkalmával adták át.
Fotók: Gregority Antal (FMH)

A várjátékok adta a helyszínt a Koccintás 2011 néven, most először  meghirdetett akcióhoz is. Az országos kezdeményezés  célja az volt, hogy vasárnap pontban négykor minél több borvidéki településen minél többen koccintsanak egy pohár borral. A móri borvidéken az időbeli egybeesés miatt a csókakői várjátékok alkalmával került sor a nagy koccintásra. Szegedi Torella, a móri TDM iroda munkatársa és Pfiffer Katalin, az országos borkirálynő cím móri birtokosa buzdítása nyomán számos pohár csendült össze.
 Lapunk információja szerint Etyeken is szerveztek nagy koccintást, az országos akció eredményhirdetését szeptember 11-én, a  fővárosi borfesztivál alkalmával tartják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése