2011. szeptember 28., szerda

Egy szó még a nagybetűs ünnepként tisztelt LECSÓról!

Szomorú, de az elmúlt hétvégén ez volt Székesfehérvár "kulturális" nagyeseménye.

Az alföldi tejesek a ''lecsókirályok''

Lecsógyár a Várkörúton

Sok kicsi munkaállás - ötszáz helyen -, ahol minden bográcsban lecsót készítenek. Füstfelhő, hömpölygő tömeg egész nap, illatkavalkád - ez mind jellemezte a szombati fehérvári lecsófőző vigasságot.

2011. szeptember. 26. hétfő | Szerző: Kovalcsik Katalin

A Várkörutat végig lezárták, hogy elegendő helye a főzőknek, a Rákóczi úton állt a színpad, és ott készült a város lecsója, mindjárt kétféle variációban. Az egyik  hagyományos, a másik cukkinis változatban.

A délelőtti megnyitón Brájer Éva alpolgármester elmondta, Sipos József 2004-ben szervezte meg az első lecsófesztivált, amely azóta egyre jobban kinőtte magát, az idei évben már elfoglalt egy  egész utcát, vendégcsalogató. A főzők közt cégek, de inkább magánemberek, baráti társaságok készültek egyrészt arra, hogy versenybe szálljanak, másrészt több olyan csapat is tüzet gyújtott, melynek tagjai a maguk, a család, a barátok öröme költöztek ki bográcsaikkal a fesztiválra.

Rengeteg érdeklődőt vonzott az esemény, ami nem is csoda, hiszen fantasztikus illatok terjengtek a lecsófesztiválon (Fotó: Gregority Antal)
Rengeteg érdeklődőt vonzott az esemény, ami nem is csoda, hiszen fantasztikus illatok terjengtek a lecsófesztiválon
(Fotó: Gregority Antal)

A főzők mellett a vendégek számát lehetetlen lett volna meghatározni, hiszen volt olyan csapat is, akikhez Budapestről vonatoztak le az ismerősök, a vasútállomáson kerékpárra szálltak, úgy közelítették meg a füstbe burkolózó városközpontot.
A legtöbb csapat, társaság alaposan berendezkedett a vendéglátásra, a lecsó mellett fűszeres, pácolt húsok sültek, babgulyás fogyott villámgyorsan, és volt olyan főző is, aki kétszer  is nekiállt a lecsókészítésnek. Biztos lehetett benne, hogy estig a második adag paprikás-paradicsomos-kolbászos-szalonnás finomság is elfogy.  
A lecsófesztivál mellett a Romkertnél a kézműves kirakodóvásár tárgyait is megnézhették, megvehették a fesztiválozók, a sétálók.

Királyi tejesek

Kihirdették a fehérvári lecsófőző vigasság nyerteseit. A legjobb lecsót az Alföldi tejesek készítették, a több tagú csapat együtt örült a lecsókirályságnak. A Sipi kupát a Hajdú-Bihar megyéből, Kabáról érkezett Borbély Vilmos vette át. A testvérváros Schwabisch Gmünd kupáját a Csákváron élő, de szíriai származású Mathla George vihette haza, aki négyféle lecsóból kóstoltatta a zsűrit. A harmadik különdíjat a zadariak érdemelték ki. A sörivó verseny győztese  Szalai József lett. A több száz lecsó közül húsz-húsznak az asztalszáma került a sorsolási kupába, ahonnan kihúzták a díjazottakat.

A Lecsókirály címet az alföldi tejesek kapták
A Lecsókirály címet az alföldi tejesek kapták

Hozzászólások »


Az álláspontom tavaly óta sem változott,A fehérvári sznobok rendeztek maguknak egy bulit! Szerintem Fehérvár nem a lecsójáról híres,sokkal inkább a történelméről,azzal kellene inkább a turistákat csalogatni,és nem azzal hogy a város "szegény" vállalkozói úri murit rendeznek maguknak! Én idén sem asszisztáltam a bulijukhoz ahogy eddig sem!
Kedves Fehérváriak!

Elgondolkodtató összefüggések:
Évtizedek után sincs királyi város, s nincs királyi emlékhely
Évtizedek után a "csatajelenet" Pákozdon is épp most maradt el
Van viszont lecsókirály, hogy Fehérvár 500 lecsóval gazdagabb legyen!

Ehhez nincs mit hozzáfűzni.
A résztvevők bizton élvezték, de ne várjon ezért a "produkcióért" dicséretet egyetlen szervező sem.
Ebben közreműködni én nem szeretnék sohasem.

Dr. Boór Ferenc (az öreghegyi)
ui: Szórakozni és szórakoztatni így is, meg másként is lehet. A kérdés, hogy mi az, amit támogatni és mi az, amit elviselni kell.

Lecsómaradék: 7,5 tonna szemét

Székesfehérvár - A városgondnokság is kivette a részét a Fehérvári Lecsófőző Vigasságok szervezésében és lebonyolításában: a sörpadok biztosításán túl a rendezvény után az utcák takarítását is elvégezték, s összesen 7,5 tonna szemetet szedtek össze.

2011. szeptember. 26. hétfő | Szerző: Zsigó Ferenc

A Fő utcáról és környékéről mintegy másfél tonna szemetet, a Várkörútról pedig több mint hat tonna hulladékot szállítottak el. Tóth Boglárka köztisztasági és hulladékgazdálkodási vezető a fehervar.hu hírportálnak elmondta, hogy a rendezvény alatt  folyamatosan - egész nap - tízen ügyeltek a tisztaságra, az esti takarításban pedig összesen 18 ember vett részt, és a seprőgép is vasárnap hajnali háromig tisztította az utcákat.

Hozzászólások »


Minden szemetet eltakarítani nem lehet!
Évek kellenek, mire észrevesszük, hogy mennyi szemetet hagynak ezek az "örömünnepek" a lelkekben.
S további évtizedek, mire nem ebben az agyon támogatott "ki, ha én nem" üres magamutogatásban lelik örömüket az emberek.
El lehet viselni, de minek?

MINEK?!

Ferenc (az öreghegyi)

  • lzf  | 2011 09 26 | 22:26
Környezettudatos és kultúrált program.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése