2011. szeptember 14., szerda

Tíz nap múlva lobban fel az "I. Soponyai Nagyláng"

Szent Mihály Napi Vásárt és Sárvízi Hagyományőrzők Találkozóját szervez a soponyai önkormányzat támogatásával közösen a Fejér és a Gárda Szövetség Soponya-Nagylángon a labdarúgó pálya mögötti füves réten 2011. szeptember 25-én vasárnap.

A rendezvény előtti felvonulásban, a vásári forgatag küzdőterén zajló bemutatókban és vitézi és főző versenyekben is részvételre buzdítják a szervezők a környező települések hagyományőrzőit, baráti közösségeiből verbuválódó csapatait. Legyen ez a vasárnap a sárvízi települések emlékezetes vásárnapja és találkozója!
Akárcsak a hónap első vasárnapján, Csókakőn, a Csókakői Várnapok 3. napján megrendezett Első Csókakő-váraljai Fejér Vásáron és Hun-Magyar Találkozón, most is neves magyarságtudományi előadók és közéleti személyiségek szerepelnek a Fejér és Gárda Szövetség meghívására a vásár előadó jurtájában.
A magyar ősnyelvről megjelent számos könyvéről és írásairól közismert Varga Csaba nyelvészen és Tóth Imrén, a már több éve üzemelő magyarostortenet.gportal.hu régészeti, őstörténeti honlap szerkesztőjén kívül Papp Lajos nyugalmazott szívsebész professzor is előadást tart a rendezvényen. Az előadók közt szerepel újra Bakos Batu, a Magyarok Nagyasszonya Szent Korona Lovagrend nagymestere és a Fejér Szövetség két régi közszereplője, Feledi István és Jámbor Imre Krisztián is.


Újra hallható lesz a színpadon a Hungarikum zenekar és Folk Jazz Band, miközben gazdag programot biztosít a helybéli asszonykórus, a Délibáb népdalkör, a citera zenekar és az ifjú dalosokból álló Soponyai Tábortűz Énekesek együttese. A küzdőtéri avagy füves terület bemutatóit a csőszi, úrhidai, szabadbattyáni, fehérvári hagyományőrző lovasok és gyalogos vitézek gyarapítják, miközben ősi hagyományos küzdőjátékra buzdítják, úgynevezett Fejér Hétpróbára hívják a különböző korosztályból csapatokká, családokká szerveződő vendégeket, akik közül egy vitéz a Szent Mihály Kapitánya cím jogos birtokosa lesz egy évre. A helyiek főzőversenye is gazdagítja a "hadtápellátást" avagy tábori konyhát a vitézek küzdelmeihez. A vásárt most is szertűz zárja, mikor a vásártéren megrakott máglya Nagylángra Lobban, s ha az utolsó láng is ellobbant, a színpadon három nemzeti rock zenekar biztatja majd a vendégeket további maradásra.

Szép napnak ígérkezik ez a vásárnap is mintegy tíz nap múlva, vasárnap.

Az esemény szórólapjai és menetrendje az alábbi hivatkozásokról letölthetők:

Fejér Szövetség Sajtószolgálat
2011/09/14/1

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése