2011. december 4., vasárnap

Abáról hoz vendégeket a Mikulás a Hétvezér Estre

Ha kedd, akkor Hétvezér Est
Szilasy György és diákjai: Élet Abán
2011. december 6. 19 óra, Székesfehérvár, Civil Központ (volt Technika Háza)

A Fejér Szövetség Hétvezér Esték sorozatának 105. előadásának vendége, Szilasy György, az abai Attila Király Gimnázium igazgatója.

Az intézményt 3 éve alapította Aba önkormányzata a falu lelkes, hagyományőrző és hagyománytisztelő tagjainak a támogatásával.

Az iskola célja olyan oktatási forma létrehozása, amelyben a gyermek meg tudja találni a helyét a világban.  Szilasy György szavaival élve, olyan teret akarnak biztosítani a gyermekek számára, amelyben létre tudják hozni a maguk szeretetét.

Első hallásra kicsit furcsának tűnik ez a célkitűzés, hiszen megszoktuk, hogy az oktatás célja elsősorban az ismeretek minél magasabb szintű átadása.
Szülőként, jómagam is arra neveltem a gyerekeimet, hogy minél jobb tanulmányi eredményt érjenek el, hogy továbbtanulhassanak és diplomát szerezzenek. A természetbe csak kirándulni jártak, szinte ma sem tudják megkülönböztetni a kertben a virágpalántákat a gazoktól, néhány nagyon hasznos gyógynövényről nem is beszélve.

Ez az iskola azt tartja, hogy „A gyermek nem arra vágyik, hogy ismereteket szerezzen az életről, hanem hogy élje azt” (Hintalan László János).
Itt a természet helyben van. Az udvaron egy saját építésű kemence áll, ahol rendszeresen sütnek kenyeret és süteményeket. Az iskolához tartozó több hektáros földterületen gyümölcsfákat ültetnek, növényeket termesztenek és mindezt a diákok végzik a tanárokkal, a szülőkkel, a falubeliekkel együtt, egy közösségben.

A szeptemberben átadott új épületet a tanulók és tanárok saját maguk rendezték be, saját kezűleg tették fel a függönyöket, dekorálták a falakat, vagy saját kézműves munkájukat állították ki. Jó érzés naponta látni munkájuk eredményét, még akkor is, ha történetesen egy kicsit gyengébb osztályzatot kapnak valamelyik tantárgyból.  

Az osztályok nem korosztály szerint tagozódnak, hanem érdeklődési terület szerint, ahol nem a versengés, győzelem a fontos, hanem egymás segítése, hiszen az idősebbek szívesen adják át ismereteiket a fiatalabbaknak, akár oktatási óra keretében is.

Ezeken felül még sok mindent megtudunk abból a programból, amely önellátásra, munkára, közösségi életre, szeretetre nevel, hiszen Szilasy György a tanulókat is elhozza erre a szórakoztató estére. Ezzel nemcsak hitelesebbé, hanem színesebbé válik az előadás, amely éppen Mikulás napra esik, a humor és jókedv jegyében.

A műsort nemcsak érdeklődő szülőknek, hanem mindenkinek ajánlani tudjuk, akik egy lélekemelő, kellemes estét szeretnének velünk eltölteni.

Az előadás helye: Civil Központ (hajdan: Technika Háza), Székesfehérvár, Rákóczi út
Az előadás ideje: 2011. december 6.(kedd) 19.00-21:00 óra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése