2014. március 23., vasárnap

A kínai Gnózis - Nagy Lajos könyvbemutató előadása a 213. Hétvezér Estén

Ha kedd, akkor Hétvezér Est 
Nagy Lajos: A kínai gnózis - könyvbemutató előadás keretében magyarázatok Lao-ce Tao Kingjéhez

A Fejér Szövetség Hétvezér Est sorozatának hajnalán szereplő előadók egyike, Nagy Lajos lesz a 213. Hétvezér Est vendége. Szokásait megőrizve, most is egy könyvbemutatóval egybekötött előadással jelentkezett.

„A Gnózis egyetemes. Sem tér, sem idő nem korlátozza.
A századok során mindig is ott rejlett minden nép és minden faj bölcsességének nyelvében.” 
/Részlet A KÍNAI GNÓZIS című könyv hátsó borítójáról/

Szeretettel hívjuk, a Fejér Szövetség 213. Hétvezér Estjére
A KÍNAI GNÓZIS
Magyarázatok Lao-ce Tao Te Kingjéhez című könyv bemutatójára,
Székesfehérvárra, a Miss Tee Teaboltba (Szfvár, Ady E. u. 32. I. em.)
  • A Tao Te King-et joggal nevezhetnénk a kínai Bibliának.
A szerző ugyanazokkal a jegyekkel bír, mint az emberiség minden nagy tanítója.
Azóta, hogy a Lao-ce néven ismert egykori kínai bölcs klasszikus művét, a Tao Te King-et 1823-ban, Abel Rémusat első, töredékes francia fordítása révén megismerte a világ, további fordítások, magyarázatok és kommentárok csaknem végeláthatatlan sora jelent meg róla. Ezek szerzői azon fáradoztak, ki-ki a maga módján, hogy e rövid, ám mély értelmű művet a lehető legjobban megértessék a nyugati emberrel.
  • Tudomásunk szerint azonban eddig még nem tettek közzé olyan szövegmagyarázatot, amelyben a Tao Te Kinget – jelen kiadványunkhoz hasonlóan – gnosztikus iratnak tekintették volna, s ennélfogva gnosztikus értelmezés szerint világították volna meg. Ezért is lett könyvünk címe A KÍNAI GNÓZIS.

Mi a Gnózis?

Korábban kiadott művükben, Az egyetemes Gnózisban, így írnak erről a szerzők, Jan van Rickenborgh és Catharose de Petri:
„A Gnózis kezdetben az ősbölcsesség összefoglalása volt, minden ismeret summázata, amely közvetlenül utalt egy igazán földöntúli isten-emberi élethullám eredeti, isteni életére.
  • A Gnózis hierofánsai a Mozdíthatatlan Birodalom küldöttei voltak, és ma is azok. Az isteni bölcsességet hozták el a bukott emberiségnek. Azoknak pedig, akik elveszett fiúként vissza akartak térni az eredeti hazába, megmutatták az oda vezető egyetlen utat.”
Isten eredeti ismerete, amely az embernek megnyitja a megváltáshoz vezető ösvényt, sohasem korlátozódott bizonyos országra vagy népre, mint ahogy azt korunkban igyekeznek elhitetni. Ennek épp az ellenkezője igaz, hiszen a Gnózis egyetemes, és az egész emberiségre vonatkozik. Így a világon mindenütt megnyilvánul, ahol csak a világosság küldöttei működtek és működnek ma is.
 ***
" Az ösvényen járó minden tanulónak el kell olvasnia a Tao Te Kinget, azután újra el kell olvasnia, s szinte szóról szóra ki kell betűznie.
Hiszen a Másik, akinek a Tao-t szánták, Önökben raboskodik, és csakis úgy szabadíthatják meg, ha az önátadás révén, a Wu-Wei-ben felébresztik önmagukban.
Ezért mondotta Pál: " Nem én, hanem a bennem lévő Krisztus."
Aki képes így olvasni ezt a könyvet, az felfedezi, hogy " a Tao sugárzásai és hatásai kimeríthetetlenek."

Az előadás helye: Miss Tee Teabolt, Székesfehérvár, Ady E. u. 32. I. em.
Az előadás ideje: 2014. március 18. (kedd) 18.00-20:00 óra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése