2014. március 14., péntek

Perel a Földalap, a Nemzeti, de a törvénytelenségét meg nem szünteti

Kártérítés a föld őrzéséért?
JOGVITA A gazdák bevetették az állami földet, az NFA kiszántatta a kelő vetést
Pert indított a Földalap egy kajászói gazda ellen
2014. március 14., 07:00 szerző: Klecska Ernő forrás: feol.hu
Böcsödi Gergely a kereset elutasítását kérte,
s maga is ellenkeresettel élt

Székesfehérvár, Kajászó -– Az NFA közel 7 milliót követel attól a gazdától, aki tavaly bevetett egy állami földterületet. A fiatalember szerint nem keletkezett volna kár, ha nem szántják ki a napraforgót, –ő 1,3 milliót kér.

Böcsödi Gergely kajászói gazda tavaly április 19-én napraforgóval vetett be mintegy 24 hektár –előző ősszel a helyi gazdálkodók által felszántott –állami földterületet Kajászó határában. Ez része volt annak az akciósorozatnak, amelyet a gazdatanácsot alapító helybeli gazdálkodók –az állami földpályázatok eredményét vitatva –2012 októberében „őszi határszemle, novemberben „őszi szántás” elnevezéssel indítottak el.

Az eseményekről lapunk részletesen beszámolt. A csütörtökön indult pert a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) a terület őrzésének költségei miatt indította - derült ki a tárgyaláson.

A jogvitába a Magyar Földért és Vidékért Egyesület beavatkozóként kíván részt venni, erről azonban a bíróság csak később dönt –jelentette be Bíróné Schuller Zsuzsanna bírónő. Az egyesület képviselői így egyelőre csak a hallgatóság soraiból figyelhették az eseményeket.

A gazdák az üresen álló területet főként figyelemfelhívásból vetették be - hangzott el.
Böcsödiné Csányi Zsuzsanna, Dobai Lajos, az egyesület jogtanácsosa, Tamási Béláné, a civil szervezet elnöke és egy érdeklődő (Fotó: Koppán Viktor)
Az ominózus területet nem helyi gazdák nyerték el az alperes Böcsödi Gergely is pályázott, hanem egy kápolnásnyéki jelentkező, aki azonban olyan sok földet nyert, hogy azok aranykorona értéke meghaladt a törvényes, hatezres maximumot, ezért –vélték a gazdák, a gazdatanács, az egyesület és az eseményekben végig aktív szerepet vállaló Fejér Szövetség a szerződés érvénytelen. E véleményüknek hangot is adtak, ám a területet az NFA megosztotta, a külső bérlő végül vissza is lépett. Az így „megművelés nélkül maradt” területet vetették be a gazdák, köztük a most perbe hívott fiatalember. Ez nem a végleges és önkényes birtoklás szándékát kimerítő magatartás volt, hanem a korrupt bürokrácia miatt parlagon hagyott föld védelme, 2013. április 24. és május 27. között, amikor az NFA a területet őriztette, semmiféle fenyegető magatartást nem tanúsítottam –fogalmazott Böcsödi Gergely. A gazda szerint az NFA ezt megelőzően többszöri megkeresésükre se adott tájékoztatást a településükön lévő állami földek sorsáról.
 
Az NFA a kajászói földek esetében is a törvények szerint jár el szögezte le Gyöngyösi Zoltán, az NFA jogi képviselője. A területen az NFA 2012. november 1-jétől a törvényesen bejegyzett földhasználó, a szervezet minden arra alkalmas földet haszonbérleti pályázat útján hasznosít, a pályázati eljárás ideje alatt pedig jó gazda módjára a termőföldet megbízási szerződéssel művelésbe adják húzta alá. Az ügyvéd, aki a bíróságtól azt kérte, hogy a Magyar Földért és Vidékért Egyesület ne lehessen beavatkozó, azt is elmondta: az NFA a civil szervezetet az ügyészségen feljelentette, s ma már bírósági eljárás is folyik ellene.
 
Ez utóbbi információt Tamási Béláné, az egyesület vezetője a tárgyalás után tartott tájékoztatójukon meg is erősítette, hozzátéve: ez az eljárás is a nyomásgyakorlás egyik eszköze.

A földtörvény szerint természetes személy az állami földekre kiírt haszonbérleti pályázatokon egyszerre legfeljebb 300 hektárnyi vagy 6000 aranykorona értékű földet szerezhet. Az aranykorona a földhivatalok által használt mérőszám, amely a termőföldet minőségi alapon, termőképesség alapján is méri, meghatározza, hogy egy hektár föld milyen valós termőértéket képvisel. A küldő pályázó által eredetileg elnyert két kajászói földdarab együtt csak 284 hektár, jó olyan jó a minősége, hogy 8194 aranykorona értéket képvisel, így együtt ezt a határt bőven meghaladta.

Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése