2014. március 18., kedd

Emlékezzünk együtt hőseinkre a vértesi ütközetek 69. évfordulóján

Március 18.

Nevezetes nap a magyar nemzet számára. Nem csupán azért, mert
  1. ez Magyarország újkori történelmének utolsó alkotmányos napja
    (u.i.: 1944. március 19-én szállta meg a német hadsereg hadüzenet nélkül Magyarországot, s vesztette el hazánk alkotmányos függetlenségét, amelyet a mai napig nemhogy nem állított helyre, de alkotmányosságát tovább csorbította, s ezen az sem változtat, hogy e dátumot - ezzel a tényt beismerve - Magyarország Alaptörvényének Hitvallásába az Országgyűlés befogalmazta), vagy mert
  2. ezen a napon halálozott el Csák (nembéli Trencsényi) Máté, a Csák nemzetség legismertebb és legnagyobb hatalmú tagja, a III. András magyar király halála utáni trónharcok idején az ország északnyugati részének tartomány ura, majd a morva mezei ütközetig a magyarok királya, hanem azért is, mert
  3. ezen a napon értek véget a Magyar Királyi 1. Honvéd Huszárhadosztály II. világháborús hadműveletei, mellyel hősies küzdelemben több, mint két hónapig tartották állásaikat a többszörös túlerővel is szembeszállva.
A Fejér megyei Magyarok Világszövetsége elnökségének felhívása 

Emlékezzünk együtt a II. világháborús hőseinkre
egy emléktúra keretében
2014. március 22-én, szombaton!

Ez az emléktúra egyben nyitánya annak a vállalásnak, amelyet az MVSZ megyei szervezetének újonnan választott elnöksége határozott el első elnökségi ülésén, 2014. március 7-én: "Ápoljuk az MVSZ tagjainak személyes példamutatásával, részvételével és áldozatvállalásával minden megyei szabadságharcos hősünk emlékét és küzdelmeik emlékműveit!"

Találkozzunk szombaton Gánton 10 órakor a Vértes Vendéglő parkolójában!

Az MVSZ Fejér Megyei Szervezetének elnöksége nevében:
Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Emléktúra a II. Világháború vértesi hőseiért 

A Magyarok Világszövetsége Fejér Megyei szervezete, tisztelegve a II. Világháború idején a Vértes hegységben elesett hős honvédek előtt, emléktúrát szervez 2014. március 22. szombatra.

Szinte napra pontosan, 69 évvel ezelőtt, március 18-án értek véget a Magyar Királyi 1. Honvéd Huszárhadosztály hadműveletei, mellyel több, mint két hónapig tartották állásaikat a többszörös túlerővel szemben. E hősies küzdelem előtt kívánunk tisztelegni emléktúránkkal, mely a harcokban elesett honvédek sírhelyeit hivatott érinteni, egy-egy rövid megemlékezés keretében.

Az emléktúra célállomásai:
  1. Gánt-Kápolnapuszta, katonai temető (Gántról gyalogosan 3+3 km)
  2. Kaszap-tető, Hősi emlékmű (Gántról gépkocsival 10 perc)
  3. Vérteskozmai temető, honvédsírok (Kaszap-tetőről gépkocsival 5 perc)
  4. Riedel Károly tartalékos huszár zászlós magányos erdei sírja (Vérteskozmáról gyalog 2+2 km)
Találkozó: 2014. március 22. szombat 10 óra, a gánti Vértes Vendéglő előtti parkolóban.

Gondolván a kevésbé edzettekre, csak két rövid gyalogtúrát terveztünk a programba. A gyalogos helyszínek átlagos utcai ruhában is jól járhatók. Az emléktúrát esős időben is megtartjuk.
Minden érdeklődőt (korosztálytól függetlenül) szeretettel várunk.

A szervezők nevében:
Kanizsay Zsolt elnökségi tag
Magyarok Világszövetsége Fejér Megyei Szervezete

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése