2024. március 13., szerda

Vértes 79 Emléktúra honvédő katonáink és az ártatlanul elesettek emlékére

"Ki a múltat, ősei és hősei emlékét nem tiszteli, a jövőt, ifjai és unokái megbecsülését sem érdemli!"

Vértes 79 Emléktúra a második világháború hőseiért és áldozataiért 
a Magyar Királyi 1. Honvéd Huszárhadosztály II. világháborús hadműveleteinek 79. évfordulóján

A Fejér Szövetség, az Abai Atilla Király Gimnázium és a VÁLASZ Független Civilek a II. Világháború utolsó harcainak idején a Vértes hegységben elesett hős honvédek és polgári áldozatok előtt
tisztelegve emléktúrát szervez 2024. március 23-án, szombaton, amelyre tisztelettel várja Fejér megye hagyományőrző szervezeteinek és honpolgárainak, családjainak és közösségeinek egyéni, vagy csoportos jelentkezését a fejerszovetseg@gmail.com címen VÉRTES79 tárgyú levélben! 

A tavaszi nap-éj egyenlőség napjaiban három eseményre emlékezve szervezzük meg minden évben a Vértes Emléktúrát.
 1. 1944. március 18. Magyarország alkotmányos függetlenségének - Alaptörvényben is rögzített - utolsó napja. A március 19.-i német megszállással felfüggesztett apostoli magyar királyságra és a megszállás következtében a II. világháború legvéresebb harcaiba sodródó magyar katonákra és polgárokra emlékezünk, mikor a Vértes világháborús emlékműveinél fejet hajtunk.
 2. 1945. márciusának e napjaiban értek véget a Vértes hegységben a Magyar Királyi 1. Honvéd Huszárhadosztály II. világháborús hadműveletei, mellyel hősies küzdelemben több, mint két hónapon keresztül tartották állásaikat a többszörös túlerővel is szembeszállva.a világháború utolsó honvédő háborúiban, hol katonának és polgári lakosnak sem volt döntési lehetősége, mit tegyen, vagy sem, mint a békeidőben az előzményeken és a következményeken morfondírozó jobb sorsú utókor tagjainak. Hősökre és áldozatokra emlékezünk a 8 vértesi állomás meglátogatásával.
 3. 2012. március 21-én szentesítette a székelyföldi utcaneves városrész, Maroshegy határában őrként állított székelykapu avatásával testvérvárosi szerződését Székesfehérvár és Csíkszereda. A Vértesben elesett székely hadosztályok katonáira is emlékezünk, mikor koszorúkat helyezünk el sírjaikon és elénekeljük nemzeti imádságainkat, himnuszunkat és katonadalaikat.
2024. március 23-án várunk minden a Vértes Emléktúrához csatlakozó fehérvári polgárt 8:30-ig az autóbusz pályaudvar melletti parkolóban (Fejér Szövetség zászlajánál) és 9:00 óráig Csákberényben a hősi emlékműnél, hogy kora délutánig meglátogassuk a 8 állomást, majd együtt költsük el a szervezők által biztosított estebédet Vérteskozmán, a Herke-portán.
https://www.youtube.com/watch?v=HkSWEGWk2Z8 Rövid összeállítás a 2017. évi Vértes Emléktúráról a képre kattintva tekinthető  meg


Programtervezet
 
8 óra Koszorúzás a Katin keresztnél
8 óra 30 percig gyülekezés telekocsikkal és helyszíni bejelentkezés a székesfehérvári Autóbusz pályaudvar és a Vörösmarty tér közötti parkolóban a Fejér Szövetség zászlajával jelzett helyen, illetve
9 óráig telekocsikkal érkezés Csákberénybe (lásd a plakát térképmellékletét!)
 1. Koszorúzás a csákberényi tömegsírnál, megközelítés autóval.
 2. Kápolnapusztai hősi temető, autóval
 3. Kőhányáspusztai temető, autóval
 4. Várgesztesi temető, autóval
 5. Riedel Károly sírja, túrázók gyalog Gesztesről Kozmára (4-5 km), kísérők autóval Vérteskozmára, parkolási lehetőség a Vendel kápolnánál.
 6. Vérteskozmai templom, világháborús hősök emléktáblája
 7. Vérteskozmai temető
 8. Kaszaptető, Vértesi Harcosok Emlékkereszt, autóval

~14 órakor pohárköszöntő és ebéd Vérteskozmán, a Herke-Kanizsay portán.

A rendezvényt 2022 óta Székesfehérvár MJV Önkormányzata is támogatja

PDF plakát:

Vonatkozó korábbi bejegyzéseink:
2020. március 18., szerda Rendkívüli közlemény
2019. március 13., szerda Vértes 74 Emléktúra

Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése