2011. október 31., hétfő

Nem piskótára ... FÖLDre megy a ... - Nem, ez nem játék!

Korábban már hírt adtunk arról, hogy az NFA több tízezer hektár föld bérlésére ír ki pályázatot és a Fejér Szövetségbe tömörült szervezetek közül az Összefogás a Magyar Földért és Vidékért Egyesület ezév szeptember 8-án szervezett GMO értekezletén az NFA elnökhelyettesét is meghallgatták a résztvevők és felhívták figyelmét arra, hogy a gazdák nem nyugodtak a tervezett pályázati feltételek miatt, amit nélkülük fogalmaznak meg valakik valahol. Egyúttal arra is rámutattak, hogy ezer hektárnyi Fejér megyei terület nincs kiírva a pályázati alapban, amire már évek óta várnak, hogy megművelhessék, bérelhessék végre, amint módjukban áll pályázni arra. Megírtuk a hírt, hogy az NFA elnökhelyettese azonnal intézkedett, hogy legalább ez utóbbi kérdés rendeződjék és az az 1700 hektár bekerült az NFA pályázati alapba, azonban mára olyan híreket kaptunk, hogy valami ok folytán ki is került onnan, avagy átkerült máshova? Ki érti ezt és ki tudja nyomon követni az okokat? Nem is csodálkozunk azon, amit olvashattunk erről a Fejér Megyei Hírlapban. A felvetések jogosak. A föld pedig nem játék, nem holmi malom, ahol csiki-csuki a nyerő taktika.

Földet kérnének a gazdák

Budapest, Kishantos - Az Élőlánc Magyarországért nyílt levélben fordult a kormányhoz: tiltakoznak az ellen, hogy ismét becsapják az embereket. Földet kérnek a magyar gazdák.

2011. október. 31. hétfő | Szerző: V. Varga József 
forrás: fmh


Napjainkban dől el, hogy 65 ezer hektár magyar, állami tulajdonú föld kinek a kezébe kerül. A földek bérbeadására vonatkozó pályázati kiírás értelmetlen és megmagyarázhatatlan feltételt tartalmaz, ami ismét a háttérben meghúzódó érdekkörökhöz juttathatja a földet a helyi gazdák helyett - mondta Ács Sándorné, az Élőlánc elnökségi tagja, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ egyik vezetője.

Második hónapja zajlik az állami földekre kiírandó pályázat előkészítése. Az első pályázati felhívások már megjelentek. A pályázati lehetőségre sokan abban a reményben várnak, hogy végre visszakaphatják őseik elvett földjét. Olyan követelmény került az állami földek bérleti jogára kiírandó pályázatok szövegébe, amely látszólag az állattenyésztést hivatott fellendíteni. Valójában a családi gazdálkodók jelentős körét megfosztja a részvétel lehetőségétől - vélte Ertsey Attila, az Élőlánc elnökségi tagja.

Az Élőlánc Magyarországért követeli a pályázati feltételek módosítását, hogy senki ne lehessen konkurense a helyi parasztcsaládoknak.

A kiemelést mi tettük a hír utolsó mondatában.

Vonatkozó írások és egy nyilatkozat amelyben szó esik ugyanerről a kérdésről: 
Az FMH nyomtatott cikke:
Fejér Szövetség Sajtószolgálat
2011/10/31/1

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése