2011. szeptember 9., péntek

Nagy János NFA elnökhelyettes "nagyot alkotott", miután a GMO értekezletről távozott

Csendesen, alig egy tucatnyi szövetségen kívüli érdeklődővel kezdődött meg az Összefogás a Magyar Földért és Vidékért Egyesület (Fejér Szövetség) által szervezett GMO gazdafórum a "Civilek Házára" keresztelt hajdani Technika Házában Székesfehérvárott. Pedig a cím - GMO a szántóföldtől az asztalig - is azt sugallta, hogy komoly tennivaló van abban, hogy ne "mérgek" kerüljenek az asztalra.

A fórumot Ács Sándorné környezetvédelmi szakmérnök, a GMO - génmódosított szervezetek hatáselemzésével foglalkozó - kerekasztal  tagja, az IFOAM magyarországi képviselője, az Élőlánc elnökségi tagjának előadása nyitotta meg és Meizer Magdolna, a Kereskedelmi és Iparkamara pénzügyi tanácsadója előadás zárta a Széchenyi terv pályázati lehetőségeiről tartott tájékoztatójával. A két hölgy előadása között, pedig az NFA elnökhelyettese, Nagy János kapott szót, hogy tájékoztassa a jelenlévőket, mi volt a Nemzeti Föld Alap létrehozásának legfőbb célja, s mi ma a legfőbb feladata.

Ács Sándorné előadásában összeszedetten, részletesen és közérthetően ismertette, hogy milyen harcot folytat a GMO mentes élelmiszer és takarmány növény termesztéséért "ringbe szállt" kormány Magyarországon és Európában. A közvélemény pedig megfelelő tájékoztatás híján, mit sem tud a génmódosított növények fogyasztásának veszélyeiről szóló legújabb kutatási eredményekről, hiszen a GMO lobbi óriási összegeket költött már évtizedek óta erre a kutatásra, s a média erejét felhasználva az új tudományos eredmény, a "tudományos csoda" erejével, hogy az ember minden sejtre ható öröklésbe avatkozhat - próbálja megszédíteni a veszélyekről mit sem halló halandókat. Ezzel is a hajlandóságot és tán a halandóságot ápolva, pátyolva?

- Amit meg tudunk tenni, azt nem feltétlen kell megtenni! Lásd: ATOMBOMBA! - hangzott el a közönség soraiból, valahonnan.

Nagy János, a Nemzeti Föld Alap elnökhelyettese is ezzel a hozzászólással kezdte előadását: "Az atombomba - embert, állatot és növényt nem kímélve - a környezetét gyorsan és tömegesen is pusztította, akkor a génmódosított növények hatástanulmányokat nélkülöző étkezőasztalra kerülése egy lassan és hatványozottan tömegesen ölő atombomba."

A hatástanulmányok egy örökítő-sokszorozó sejtmag részleteibe történt beavatkozással hány évtizedet igényelnének, hogy meggyőződjünk róla, hogy amit teszünk, jobban mondva eszünk, az nem okoz-e valami visszafordíthatatlanul károsat? Márpedig a legújabb kutatások arról számolnak be, hogy a génmódosított növényeket étkező ember és állat szervezetében is kimutatható a GMO, avagy az időzített (?!), vagy lassan ölő (?!) bomba.

A fórum második előadója, Nagy János az NFA létrehozásának céljairól tartott tömör összefoglalót, s azután a kérdések és válaszok özönét hallgatta avagy fogalmazta meg. S a célok elismerése mellett az összegyűltek kétségeiket fogalmazták meg, hogy hogyan gondolja a kormány, hogy olyan törvényeket fogalmaz és fogadtat el az országgyűlésben, amely nem biztosítja a Nemzeti Föld Alap által pályázati úton elnyerhető bérleti földek elbírálási szempontjainak, pontozásának részletes vitáját és társadalmi ellenőrzését az érintett, helyi gazdákkal. A jelenlévők kétségeiket fejezték ki aziránt, hogy a pályázati elbírálási szempontok, amelyeket a vidéktől rég el szakadt szakértők fogalmazgatnak, valóban azt a hangzatos eredményt hozzák majd, amit a kormányprogram tartalmaz.
- Hogy képzelik, hogy a földről a helyi gazdák megkérdezése nélkül döntenek valakik, odafenn, szakértő ruhában? - kérdezte meg egyenesen egy jelenlévő gazda.
- S hogyan lehet, hogy ezerkétszázhetven hektáros földterület Enyingtől Lepsényig nincs kiírva az NFA pályázati alpjában? - kérdezte Enyingről néhány gazda. - Hogyan lehet, hogy azok a földek érinthetetlenek, miközben számosan arra várnak, hogy művelésbe fogja néhány tucat helyi gazda? Hogy lehet, hogy évek óta a legalsó szinttől a legfelsőig hiába mentek panaszra? Az a földterület miért nincs most sem az NFA pályázatra kiírt földterületi kalapban?

Nagy János nem tudta a választ, de tisztességére legyen mondva, hogy távozóban még ígéretet tett arra, hogy a késő este 9-ig zajló fórum után, a konkrét részleteket tisztázva egy héten belül választ ad, hogy mi lehet ennek az oka.

Csoda? Vagy sem? A válasz megérkezett. Nem egy hét múlva, hanem ma. Ma fél tízkor telefonon kapta az értesítést Tamási Béláné Marika, az Összefogás a Magyar Földért és Vidékért Egyesület elnök asszonya, hogy a vitatott terület mától kifüggesztésre került az enyingi polgármesteri hivatalban, mint előzetes tájékoztatás az NFA pályázati földalapjáról.

Nem tudni, kinek, mi jut eszébe erről a rövid hírről, de nekünk, szövetségeseknek a Fejér Szövetség jelmondata, avagy Margaret Mead több fordításban is elhíresült mondata, hogy "Soha ne kételkedj abban, hogy elkötelezett polgárok kis csoportja megváltoztathatja a világot! Valójában ez az egyetlen működő módszer!"

Továbbra sincs okunk kételkedni abban, hogy ez igaz.
A fórummal azonban nem ért véget a szövetségi feladat. Az NFA által kiírt területek pályázati elbírálása feletti társadalmi ellenőrzés továbbra is szövetségi feladat. Fejér megyében a helyi gazdák segítségével a Fejér Szövetség feladata is, ha már megalakulásakor a társadalmi ellenőrzés gyakorlását tűzte legfőbb feladatként zászlajára az első sajtótájékoztatóján még 2010. augusztus 16-án, amit imígyen írt meg akkor a Fejér Megyei Hírlap:

A Fejér Szövetség célja a társadalmi ellenőrzés

Székesfehérvár - A Fejér Szövetség addig, amíg az alkotmányos jogfolytonosság helyre nem áll, megyei felsőházként cselekedve kíván felügyeletet gyakorolni a döntések felett.

2010. augusztus. 18. szerda | forrás: FMH - http://www.fmh.hu/kozelet/20100818_fejer_szovetseg 
 
Fejér Szövetség Sajtószolgálat
2011/09/09/1



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése