2013. február 7., csütörtök

A 160. Hétvezér Est Horthyról és Szálasiról szól

Ha kedd, akkor Hétvezér Est
ifj. Tompó László: Horthyról és Szálasiról - másként

Három sikeres előadást követően ismét Ifj. Tompó László, irodalomtörténész lesz a Fejér Szövetség Hétvezér Estjének előadója a Királykúton. Korábbi előadásairól itt olvashatunk:
http://fejerszovetseg.blogspot.hu/2012/09/144-hetvezer-est-hazaert-ifj-tompo.html 

A rendkívül felkészült, szigorúan a fellelhető dokumentumokra hivatkozó előadó ezúttal tabu témákat feszeget, amikor Horthyról és Szálasi beszél - másként.

Az elmúlt évben Horthy tekintetében elindult egy rehabilitációs folyamat, amely később megakadt ugyan, de az vitathatatlan, hogy kormányzása idején a csonka Magyarországot Európa 6. legnagyobb gazdasági hatalmává tette, újraépítette az országot és visszaszerezte elrabolt területeink egy részét is.

Szálasival ellenkező oldalon állt, nemzeti ügyekről szóba sem állt vele, német talpnyalónak tartotta, ugyanakkor Szálasi őt „lezsidóbérencezte”. 

Ki volt Szálasi Ferenc, akiről nemcsak liberális, hanem nemzeti és egyházi körökben is gúnyosan nyilatkoznak, aki megjárta Horthy börtönét, és aktív részese volt a "kiugrási kísérletet" követő német megszállásnak? Elegendő-e a közhiedelemnek hinni, hogy keresztényellenes volt? 
Ifj. Tompó László ezekre a kérdésekre keres választ, nem akar sem ellenségeket sem híveket szerezni, csupán gondolkodásra késztetni, mielőtt végleg ítéletet alkotunk a magyar történelem máig ható legnagyobb nemzeti mozgalmáról és vezéréről.
 
Az előadás helye: Királykút, Székesfehérvár, Mikszáth Kálmán út 25.
Az előadás ideje:
2013. február 12. (kedd) 18.00-20:00 óra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése