2014. október 1., szerda

A Fejér Megyei Hírlap is feltette a kérdést: kegyeletsértés vagy rongálás?

Feltettük mi is a kérdést Sajó Victornak, a Fejér Szövetség elnökének és Dr. Boór Ferencnek, a Magyarok Világszövetsége Fejér Megyei Szervezete elnökének (Válaszaik a cikk után olvashatók):
Kegyeletsértés vagy rongálás? 

Három éve helyezte el a III. Béla lovagrend Szent Imre sírjánál azt az emléktáblát, ami a koronázási trónt jelölő Tabula Rasa-val együtt valamikor az elmúlt időszakban összetört. Ki a felelős? -– tette fel a kérdést olvasónk.


Az ez évi Koronázási Ünnepi Játékok állványrendszerének építése, bontása (?) súlyos károkat okozott Nemzeti Emlékhelyünkön!” – írja olvasónk, Ludányi Zoltán, aki furcsállja, hogy a már említett lovagrend által készíttetett, Horváth Imre plébános által felszentelt emléktábla több darabra töréséről semmilyen híradás sem számolt be. Olvasónk szerint „amikor nyilvánosságra került az elmúlt évben a játékok odatelepítése, az jelentős felháborodást okozott. Az egyet nem értők súlyos kegyeletsértésnek minősítették ezt a helyszínválasztást, illetve felhívták a figyelmet az esetleges rongálások törvényszerű bekövetkezésére. Sajnos ez beigazolódott!
Szent Imre 1490 körül készült sírtáblájának rekonstrukcióját – amelyet Töpler László, a III. Béla Lovagrend nagymestere készíttett, 2011 szeptember 2-án, a herceg halálának évfordulóján helyezték el, a táblát Horváth Imre plébános szentelte meg Fotó: facebook, a szerző

A helyszínt és a szóban forgó köveket a feol kérésére Kulcsár Mihály, a múzeum igazgatóhelyettese mutatta meg: –- A félreértések elkerülése érdekében szeretném tisztázni: nem az egykori királyi bazilikához tartozó eredeti kőemlékekről, hanem modern utánzatokról van szó. A Szent Imre sírját jelölő táblából például egyetlen eredeti töredék van meg az Egyházmegyei Múzeumban. E táblák egyikét sem a múzeum helyezte ki, minőségük kifogásolható, nem időjárást álló kőből készültek -– mondta. Hozzátette, a terület 2013-as átadás-átvételi jegyzőkönyvében már töröttként szerepel a szóban forgó két objektum, tehát azok nem az idei koronázási játékok idején törtek el. Ugyanakkor tény, hogy a korábbinál több törés is látható rajtuk: a Romkertet a múzeum igyekszik őrizni, ám sajnos előfordul, hogy fiatalok a kápolna résznél beugrálnak, nem zárható ki, hogy egy ilyen esetnél törhetett tovább a Tabula Rasa és Szent Imre emléktáblája. Az igazgatóhelyettes hangsúlyozta, eredeti kőfaragványok, más, értékes maradványok nem sérültek, a szertartásjátékkal kapcsolatos színpadépítési és bontási munkálatokat a múzeum szakemberei mindvégig figyelemmel kísérték, a letámasztásokat pedig a műemlékvédelmi hatóság engedélyével, előzetesen egyeztetett pontokon oldották meg.

Szerző: Házi Péter 
forrás: FEOL, 2014. szeptember 30., 06:15 szerző: Házi Péter

Tehát, a kérdés: Kegyeletsértés vagy rongálás? Ki a felelős?
Sajó Victor: "Mindenkit megnyugtatunk: a válasz nem sokat várat magára. Számunkra egyébként nem is a szóbeli válasz, hanem a következmény a fontos, a tettekben megnyilvánuló."
Boór Ferenc: "A levélíró egy kérdésére a sajtó sem válaszolt, miért is nem közöle eddig ezt a hírt (?), holott hetekkel korábban és nem egyszer, többször jeleztük az állapotot." 
Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése