2011. március 18., péntek

Kis csodák éltetnek minket

Sárszentmihály, 2011 március 15.

Tíz órára gyülekeztek össze a helybéliek és nem helybéliek. Ez alkalomból ott ünnepeltek együtt fehérváriak, sármellékiek, sőt, még Sződ alpolgármestere is feleségével.
Az ünnepség különlegessége, hogy egy pont került arra az "I" betűre, amelyet majd' egy éve a Fejér Szövetség Dér Csaba vezette közössége, tizede kezdeményezésére Sárszentmihály önkormányzata vállalt fel.


A település ezen alkalomból csatlakozott a székelyföldi mozgalomhoz, a "Quo vadis Székelyföld? Konferencia" felhívásához, amelyet hazánkban a Forrai Sándor Rovásírás Kör népszerűsít országszerte.
Az 1848. évi szabadságharc emlékére rendezett ünnepség zárójelenetei Sárszentmihály rovásírásos helységnév tábláinak avatásával és felszentelésével teltek, s azzal a biztatással, hogy Erdély, Székelyföld magyarságáról, a székelyek és határon túli magyarság helytállásáról a szabadságharcban, a trianoni vészben és az azóta is kitartó helytállásáról nem feledkezik meg Sárszentmihály lelkes népe.

E nap különlegessége volt, hogy egyidejűleg három táblát avattak országszerte Szakács Gábor és felesége, Friedrich Klára, a Forrai Sándor Rovásírás Kör vezetőinek közreműködésével. Egyet Újsolt és egy másikat Szabadszállás településeken. E két kiváló magyar szakember üzenetét tolmácsolta távollétükben Tisza András, a Rovásírás Kör egyik kiváló megyei szervezője, vezetője.
"A rovás feliratos tábla egyben pártpolitikától mentes tisztelgés ősi írásműveltségünk olyan neves kutatói és továbbadói előtt, mint Torma Zsófia, Fischer Károly Antal, Magyar Adorján és Forrai Sándor."

A Székely Nemzeti Tanács zászlót adományozott Sárszentmihály településének.


A zászlót Dér Csaba, mint a Fejér Szövetség sárszentmihályi tizedese adta át Kalmár Tibornak, Sárszentmihály polgármesterének, miután Tisza András felolvasta Borsos Géza alelnök adományozó levelét az egybegyűlteknek.

"Szeretett sárszentmihályi testvéreink!
Tisztelettel és szeretettel küldjük nektek a székely nép egységét és szabadságszeretetét jelképező zászlót. Birtoklása űzze el lelketekből a kishitűséget, bátorítson hagyományaitok ápolására, erősítse Istenben és nemzetünk jövőjébe vetett hiteteket, akaratotokat a megmaradásra! Mindannyiótokat a nemzetért való cselekvésre késztessen! Isten áldása és a Csíksomlyói Szűzanya, minden székelyek Babba Máriája oltalma kísérjen utatokon! Vigyázzatok rá, folt ne essen rajta!"


Isten áldja a székelyeket és Isten áldja a sárszentmihályiakat kétezer tizenegy március idusán és mostantól mindörökké együtt, testvéri szeretetben, mindkét zászló alatt a két székely-magyar rovás feliratos táblával  őrködve az összetartozás felett határaiban! Hirdessék mától minden belépőnek, idelátogatónak az összetartozást, a nemzeti egységet!


Köszönet érte mindenkinek, akik lehetővé tették mindezt, s akik ebben közreműködtek. Köszönjük Nektek sárszentmihályi fejér testvérek!

Ferenc (az öreghegyi)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése