2013. szeptember 29., vasárnap

Jelenczki István a 191. Hétvezér Est előadó vendége - Az igazság soha nem késő

Ha kedd, akkor Hétvezér Est 
Jelenczky István:Az igazság soha nem késő

Jelenczky István, filmrendező lesz a Fejér Szövetség 191. Hétvezér Estjének előadója.

A művész nevéhez több mint 20 film kapcsolódik, amelyek közül a legismertebb a Duna Televízióban is bemutatott, „Háború a nemzet ellen” c. négy részes dokumentumfilm. Ebben a filmben azt a történelmi folyamatot mutatja be  ahogyan a magyarországi rendszerváltás után belső és külső hatalmi erők felszámolták a nemzeti vagyont, átjátszották és játsszák át a magyarok által évszázadokon át létrehozott, örökölt és megtermelt tulajdont.

"Az igazság sohasem késő” című film egyenes folytatása a 2007-ben befejezett „Népek Krisztusa, Magyarország” 1956. I-IV., és a 2008-ban elkészített Tóth Ilonáról szóló, „Tisztítótűz tetején álltunk” című dokumentumfilm-sorozatoknak. A film középpontjában a Zétényi-Takács féle igazságtételi törvény áll. Az Országgyűlés 1991. november 4-én nagy többséggel fogadta el „az 1944. december 21. és 1990. május 2. között elkövetett és politikai okból nem üldözött súlyos bűncselekmények üldözhetőségéről” szóló törvényt. Göncz Árpád a megszavazott törvényt előzetes normakontrollra átadta az Alkotmánybíróságnak. A bírói döntés alapján az igazságtételi törvény soha nem lépett hatályba.

Mi történt volna, ha ez a törvény hatályba lépett volna?  Hogy vélekedik a rendező az ún. rendszerváltozásról? Miért nem történt meg a kommunizmus bűneinek feltárása, a bűnösök felelősségre vonása? 
Ezen előadás során ezekre és más hasonló kérdésekre kaphatunk választ Jelenczky Istvántól, aki teljes határozottsággal állítja, hogy nem lehet kettős mércét alkalmazni, a bűnösök felelősségre vonása elkerülhetetlen, ideológiai rendszertől függetlenül.
Az igazságtétel nem maradhat el a mérhetetlen számú gyilkosságért, kínzásért, megaláztatásért, kifosztásért, amit el kellett hazánknak szenvednie 1944 és 1990 között a kommunizmus diktatúrája alatt. 
Szeretettel várunk mindenkit, akik a közismert filmrendezővel találkozni szeretnének, és szívesen hallgatják gondolatait, nézeteit a történelmünkről, a jogról, és az igazságról. 

Az előadás helye: Királykút Emlékház, Székesfehérvár, Mikszáth Kálmán út 25.
Az előadás ideje:
2013. október 1. (kedd) 19.00-21:00 óra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése