2013. szeptember 7., szombat

Levelesládánkba érkezett: Igaz vagy Hamis legendák?

4 híres budapesti legenda: te tudod, melyik igaz, és melyik kitaláció?
 
Budapest zegzugos kis utcái rengeteg legendának szolgálnak helyszínül. Míg némelyik a város színes történelmének része, másokat a képzelet szülte, és az évek során, szájról szájra terjedt a helyiek között. Lássuk, te el tudod-e dönteni, melyiknek van valós alapja?

A befalazott erkély
 
A Stefánia és a Thököly út sarkán áll egy ház, aminek ajtó nélküli erkélyén egy női szobor áll. A legenda szerint a lakásban egykor egy asszony élt, aki katona férjét várta haza a háborúból. Mikor a frontról hírek érkeztek, a nő megtudta, hogy a férfi meghalt, de nem volt hajlandó elhinni a tragikus hírt, és minden nap az erkélyen állva várta a szerelmét, míg végül megbetegedett és meghalt.

A férfi másnap hazaért. A szomszédok elmondták, hogy a neje mindvégig rá várt, a férj pedig mély bánatában szobrot állított az erkélyre, és befalazta az ajtót, hogy soha többé senki ne léphessen ki oda.

Igaz legenda, vagy csak kitaláció? Kattints tovább, és kiderül!
Ybl Ervin, Ybl Lajos fia
 

A befalazott erkély - Kitaláció!
 
Bár a romantikus történetet a környéken szinte mindenki ismeri, a valóság sokkal prózaibb. Az erkély ugyanis soha nem volt valódi erkély, nem állt mögötte ajtó, a szobor és a korlát az építkezéskor került a ház falára, pusztán a díszítés miatt.

Az ötletet egyébként a tervező, Ybl Lajos fia hozta magával egy párizsi látogatás után, és az apjának úgy megtetszett, hogy az akkoriban tervezett házra is rárakatta.

Füttyös Gyuri
 
Fátay Tamás, Jedlik Ányos utca
60-as évek
Füttyös Gyuri állítólag az ’50-es és ’60-as években a budapesti utcakép része volt, szinte mindenki ismerte a fütyörésző, ballonkabátos, svájci sapkás férfit, aki időnként egy vagy két forintost kért a járókelőktől, és minden nő fenekére rácsapott egy összetekert újsággal.

A férfi állítólag mérnök volt, de légnyomást kapott, és ezután kezdte az utcákat járni. A különös alak filmekben és dalokban is megjelenik.

Igaz legenda, vagy csak kitaláció? Olvasd tovább, és kiderül! 


Füttyös Gyuri - Igaz!
 
Több újság is utánajárt már a történetnek, és az egészen bizonyos, hogy Füttyös Gyuri valóban létezett. Egyes források szerint a valódi neve Szabó György volt, de nem mérnökként, hanem autófényezőként dolgozott. Az életét valóban egy légnyomás okozta sérülés törte ketté, amit egy 1956-os orosz lövéstől kapott, ez után édesanyja gondozta.

Állítólag egészen a ’90-es évek közepéig látni lehetett, azután eltűnt. Egyesek szerint az utcán sétálva halt meg, de az is lehet, hogy vidékre költöztek. A Füttyös Gyuri ihlette rajz a Mika Tivadar Mulató egyik tűzfalára is felkerült.

A nyelv nélküli oroszlánok  
Budapest meseszép hídjaihoz sajnos sok szomorú történet is kapcsolódik, hiszen sajnos sokan vetettek már véget életüknek valamelyik pillérről a Dunába ugorva. A legenda szerint a Lánchíd első öngyilkosa Marschalkó János, a kőoroszlánokat kifaragó szobrász volt.

Állítólag amikor egy vargainas, Frick Jakab felfedezte, hogy az oroszlánoknak nincs nyelve, a szobrászon olyan sokan kezdtek gúnyolódni, hogy még aznap este a folyóba vetette magát.

Igaz legenda, vagy csak kitaláció?

A nyelv nélküli oroszlánok - Kitaláció!
 
Ugyan Frick Jakab valóban létezett, és jóval később még a haláláról is megemlékeztek a pesti lapok, Marschalkó János is idős korában, természetes halállal hunyt el, noha a nyelv nélküli kőoroszlánok miatt valóban sokat ugratták.

A Pesti Hírlap egy 1897-es száma egyébként leírja, hogy a sok tréfálkozást megunva Marschalkó egyszer fogadást kötött barátaival, miszerint, ha az oroszlán ilyen pózban fekszik, nem is látszik a nyelve. A társaság a fogadást követően felkeresett egy cirkuszt, és Marschalkó megnyerte a fogadást – persze, lehet, hogy ez csak egy másik legenda.

Négerek az állatkertben
 
A történet szerint az 1800-as évek végén a zsiráf és a barna medve mellett mást is megleshettek azok, akik ellátogattak a Fővárosi Állatkertbe. Az egyik elkerített területen ugyanis egy néger törzs élt.

Az Afrikából érkezett család a földjükön átfolyó vízmosásban mosdott, és még egy fiú gyermekük is született itt tartózkodásuk alatt.

Igaz legenda, vagy csak kitaláció?

Négerek az állatkertben - Igaz!

Az afrikai törzsi családot az Állatkert francia igazgatója hozatta Budapestre, de nem csak itt, több európai nagyvárosban is mutattak be bennszülött törzseket az állatkertekben ezekben az időkben.

A családok egyébként az akkori újságok szerint önként jelentkeztek a költözésre, és jól érezték itt magukat, némelyikük angolul is beszélt, és szívesen elegyedtek szóba az Állatkert látogatóival.

 Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése