2013. szeptember 29., vasárnap

Szigetvár csak egy közelmúltbéli falat, valójában egész Európa múltja hever lábaink alatt


Szulejmán szultán temetkezési helyét keresi nyolc hónapja egy nemzetközi kutatócsoport Szigetvár környékén, ám helyette olyasmit találtak, amin maguk is meglepődtek: egy teljes várost, amihez hasonló nem ismert az oszmán hódoltsági területen. Mit lehet tudni? Hogy mostanság a feledés homálya, a XVII. század végéig viszont egy három-négy méter mély védelmi árok övezte.

Téglából és kőből épült házaiban jómódú lakosság élt – erre utalnak a luxuscikkek maradványai: kínai porcelán, perzsa fajansz, üveg és ezüstérmék. Két kerületből állt, és huszonhat család lakta egészen az 1680-as évek végéig. Működött a városban iskola, török fürdő, sőt csárda és vendégfogadó is.

Útnak azért még nem érdemes indulni, a kutatók által behatárolt területen – a Szigetvár melletti Zsibóti-hegyen – a megtalált város felett egyelőre szőlőültetvények várják a szüretet. Mi meg azt, hogy mindebből mi kerekedik ki. Mert azt, hogy a felfedezés milyen jelentős, leginkább arról lehet lemérni, ahogy a nemzetközi sajtó tolong a szigetvári városházán a hír bejelentésekor. Kíváncsiságunkat dr. Pap Norbert kutatásvezető, Kolovics János, Szigetvár polgármestere és Serdar Çam, a Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökség Igazgatóságának elnöke igyekszik kielégíteni. S bár elhangzanak információk a kutatás módszereiről, diplomáciai jelentőségéről, a munkálatok folytatásának lehetőségéről és további tárgyalások megkezdéséről, a kérdés egyelőre megválaszolatlan: mi lesz a sorsa a kereteiben már behatárolt, de egyelőre a szőlőtőkék alatt megbúvó kaszabának, az elveszettnek hitt szent városnak?

Bizakodni van miben, a törökök eddig sem bántak szűkmarkúan a város oszmán kori emlékeivel: a várban lévő Szulejmán Szultán Dzsámi restaurálását kétmillió, a Török Ház helyrehozatalát hetvenezer euróval (21 millió forinttal) támogatták, és a jelenlegi kutatást – Szulejmán türbéje utáni vizsgálódást – is ők finanszírozzák. Márpedig az erre szánt ötvenezer euróért (15 millió forintért) többet kaptak, mint reméltek: egy komplett várost a türbe helyett. Ráadásként pedig az eredeti célhoz is közelebb kerültek. A városról ugyanis a fentieken túl az is megállapítható, hogy forgalmas hely lehetett. Nem véletlenül: minden bizonnyal azon belül állt a szultán sírhelye – vagyis a türbe, mellette dzsámi, derviskolostor és egy ötvenfős kaszárnya – palánkkal körülvéve.

Emlékeznek, mikor a kutatás kezdete kapcsán készült riportunkban, év elején a polgármester azt nyilatkozta: ha megtalálják a türbe helyét, a törökök fel fogják építeni? Most egy várost találtak. Hát ezért is várjuk olyan kíváncsian a további tárgyalások eredményeit.

Fejér Szövetség Sajtószolgálat

2 megjegyzés:

  1. http://www.youtube.com/watch?v=FeFnoCtxqV4&feature=em-upload_owner

    VálaszTörlés
  2. Az egész egy jó kis hazugság. Mindent a pénzért. A SOK pénzért

    VálaszTörlés