2013. szeptember 27., péntek

10 évet ugorva vissza az időben 2013 őszi csillagászati nap-éj egyenlőség napján

A Visszatérés 90. éve


Tíz évvel ezelőtt írták alá tíz Pinka-völgyi és tíz Fekete-Körös völgyi falu együttműködési megállapodását, a nyugat-magyarországi falvak visszatérésének 80. évfordulóján. A két térség együttműködését kezdeményező Magyarok Világszövetsége a Visszatérés 90. évében, a megállapodás megújítására hívja a feleket, amire ünnepélyes keretek között, október 5-én, 11 órakor kerül sor az MVSZ székházában. Alább ismételten közzétesszük a Visszatérés 80. évében született szándéknyilatkozatot.

Pontosan tíz évvel ezelőtt, 2003. szeptember 27-én írták alá a Magyarok Világszövetségének kezdeményezésére azt a szándéknyilatkozatot, amely a trianoni békeparancs által sújtott két szimbolikus térségének együttműködése mellett tett hitet. Egyfelől állt az a tíz nyugat-magyarországi, Pinka-völgyi hűséges falu, amely 1923-ban, három éves eltökélt, helyenként fegyveres harc árán visszaküzdötte magát ausztriai elcsatoltságából, Magyarországhoz, a Szent Korona országához. Másfelől állt tíz erdélyi, Fekete-Körös völgyi, mártír település, amelyek magyar közösségeinek a trianoni elcsatolás után népirtást kellett elszenvedniük, és amelyeknek a legtragikusabb sorsú települése Köröstárkány, ahol 1919. április 19-én, Nagyszombaton mintegy száz védtelen magyart végeztek ki a falura rontó román csapatak.

Alsócsatár, Felsőcsatár, Horvátlövő, Kisnarda, Magyarkeresztes, Nagynarda, Németkeresztes, Ólmod, Pornóapáti és Szentpéterfa tíz évvel ezelőtt Communitas Fidelissima (Leghűségesebb falu) címet és Kossuth-emlékzászlót kapott a Magyarok Világszövetségétől azért, mert 1923-ban, három évvel a trianoni békeparancs után bebizonyították, hogy a Szent Korona országa távolról sem volt „a népek börtöne”, hanem ezzel ellenkezőleg, nemzetiségtől függetlenül minden ott lakó nép hazája. És még egy dolgot bizonyítottak be: Trianon után is létezhet Visszatérés.

Belényes, Belényessonkolyos, Belényesújlak, Gyanta, Körösjánosfa, Köröstárkány, Kisnyégerfa, Magyarremete, Várasfenes és Tenke magyar közösségei véráldozatukkal váltak a visszatérő falvak partnereivé.

Az együttműködési megállapodás megújítási ünnepségének részletes programját később ismertetjük.

Alább ismételten közzétesszük a 2003. szeptember 27-én aláírt Szándéknyilatkozatot:


MVSZ Sajtószolgálat
8036/130927

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése