2013. szeptember 2., hétfő

Az Országzászló tér mozgalomról lesz szó a következő Hétvezér Estén

Ha kedd, akkor Hétvezér Est 
Dobszay Zsolt*, Fülöp Attila: A Vitézi Rend és az Országzászló mozgalom - fegyverkiállítás és beszámoló
Néhány napja a fenti képekkel találkozhatnak a Fehérvár utcáin járókelők
A Vitézi Rend kapitányát, Dobszay Zsoltot és Fülöp Attilát, bodajki fegyvergyűjtőt hívtuk meg a 186. Hétvezér Est előadó vendégeiként. Az előadás és a beszélgetés témája kettős: a Vitézi Rend megalakulásának körülményei és az Országzászló mozgalom elindítása az egykori Magyarországon. Ugyanis e kettő szorosan összefügg. Az akkori magyarok nem adták fel oly könnyen elveiket.  Nem a biztos eredmény tudatában álltak csupán ki igazságaik mellett. Vajon mi változott? A korszak Magyarországa trianoni "kerékbetöréssel felérő békekötésnek hazudott" feldarabolása ellenére is 1938-ra Európa vezető gazdasági erejévé vált még mielőtt egyetlen elkobzott négyzetmétert is visszacsatoltak volna. Fülöp Attila kiállítása pedig a korszak végét jelző és a gyalázatos trianoni rágalmakkal a magyarok nyakába varrt II. világháborúban is használt fegyverek bemutatásával teszi kézzel foghatóvá a trianoni döntésbe belenyugodni nem tudó Magyarország hangulatát. Tapintható lesz a kérdés: vajon mi változott?

Ma is érvényes a még mindig életszerű kérdés: Van-e még létjogosultsága annak, ami egykor Országzászlókat emelt az országban mindenütt, így nem utolsók között éppen Székesfehérvárott? Megújulhat-e az egykori Vitézi Rend és az Országzászló mozgalom?
Előzetesen álljon itt egy korábbi levél részlete a 2012. február 17.-i  Nyílt levelünkből az Országzászló-tér ügyében Fehérvár városvezetéséhez  

(...)
Marosi Arnold (1873. február 9., Szilsárkány – 1939. január 22., Székesfehérvár) cisztercita gimnáziumi tanár, hajdani múzeumigazgató 1933-ban írt szavaival kezdem levelem, amelyben 8 társadalmi szervezet álláspontját, kérését és felajánlását tolmácsolom. 

„Székesfehérvár országzászlót állít, hogy ezzel hitet tegyen amellett a Magyarország mellett, melynek egykor székvárosa volt. Sehol Kárpátok ölében ez a zászló történelmibb talajon, a magyar geniustól jobban áthatott légkörben nem loboghat, mint itt, hol valamikor ezt az ősi országzászlót őrizték, mellyel királyaink hadra keltek. A most felállítandó országzászló is harcra szólít: harcra a kishitűség, a bátortalanság és jelen helyzetünkben való megnyugvás ellen.”
Marosi Arnold: A székesfehérvári országzászló, Székesfehérvári Szemle  III. évf. 2. szám, 1933.(Címlapon), forrás: http://epa.oszk.hu/01900/01940/00014/pdf/szfvsz_03_02_1933.pdf 

(...) Ezúton kérjük a Városvezetést, hogy (...) válaszoljanak, mi akadályát látják annak, hogy akár – a félreérthetően szerencsétlen címet kapott – "Fehérvár Rehabilitációja" feladatterv keretén belül, azaz egy éven belül megvalósulhasson az 1938-as állapotokat is hűen tükröző Országzászló-tér helyreállítása és azt követően Ereklyés Országzászló avatása különös tekintettel arra, hogy a 2013-as évben ünnepelhetjük a 75. évfordulóját annak, hogy a Magyar Országgyűlés Fehérvárott tartott rendkívüli ülést.

Tisztelt Polgármester Úr!
Tisztelt Városvezetés!

Nem Fehérvárt, hanem az 1920-1938-ig tartó korszakot kell az azóta rárakott alaptalan rágalmak alól rehabilitálni és ennek bizonyítékaként ahhoz a korszakhoz méltó Fehérvárt és különösen Országzászló-terét helyreállítani. Kérem, tekintsenek rá az alábbi két képre! A baloldali Fehérvár Országzászló-terét abban az állapotában ábrázolja, ahogy 1938-ban a fehérvári polgárok láthatták, míg a jobboldali kép azt az állapotot tükrözi, amilyen lehetne (megjegyzem: a valóság, a mai, parkosított állapotában ennél még felemelőbb és méltóbb képet mutathatna).

holnap
tegnap
Úgy véljük, hogy az anyagi erő, s minden körülmény biztosított ahhoz, hogy Székesfehérvár Országzászló-terét a város a 2013-ra meghirdetett emlékév kezdetére, de legkésőbb annak közepére, 2013. augusztus 18-ra helyreállítsa, ezzel a 75. évfordulón méltó emléket állítva annak a korszaknak, melyben Székesfehérvár mind építészetileg, mind pedig gazdasági és társadalmi körülményeit tekintve töretlenül fejlődött, és amelyet az akkori ország vezetés egy rendkívüli ünnepi országgyűléssel tett még emlékezetesebbé!


E cél érdekében a Fejér Szövetségbe tömörült hét társadalmi szervezet és a Fehérvári Polgári Védegylet minden szakértelmét és lehetséges társadalmi erejét felajánlja. Állunk rendelkezésre. Amint Marosi Arnold szavaival kezdtem, úgy azzal is fejezem be a levelet. 

--- eddig a levél --- 

2013. augusztus 15. és 18. is elmúlt. A lehetőség arra, hogy a város vezetése még időben lépjen, a múlté. Itt az ideje, hogy Fehérvár "lokálpatriótái" vegyék kezükbe az országzászló ügyét. Ezért is szenteljük ezt a Hétvezér Estét Fehérvár első Trianon emlékművének megteremtéséért és az Országzászló tér helyreállításáért! 

* Az előadó elfoglaltságai miatt az estét Fülöp Attila fegyvergyűjtő beszámolóját és bemutatóját követő előadó nélküli beszélgetésként tartjuk meg
Az előadás helye: Királykút Emlékház, Székesfehérvár, Mikszáth Kálmán út 25.
Az előadás ideje:
2013. szeptember 3. (kedd) 18.00-20:00 óra

Fejér Szövetség Sajtószolgálat
Vonatkozó korábbi bejegyzéseink (mennyi, de mennyi hivatalos levél és kezdeményezés!) 
2011. október 25., ELÉG VOLT A HALOGATÁSBÓL!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése