2012. február 2., csütörtök

Elég volt! Ereklyés Országzászlót az Országzászló-térre, nem bazári kiállítást! Elég volt!

A Fő utca felújítását ebben a formában azonnal le kellene állítani. Elég volt!
Nem helyreállítás magyarul a "rehabiltáció"?

Tisztelt Polgárok!
Jóérzésű Fehérvári Polgárok!

Ragadjatok tollat! Írjatok az illetékeseknek! Kinek tetszik ez a rémálom?! Mert ez rémálom. Kivilágítva megannyi csiga-biga márvány-piszok? Ki hagyta ezt jóvá és mikor?! Kiálts végre nagyot, hisz Te fogsz járkálni ott: székesfehérvári, s nem egyszerűen városi vagyok!

Székesfehérvár Királyi Város. Egy királyi város belvárosának ezt kell tükröznie? S leginkább a Fő utcájának kell ezt tükröznie? Embertársaim! Székesfehérvár nem Hollywood-makettváros, vagy valami más rémálom! Nézd végig az alábbi felvételt és kiálts fel! Adj hangot: elég volt az értelmetlen milliárdos beruházásokból! E városhoz ez nem méltó! Lehet felújítani burkolatot, rendben, de ha kérhetem, ne fröcsköljön és ne világítson, és főként ne akadályozzon!
http://www.fehervarbelvaros.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=4:f-utca&Itemid=20
Kötelező megnézni ezt a videót a város honlapján. Különösen ajánlom e kiragadott képeket mindenki figyelmébe (2 óra 20 perctől különösen) összehasonlítva azzal, ami kívánatos, ami büszkeséggel tölthetne el, mert egyszerű és nagyszerű volt. Az Országzászló-térre sem zászlósor, sem kivilágított "spricc"-kút nem való! Úgy-e tévedés!? Nem is ez a terv, úgy-e!? Szép, akinek szép, de mire való?

Ki akart itt zászló-kirakatot?
Ez Országzászló-tér?
Ez legyen ott? Ne Országzászló?

Ereklyés Országzászló
szökőkút nélkül is ragyogó
Országzászló
valaha képeslapon
A háttérben lévő épület helyén már virágóra és
park van. Trianon-emlékmű állhatna ott.

Ereklyés Országzászlót az Országzászló-térre!
Nem szökőkutat! Nem led-indát! Nem zászlókiállítást! Nem akármilyen zászlót, vagy zászló kirakatot!

Ez volna ott helyénvaló. Megvannak a tervek. Minden adott
Ébresztő Fehérvár! Ébresztő Királyi Város!

Interaktív szökőkutak a Varkocs-téren, az Országzászló-téren? Éppen ez utóbbin?! Az ereklyés országzászló helyett egy zászlókiállítás lengedezik azon a terven, amit a város vezetése jóváhagyott?! Annak ellenére, hogy egy éve még a város frissen megválasztott városvezetése számos társadalmi szervezetet azzal nyugtatgatott, hogy az Országzászló-téren Országzászló lengedez majd, ahogy 1938-ban lengedezett?!

Mert ezzel keresték meg a város vezetését. Azzal, hogy minden terv rendelkezésre áll ahhoz, hogy Székesfehérvár azt állítsa helyre, amit 1938 óta elhanyagolt! Azt az állapotot, vagy annál még szebbet és jobbat is, amit a Fehérváron 1938-ban ülésező Országgyűlés láthatott!

Elég volt!
Nem kell a múltat eltörölni! Nincs rá ok! Büszke lehet arra minden fehérvári, ami ott állhatott!
És arra is, ami ott állhatna most!

Elég volt az értelmetlen pénzpazarlásból, önmegvalósító magamutogatásból. Nem hagyható, hogy Székesfehérvár belvárosából majom-csigaparádét csináljanak azok, akiknek történelmi ismerete ennyire hiányos! Mutasson valaki egy olyan várost, amelyik ilyen múlttal rendelkezvén bazári kiállítást tervez, nem egy felújított történelmi Ó-várost! Hihetetlen, hogy mit tervez a történelmi belvárosába a város. Régészek, történészek, építészek, ... értetek kiáltok!

Megint milliárdok! Megint milliárdokat költenének átgondolatlanul, hogy led-indás szigetek emelkedjenek jobbra és balra értelmetlenül, mondanivaló és tartalom nélkül, miközben a város ettől nem szépül, csak feledésbe merül, az is, mit még hajdan büszkén csillogó gyermeki szemem a Varkocs-téren, a Romkertben, ... láthatott!

Támogassátok, kérem, a Fejér Szövetség "Hét-áldás Fehérvárra" felhívásának 6. pontját és ne támogassatok értelmetlen beruházást ott, ahol 1938-ban még Ereklyés Országzászló kettős kereszttel a csúcsán világíthatott!


A felhívásunk és aláírásgyűjtő íveink letölthetők innen, s várjuk az aláírásokat személyesen minden kedden a Királykúton (Mikszáth Kálmán út 25.) a Hétvezér Estéken 19 órától 22 óráig, vagy levélben (bemásolva) a fejerszovetseg@gmail.com címen. Fogy az idő, s értelmetlenül folynak el megint milliárdok.

Ferenc (az öreghegyi)

3 megjegyzés:

  1. "Rontott,mert építeni akart Palladio, benne csak rontót láttál vad kora, jó ideig"(Berzsenyi D.)...mondják erre illetékesek,s idézik tovább igazuk bizonyítására, DE a helyre állítás nem azt jelenti,hogy mást állítunk valami helyére (a két fogalom között csak egy betű különbség van!) s mennyire más az eredmény!! Mi a helyre(vissza) állítást kívánjuk, az eredeti állapotot szeretnénk látni azóta,hogy eltakarították onnan azok,akiknek bántotta a szemét!!

    VálaszTörlés
  2. Egyetértünk, ha egyet értünk.
    1. 8 évi (szinte magányos) küzdelem után 2 éve elértük, hogy a város nem helyére állító, hanem olyannyira helyreállító, hogy az oda nem illőt is eltávolító lett.
    2. A fővállalkozó minden fellelhető tervet felkutatott és egy éve elénk tárta (ezen volt Siklósi Gyula utolsó nyilvános szakmai hozzászólása) - http://fejerszovetseg.blogspot.com/2017/01/szuletoben-az-orszagzaszlo-ter.html
    3. A vitát minden városi média hirdette, hozta, s mégis csak azok voltunk és annyian, mint 6 évig (szinte magányosan)
    4. Kiderült, hogy amennyi terv, megannyi rajz, mind eltér, s a pillanat, s az akkori tér alkotta, ami volt, s kifejezte azt, amit akartak az akkoriak nagyvonalúan. Megfogalmazódtak elképzelések, s mi leadtuk álláspontunkat: https://fejerszovetseg.blogspot.hu/2017/01/kiegeszito-szempontok-fehervar-ereklyes.html
    5. Az emlékmű terve végül mindenben a helyreállítás alázatos szolgálata maradt, minden elemében és egészében hű az alkotóhoz, a korhoz, az elévülhetetlen szándékhoz, nem egyik, vagy másik rajzhoz, nem egyik, vagy másik tervhez, nem egyik vagy másik képhez, s nem a kőhöz. Az emlékmű terve nem a múlt egyszerű másolata csupán.
    6. Az emlékmű - amennyire mi meg tudjuk ítélni, minden bizonnyal - nagyszerű, torzítatlan emléket állít annak, ami volt, s annak szellemében mutat majd újat, ami ma már élő és nem holt azon a téren, amely a hajdani Székes Fejér Váron várárok, majd csatorna part, közadakozásból fél tér, de Országzászlónak helyet adó lehetett, míg a háború, s a megalkuvás majdnem végleg el nem tüntette (s eltüntette volna, ha mi ezt a cikket, s a számtalan tiltakozásunkat nem írtuk volna, s nem gyűjtöttük volna a társadalmi összefogáshoz muníciót).
    7. Ma már nyitott a tér, s nyitott volt a vitára mindenki számára, aki nemcsak akkor ébred, mikor már a helyreállítás halad. Ma már az összefogásé, az örökbefogadásé és a társadalmi védnökségé a tér, s abban mindenki szerepet vállalhat, aki jót akar. S máig hozzászólhat mindenki a tervhez, miközben a kivitelezés halad.

    Az emlékmű több lesz, mint egy dokumentálatlan műalkotás rekonstrukciós másolata. Azt nem tagadva, annak szellemében épül, amit az a kor az égre, s a nemzeti lobogóra tekintve vágyott és akart! Amennyire látom, a helyreállítás minden résztvevője ebben ért egyet, ebben egyetértő mind, aki most nem újat, nem mást, de nem is puszta másolatot, hanem az EGYhez méltót akar, melyben az eredeti emlékműnek és akkori állapotoknak is minden lényeges része torzítatlan marad. Hiszek és bízom benne, hogy minden a tervhez méltó marad: https://drive.google.com/open?id=1t5NHcZWlRtQDEeiybGovns_el4EFKPc7

    Mi most is, ebben bízva tesszük, amit tehetünk, de már nem, mint korábban, mert ez nem volt és nem is lesz már szélmalom harc.

    2018. június 4.-ére készülünk, hogy a helyreállítás azt az ügyet szolgálja, amire akkor is készült, mikor az egészséges ország darabokra szakadt.

    Készülünk a helyreállított Ereklyés Országzászló és Trianon Emlékmű és az ahhoz méltó környezetének avatására.

    VálaszTörlés