2012. február 10., péntek

Láttuk és megjegyeztük, ki tisztelgett a Hősöknek!

Felemelő Hőseinkre emlékezni

Megtisztelő volt jelen lenni, koszorút elhelyezni. Köszönjük a szavakat a szervezőktől. Köszönjük Nektek ifjú vitézek, Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom székesfehérvári leányainak és legényeinek és a Vértesalja Gyermekeinek! Köszönjük a lehetőséget, hogy elhelyezhettük kegyeleti koszorúnkat a "Fekvő Katonánál" a Hősök terén, s meggyújthattuk a fejérek gyertyáját a rendezvényen!

Örömünkre szolgál, hogy a Fejér Megyei Hírlap világhálós oldalán olvashatjuk tisztán, ferdítetlenül, hogy miért is fontos az, hogy emlékezzünk Hőseinkre.

Nem gyászoltunk, hanem büszkén emlékeztünk arra, hogy HŐSÖK VOLTAK! Hős magyarok és szövetségesek. Vegyünk példát róluk! Nem számolgattak, nem fontolgatták az esélyeket, nem kerestek elgyávult érveket, félremagyarázatokat, hogy miért avagy miért ne. Küldtek még egy utolsó üzenetet: "... az ellátmányt feléltük, az utolsó lőszer a csőben, támadunk ..."

S TÁMADTAK, S KITÖRTEK, S ÉLTEK, S HALTAK!

FMH: A hősök és a hálátlan európaiak
forrás: http://www.fmh.hu/cimlapon/20120210_kitores

Székesfehérvár - Először emlékeztek a megyeszékhelyen a budapesti kitörés napjára. Sokan voltak ott a Hősök terén.
2012. február. 10. péntek | Szerző: Tihanyi Tamás



Fotó: FMH

A második világháború egyik legnagyobb városostroma drámai önfeláldozással végződött a magyar és német csapatok számára. Mindaz, ami a fővárosban történt, hosszú időre meghatározta Fejér megye sorsát is. A budapesti kitörés a háború egyik leghősiesebb hadműveleteként vonult be a történelembe. Február 11-én a 44 ezres védőseregnek kevesebb, mint 2 százaléka jutott csak ki a gyűrűből.

Pénteken méltó megemlékezést tartott a szervező Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom Fejér megyei szervezete és a Vértesalja Gyermekei elnevezésű csókakői szervezet. A himnusz eléneklését követően a résztvevők nevében Boór Tamás és Csöngedi Roland szenvedélyes hangon, kemény szavakkal idézte fel az egykor történteket, a hét-nyolcszoros túlerővel szembeni küzdelem jelentőségét és pillanatait.

Boór Tamás szerint egy igazán nemzeti kormány nagy ünnepként tisztelné a kitörés napját. Arról beszélt, hogy a háborút követő megszállás több kárt okozott az országnak, mint a „legalább istenhívő” 150 éves török megszállás. Párhuzamot vont az egykori küzdelem és a hazánkat ma érő méltatlan támadások között, amikor azt mondta: Nyugat-Európának e napon meg kellene húznia a harangot a magyar és a német hősök tiszteletére, akik a második világháborúban is Európát védték. Történelmi gondolatkísérletként fogalmazta meg, hogy ha nem lett volna a budapesti védők hősies áldozatvállalása, nem csak Kelet- és Közép-Európát, hanem Nyugat-Európa egy részét is elfoglalta és feldúlta volna a sztálini Vörös Hadsereg. Ezt azonban elfelejtették azok a nyugati politikusok, akik számára a kommunizmus elfogadható eszme még ma is. Fejet kellene most hajtaniuk, emelte fel hangját a szónok.

                                               

A Fejér Szövetség koszorúját: Makk Imréné, Dr. Boór Ferenc és Deér Csaba helyezte el.


Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Vonatkozó bejegyzésünk: Az utolsó golyó a csőben - "Kitörés" - Fehérvár is emlékezik

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése