2012. február 29., szerda

Előremenekül a városvezetés végre?

Közmeghallgatást csikartak ki nyílt leveleink a fehérvári Romkert és az Országzászló tér ügyében!
Avagy valóban társadalmi közmegegyezésre kíván jutni a városvezetés?

Ahogy már több alkalommal hangsúlyoztuk, s a jelmondatunkká vált, nem kell tömeg ahhoz, hogy kitartó kezdeményezéseinknek hatása legyen! Nem kell magyaráznunk, úgy-e, hogy az elmúlt egy-két évben a székesfehérvári Nemzeti Sírkert és Emlékhely kérdésében, s most, a Fő utca felújításának megkezdése miatt, már az Országzászló tér kérdésében is, csupán a mi hangunk tudta áttörni a szürke belenyugvás, a kilátástalanak tűnő valóság megátalkodott csendre kényszerítő és áttörhetetlennek hitt falát.

Lásd:

A Fejér Szövetség messzemenőkig üdvözli a városvezetés döntését, hogy március 22-én nyílt közmeghallgatást tart annak érdekében, hogy az ott elhangzottak alapján alakítsa ki terveit a Nemzeti Emlékhely és az Országzászló tér helyreállítása kérdésében.

Lássuk Székesfehérvár hivatalos honlapját!

Közmeghallgatás a Nemzeti Emlékhelyről - egyeztetés a Belváros arculatáról

Március 22-ére közmeghallgatást szervez Székesfehérvár Önkormányzata a Nemzeti Emlékhelyről – jelentette be keddi sajtótájékoztatóján dr. Cser-Palkovics András polgármester. A városvezetés így szeretné megismerni a helyi közösség véleményét a Nemzeti Emlékhely jövőbeni kialakításáról. A Belváros többi részének arculatára is odafigyelve társadalmi egyeztetéseket kezd az Önkormányzat többek között az Országzászló tér rendezésére.
 


  A Parlament 2011. november 7-én szavazta meg azt a törvénymódosítást, amely rendelkezik a nemzeti emlékhely státusz bevezetéséről és itt döntöttek arról is, hogy ezek tízes listájára a székesfehérvári egykori koronázótemplom területe is felkerüljön. „A város önkormányzata hosszú évek óta küzdött azért, hogy törvényileg szentesítsék a Nemzeti Emlékhelyet. Ám a történelem által ránk rótt felelősséget csak akkor tekinthetjük teljesítettnek, ha megvalósul a terület méltó kialakítása.” – fogalmazott dr. Cser-Palkovics András. Székesfehérvár polgármestere éppen ezért bejelentette, hogy 2012. március 22-én 8 órára közmeghallgatást hív össze a Városháza nagytermébe a Nemzeti Emlékhely jövőjéről. A városvezető szerint az a legfontosabb, hogy közös megegyezésen alapuljon minden lépés.


  „Nehéz helyzetben van az Önkormányzat, hiszen több rossz ötlet és a közösség által nem támogatott javaslat után kell most közmegegyezést kialakítani. A forrásszerzési lehetőségek is beszűkültek, ennek ellenére Székesfehérvár elkötelezett amellett, hogy saját tulajdonában tudja ezt a szent helyet, ahol a helyi közösség és a szakma által javasolt szempontok szerint méltó Nemzeti Emlékhelyet alakíthatunk ki az elkövetkező években.” – hangzott el a keddi sajtótájékoztatón.

  A Belváros arculatához szervesen hozzátartozik a Nemzeti Emlékhely, de része a megújult Hiemer-ház, valamint a most éppen zajló Fő utcai felújítás is. Székesfehérvár Önkormányzata szeretné további területeken is folytatni ezt a munkát úgy, hogy a jelenlegi történelmi belváros építészeti megjelenésénél egy olyan rekonstrukció valósuljon meg, ami látványában, technológiai megoldásában és anyaghasználatában nemcsak országos, de nemzetközi elismerést is eredményez Székesfehérvárnak.


  Az elmúlt időszakban több felvetés is érkezett, például az Országzászló tér felújítására. Székesfehérvár polgármestere ezzel kapcsolatban megerősítette, hogy ez a terület nem volt része a város által elnyert pályázatnak. Az ötletet azonban jónak tartja dr. Cser-Palkovics András, ezért bejelentette: szakmai ajánlásokat kér az Önkormányzat az Országzászló tér átépítésének, felújításának lehetőségeiről a Helyi Építészeti Műszaki Tervtanácstól és a Fejér Megyei Építészkamarától annak érdekében, hogy - amennyiben a költségvetési forrás rendelkezésre áll -, akkor a tervezési munkák megkezdődhessenek. Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata továbbra is fontosnak tartja, hogy a történelmi belváros környezetének alakítását a legszélesebb körben egyeztessék a lakossággal, a lakossági érdekeket képviselő szervezetekkel és természetesen a szakmai szervezetekkel is.


Fejér Szövetség Sajtószolgálat 2012/02/29/1

További vonatkozó bejegyzéseink:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése