2012. február 29., szerda

Lóháton rokonlátogatóban - igen, a 3. évezredben is

Lóháton indulnak rokonokat keresni
forrás: Magyar Hírlap Online

Kazahsztánba, majd onnan iránba tart a háromfős lovasexpedíció, amely nyárig csaknem hétezer kilométert tesz meg
Kazahsztánba, majd Iránba indul pénteken az a háromfős magyar lovascsapat, amely csaknem hétezer kilométeres út megtételére vállalkozott. Az Eurá­zsiai Összefogásért Alapítvány három tagja, Bencze István, Chemez Farkas és Béres Sándor Románián, Ukrajnán, Grúzián és Azerbajdzsánon keresztülhaladva a tervek szerint jú­lius elején ér a nyolchetes kazah szakasz végére, a fővárosba, Asztanába. Innen repülnek Teheránba, és lovagolnak további öt héten át egészen Shirazig. Bencze István, az expedíció vezetője lapunknak elmondta, a lovasút történelmi jellege miatt a csapat szkíta és hun, valamint magyar és kun vonulási területeken halad végig, sokszor követve a selyemút vonalát. A történelmi túrával az alapítvány a magyar, hun, szkíta és kipcsak népek közötti ősi, rokoni kapcsolatra kívánja felhívni a figyelmet, valamint erősíteni az eurázsiai kultúrszövetséget. Fontosnak tartja a közös gyökerek kutatása és tudatosítása mellett azt is, hogy ezek a népek megismerjék egymás kultúráját. Mint azt Bencze István elmondta, a túrával szeretnék a magyar emberekhez is közelebb hozni a „rokonok” kultúráját.

Ez itt a reklám helye, csak nem olyan, amire számítottál! Úgyhogy nyugodtan indítsd be, amíg olvasol!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A lovasút a kazah sztyeppétől a magyar Alföldig terjedő területeken a népek és kultúrák mozgásának vonalát követi majd. A csapat az út alatt folyamatosan naplózza a történteket saját honlapján, így mutatva be a térség történelmi, kulturális és természeti kincseit. Útja alatt korhű ruházatot fog viselni a három hagyományőrző vándor, a szkíta-hun korszaktól a honfoglaláson keresztül 1848-ig bezárólag. Területi egységenként váltva egymást a fogadó nemzeteket képviselő lovasok kísérik majd a csapat tagjait, akik a magyarországi és romániai szakaszt saját lovaikkal teszik meg. A további országokban - mivel a lovak határokon történő átjutása nagy gondot okoz - az állatok beszerzése a helyszínen történik, a fogadó ország segítségével. Magyarország értékeinek megismertetésére a meglátogatott országok sajtóján keresztül, folyamatos jelenléttel szinte korlátlan lehetőség nyílik - állítja Bencze István, hozzátéve: a túra alatt csaknem hatvan településen szerveznek országbemutatókat, amelyeken a történelmi ismereteken túl megmutatják Magyarország jelenét is.

A védnökök és tanácsadók között található Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, Varga Mihály, a miniszterelnökség államtitkára és Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, a Kunszövetség elnöke. Kalinovszkaja Szvetlana autóval kíséri majd a társaságot, és velük tart a kazah távon Sípos László rovásírás-kutató is.
Apáthy Melinda

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése