2012. február 25., szombat

Talpra állította tanúit a magyarságtudomány a Föld másik oldalán is

Állva ünnepelték a Carnegie Hallban Schiffet és a Muzsikást

Forrás: MTI | 2012. február 25. szombat 06:51 |

Állva ünnepelték a Bartók-darabokat előadó magyar zenészeket a New York-i koncertteremben.

A The New York Times internetes kiadásának beszámolója szerint nagy sikert aratott Schiff András zongoraművész és a Muzsikás együttes a Carnegie Hallban szerdán tartott közös, The Routes and Roots of Bartok (Bartók útjai és gyökerei) című koncertje. 

A zenekar vezetője, Hamar Dániel az MTI-nek elmondta, hogy a Carnegie Hall közönsége felállva ünnepelt és ráadást követelt - ez utóbbi tényt az amerikai lap beszámolója is megerősítette. Az előadást, amelyre minden jegy elkelt, a világhírű New York-i zeneművészeti központ 599 férőhelyes Zankel termében tartották meg. A Muzsikás, amelyet egyesült államokbeli fellépéseire elkísért Petrás Mária moldvai születésű énekes és keramikus-iparművész, csütörtökön a washingtoni magyar nagykövetségen, pénteken pedig a New York-i főkonzulátuson adott nagy sikerű koncertet.

Alann Kozinn a Klasszikus-népi körutazás Magyarországon című írásában a The New York Timesban úgy fogalmazott, hogy a Muzsikás ízelítőt adott abból, amit Bartók hallott a vidéket járva, Schiff pedig bemutatta, hogy ezt hogyan alakította át. A záró darab és a ráadás kivételével a két zene stílus képviselői felváltva és nem közösen muzsikáltak a színpadon. A szerző szerint a Muzsikás a hangszerelésben a csiszolatlan stílus kedvelője, amely hitelesen rusztikus hangzást adott a daraboknak.

"Néhány esetben tanulságos volt, ahogyan a Muzsikás a Bartók-feldolgozások között eljátszotta az eredeti dallamokat. Helytelen lenne azt mondani, hogy Bartók megszelídítette a népzenei darabokat, de váltás történt: a zongora-feldolgozások letisztázzák a dallamokat, és modern, harmonikus ruhába öltöztették azokat, de az a földközeli vadság, amelyet egy falusi vonószenekar adna nekik, fel lett áldozva az átdolgozás közben" - írta Kozinn.
------------------------------------------- eddig a hír ---------------------------------------------------

Nos, így is és ezt is lehet! Magyarul, magyarral és Muzsikással könnyen megy.

Schiff András, aki angol állampolgár, Olaszországban él és nem is olyan rég még egy amerikai újságban gyalázta Magyarországot, ennek ellenére továbbra is igazán szalonképesen magyarázta és mutatta be azt, ami magyar volt, van és lesz a Muzsikás együttes és Petrás Mária jóvoltából. S persze, más, avagy magyarok tollával ékeskedve, ő is sikert aratott.

Nekem az általam végtelenül tisztelt, s nemrég elhunyt Zerkula János csángó magyar muzsikástól többször hallott gyimesi keservesének kezdő sorát juttatja az eset eszembe, hogy "Jajjjajjjajjjaj! Bajszom aki hová való, ...", ugyanis rendkívüli tehetséggel megáldottan hegedülés közben is kiválóan éneklő János bátyám - a Jóisten nyugasztalja mindig - ki-ki eső fogpótlását is helyén tartandó egy kicsit jésen ejtette a szavakat már ott is, ahol a jének helye nem volt. S mégis, micsoda különbség, amit "idegenyek, jövevények" között idegen országban, oláh uralom alatt János bátyám magyarul dalolt, ahhoz képest, hogy a ki is tudja hová való Schiff András tartott egy Bartók-bemutatót idegen országban, jövevényeknek arról, hogy mi is az, ami viszont nem oda, hanem idevaló!

Petrás Máriának és a Muzsikás együttesnek természetesen szívbéli elismerésem azért, hogy ötszáz és egynehány new yorki - talán köztük nem is egy magyar - emberkét e feje tetejére borított világunkban - ha egy rövid időre is, de - mégis csak a talpára, avagy talpra állított.

A hír igaz és Schiff Andrással együtt is a magyarságról, a magyar műveltségről, gyökerekről és kivételesen gazdag, soha el nem évülő örökségéről szólt, ami bizony még véletlenül sem alávaló, ha felemelő, avagy talpra állító. Még akkor sem, ha a mi szemünkben az - a hatalmas örökségből mutatóban előadott szemernyi csöppség -, ami volt, nem is volt több, mint Petrás-Muzsikás talpalávaló.

Ferenc (az öreghegyi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése