2014. szeptember 8., hétfő

Erre a kisstílű - mindenkit hülyének néző - cenzúrára egy FITYISZ a magyarázat

Sajtótörténeti kuriózum, avagy durva cenzúra a Magyar Nemzetben

Sokszor kérdezik a Magyarok Világszövetségnek elnökétől, hogy miért nem hallani-látni őt évek óta rádióban-televízióban. A kérdezők ritkán hiszik el, hogy ez nem elzárkózásának, még kevésbé tétlenségének tudható be, hanem a Magyarok Világszövetségét és Patrubány Miklóst évek óta sújtó, szervezett, teljes körű elhallgatás következménye. A nyáron ennek a kirekesztésnek egy döbbenetes esetére derült fény.

Egy vidéki magánember tüntetést jelentett be 2014. július 28-ára, az első világháború kitörésének 100. évfordulójára, a budapesti Hősök terére, amelyre első szónoknak meghívta a Magyarok Világszövetségének elnökét, Patrubány Miklóst. Az eseményen megjelent néhány újságíró és fotóriporter is. És csoda történt.

Másnap Bottyán Zoltán, az MVSZ Kárpát-medencei Térségének alelnöke örömmel újságolja Pásztóról, hogy megvette a Magyar Nemzetet, és annak második oldalán, főhelyen nagyméretű fényképen „sztárolják” a lapból évek óta kirekesztett MVSZ-elnököt. Sőt a képhez rendelt szövegben is tisztességesen beszámolnak a nagy világégés kapcsán általa mondottakról.

1.      kép – A Pásztón árusított Magyar Nemzet

Nosza, megvették Budapesten is az újságot, ám annak 2. oldalán híre-hamva nem volt a Patrubány Miklóst ábrázoló fényképnek! Pedig a világháborús cikk a helyén volt.

2.      kép – A Budapesten árusított Magyar Nemzet

A két újságot, a Pásztón és a Budapesten árusított Magyar Nemzetet, az MVSZ augusztusban ülésező Elnöksége látta először egymás mellé téve. A tíz országból érkezett tisztségviselők egyszerre ámultak: ilyet, hogy egyazon napilapnak, egyazon napon, más-más helyen árusított példányai eltérjenek egymástól, még egyikük sem látott, nem hallott! Pedig „csak” a Magyarok Világszövetségét sújtó durva cenzúráról volt szó. Magyarországon ez is lehetséges. Az ügyeletes cenzor, vélhetően a budapesti árusításra szánt példányok nyomása előtt észrevehette, hogy a második oldalon valamilyen szerkesztői”tévedés” folytán ott díszeleg a teljes tilalom alá eső személy fényképe. Gép állj! Képet cserélj! Új nyomólemezt! És folytatható a nyomás. A vidékre időközben már útra indított számokat immár nem vonták vissza. Így kerülhetett a cenzúrázatlan lap a pásztói újságárushoz.

Ezt a történést valószínűsíti az a tény is, hogy a fénykép alatti szövegből is elhagyták a Patrubány Miklós beszédéről írt beszámoló leglényegesebb mondatát, amely a cenzúrázatlan lapszámban még megjelent. A kicenzúrázott mondat így hangzott: Ha Magyarország olyan politikát folytatott volna előzőleg, mint az angolok vagy a franciák, akkor a Kárpát-medencében senki sem beszélt volna románul, szlovákul, szerbül „És akkor Trianon sincs.”

Gondosan átnéztük Magyar Nemzet 2014. július 29-i számának mindkét példányát. A Pásztón és a Budapesten árusított példányok között más eltérést nem találtunk.

3.      kép – A Magyar Nemzet ominózus számának címlapja

A fenti sajtótörténeti kuriózum egy apró életkép a Magyarok Világszövetségével szemben Magyarországon alkalmazott bánásmódról.

MVSZ Sajtószolgálat
8367/140908


„Az MVSZ legfőbb célja a magyar nemzet világméretű egységének megjelenítése, ezen belül a magyar önazonosság megőrzése és a nemzet épülése. Ennek megvalósítása érdekében szervezi működését.” (Alapszabály)

A Magyarok Világszövetsége egy pártok és kormányok fölötti nemzeti szervezet. A Magyarok Világszövetségét 1938-ban a Magyarok Világkongresszusa hívta életre saját, állandóan működő, ügyvivő testületeként. A Magyarok Világszövetsége minden magyarnak születő embert hozzá tartozónak tekint.

A 2004. december 5-i népszavazás a Magyarok Világszövetsége több, mint hét évtizedes történetének legjelentősebb nemzetstratégiai cselekedete.

A Magyarok Világszövetségének elnöke és minden tisztségviselője fizetés és tiszteletdíj nélkül végzi nemzetszolgálatát.

2 megjegyzés:

  1. A ROMÁN KOMMUNISTA PÁRT BIZALMASA VOLT

    Hogy is van ez? 1973-ban, amikor tombolt a Ceauseszku diktatúra és mindent a SECURITATE ellenőrzőtt, akkor egy „magyarra” egyetemi rádiót rábíznak 22 éves korában? Kommunista párttagság nélkül? A hivatalos jellemzés nem téri ki Patrubány állampolgárságaira. A csodálatos számítógépes szakember ehhez képest nem üzemelteti az MVSZ honlapját évek óta és azon semmilyen fontos adat nincs. Mikor kapott Patrubány magyar állampolgárságot? Mikor települt Magyarországra? A magyar hatóságok nézték-e a kommunista múltját? Kizárt dolog, hogy a Secu ne tudott volna munkahelyi dolgairól és magyarországi utazgatásairól. Az RMDSZ kommunista utódpárt, semmi meglepő nincs abban, hogy ott is elnökségi tag lehetett, s abban az évben lett MVSZ elnökségi tag is, Csoóri Sándor szárnyai alatt. Tehát Csoóri Sándor tudott Patrubány múltjáról mindent, de erről a témáról máig is hallgat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "Remete Ladi" ostobasága vagy aljassága (döntse el, aki akarja) a Napnál is világosabban derül ki hozzászólásából.
      1.) Irigységre alapozott gyanú igen gyenge érv: ha egy magyart Romániában nem nyírtak - súgja -, akkor ügynök volt és/vag párttag (ez utóbbi, már nagyon gyenge érv volna, mert sok jó ember volt párttag, s ma is vannak párttagok, akik nem rosszabbak a Deákné vásznánál).
      2) Az alaptörvény nem követeli meg választhatósági és választási feltételként az állampolgárságot. "Nem emlékszem, hogy ez ellen "Remete Ladi" tiltakozott volna. Az MVSZ elnöke nem kérte a magyar állampolgárságot. És?! Akkor nem magyar? A székelyek, felvidékiek, délvidékiek, őrvidékiek, ..., akik nem kérték, nem magyarok?
      3) Hol és mikor nem üzemel az mvsz.hu = http://www.egipatrona.hu honlap?
      4) Amennyire az RMDSZ, annyira a FIDESZ is kommunista utódpárt, függetlenül attól, hogy melyik pirosabb, vagy sárgább!
      5) Senki nem lehetne ma MVSZ elnök, ha nem az éppen elnöklő Csóri Sándor mellett nem kezdi meg az MVSZ-ben a munkát. Az más kérdés, hogy 2000-ben nem éppen Csóri jelöltjeként nyerte meg a választást.
      Az aljaskodó, rágalmazó hozzászólásodat nem töröljük, "Remete Ladi"! Nagyon jól mutatja, hogy mi a szereped abban, ami miatt az MVSZ-ről a széles néprétegek vagy semmit, vagy csak a rágalmat tudja. Nem teszel mást, mint álnéven mocskolod azt, ami a leghitelesebb és legerősebb társadalmi szervezete lehetne a magyarságnak. Patrubány Miklós - biztos nem hibátlanul - tartja életben emberfeletti munkával az MVSZ-t, amíg bírja.
      Tudjuk. Az MVSZ léte 2000 óta nem az, aminek a háttérhatalom szánta, így aztán a - nem éppen "remete" életmódon élő - csahos csatlós "ladi"-kolók szemét nagyon is szúrja.

      Törlés