2014. szeptember 3., szerda

Hetven éve meghalni érkezett a fehérvári alakulat hazánk ezeréves határához

Hetven éve
nyugszik a Gac-oldalban az a
 159 magyar honvéd,
akik "Meghalni érkeztek hazánk ezeréves határához",
s akik Gyergyószentmiklós határában lelték halálukat a második világháborúban.
A hétvégén az 1944-ben lemészárolt 159 magyar katona tiszteletére megemlékezést tartanak a Gac-oldali emlékműnél.
Tisztelettel és szeretettel meghívjuk a 2014. szeptember 7-én, vasárnap 11:00 órakor a gyergyószentmiklósi, Gac-oldali emlékműnél tartandó megemlékező ünnepségre.


Megkérjük mindazon szervezeteket, akik koszorúzni óhajtanak, legkésőbb szeptember 5-ig, déli 1 óráig jelezzék szándékukat a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ titkárságán, a 0266 361 992-es telefonszámon.

Mi történhetett?

Az egységet utánpótlásnak küldték a frontra 1944-ben. Ebben az időben az 1921-1923 év között született levente korú fiatalemberek kerültek besorozásra. 1944. szeptember 7-én Gyergyószentmiklós határában a Gac-hegyen pihent meg a század, sajnos örökre hátrahagyva életet, szerelmet! „Meghalni érkezett a fehérvári alakulat hazánk ezeréves határához, sem harcra, sem menekülésre nem volt lehetőségük.” Elmondások alapján az őröket elaltatva lepték meg az alvó katonákat. Sokukat a saját szuronyukkal szúrták a földhöz és három-négy napig is hallotta a falu a haláltusájukat. A falusiak nem tudtak segíteni, mert aki csak közeledett a hegy felé nyomban lőttek rájuk. A faluban akkor csak idős férfiak voltak, vagy gyerekek. A katonákat nekik kellett eltemetni. Ki árulta el és gyilkolta meg a 159 fehérvári katonát? Mindezt megtudhatják, ha elolvassák Szabó József János „Felirat egy tömegsírra” című emlékkötetét.

Eddig a helybéli gyergyóiak emlékeztek meg minden évben a fehérvári alakulat elestének napján a meggyilkolt katonákról. A szigorú tiltások ellenére mindig gyújtottak gyertyát, ápolták sírjukat. A tömegsír felett 1990-ben állítottak kopjafát, melyen a következő idézetet olvasható:„Jajgatva fogadta testébe őket a föld, mert tudta, hogy az ő gyermekei, kik érte haltak, hogy itt mi megmaradhassunk”.


Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése