2015. május 4., hétfő

Májusi ajándék: pályázati nyeremények Kajászón és kártérítési per az NFA-tól

Másodfokú tárgyalás az "NFA kontra kajászói közember" perben, az "igazságtalanság perében" és jócskán megkésett eredményhirdetés néhány fejér megyei földbérleti pályázat ügyében - furcsa és/vagy véletlen (?) egybeesések 

Tisztelt Szerkesztőség!
Tisztelt Honfitársak!
Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy a

MÁSODFOKÚ TÁRGYALÁSRA
az "NFA kontra kajászói közember" perben
2015. május 7-én (csütörtök) 8:30 órakor
kerül sor a Székesfehérvári Bíróságon
Dózsa György tér 1. fszt. 10.

Az előzményekről itt olvashattak már nem keveset, sokat (már akiket érdekel a törvénytelenség ellen kitartóan küzdő közemberek harca és sorsa):


E pernek az ad különös hangsúlyt, hogy az NFA éppen a napokban tette fel honlapjára a már fél éve esedékes, még tavaly szeptember határidővel kiírt pályázatainak nyerteseit, amely pályázatok között történetesen most ott volt az a kajászói terület is, amelyet az NFA az alperes határozott fellépésének köszönhetően vett vissza az egyébként még mindig törvénytelen szerződéssel rendelkező kápolnásnyéki (eredetileg: nádarató, tetőfedő) vállalkozótól és írt ki rá három pályázatot is .

Amint korábban már hírt adtunk róla, a Székesfehérvári Járásbíróság 2014. december 4-én dodonai döntést hozott, ugyanis, bár az NFA lényegében elbukta a kártérítési keresetét, azonban mégis a kajászói gazdának kellene 1,5 millió forintot fizetnie (5,7 millió forintot kívánt bevasalni Böcsödi Gergelyen, a Kajászói Gazdatanács egyik tagján a Tavaszi Vetés akció miatt az NFA, tehát azért, aminek köszönhető, hogy azon a területen már pályázati eredményekről is beszélhetünk ).

Az NFA nem, de Böcsödi Gergely fellebbezett, hiszen kárt nem okozott, sőt, az NFA kénytelen-kelletlen leválasztotta a Gazdatanács által lefoglalt, majd beszántott és tavasszal művelésbe vett területet, majd pályázatot is írt ki 2014 őszén az időközben még három részre osztott szántóra.

S a pályázati véletlenek furcsa összjátéka azt az eredményt hozta, hogy
- két területen martonvásári vállalkozók nyertek (20 km-es körzeten belül laknak),
- egy területen (a legnagyobbon), azonban egy kajászói gazda (nocsak-nocsak!).
(Lásd az NFA honlapján: HU 21-10375 <10ha>; HU21- 10376 <24ha>; HU21-10377 <30ha>!)

Ez kérem siker! Bárki, bármit mondhat.
Főként annak tükrében, hogy nemcsak Kajászón, de az Összefogás a Magyar Földért és Vidékért Egyesület (Fejér Szövetség) 2011. szeptemberi földfórumának eredményeként Lepsényben kiírt, majd mégis visszavont, s most, három év elteltével újra kiírt pályázatokon is hirdettek eredményt. 75 ha-t adtak egy kislángi vállalkozónak, s egy deka földbérleti szerződést sem nyert lepsényi gazda, azaz 6oo hektárból 525 hektár továbbra is gazdátlan.

Visszatérve a kajászói pályázatokra, pontosabban a nyertesekre, merő "véletlenségből" ugyan, de a pályázók közül nem Böcsödiék és nem is az a gazda nyert, aki korábban is pályázott, ám most, ezúttal - újra és nagyon bizakodón - mindegyik területre pályázva, mert a tekintélyes állatállományának fenntartásához szükséges takarmányt szerette volna megtermelni legalább egy földbérlethez jutva (ő Böcsödi Gergellyel vállvetve vett részt még a Tavaszi Vetésben is). 

A két martonvásári nyertes sem azért nyert, mert különben azt is kajászóiaknak kellett volna ítélni, ha történetesen nem  nyertek volna. És nem is azért, mert történetesen az egyikük éppen a Nemzeti Agrárkamara megyei testületének tagja, és nem is azért, mert éppen ő volt az, akit az NFA a Tavaszi Vetés után észbe kapva megkeresett egy szerződéssel a vitás területen (mondhatni kényszerhasznosítással), de akkor  még hiába. Sőt, azért sem, mert az NFA által indított kártérítési perben ő volt az NFA által beidézett egyik tanú is, kinek - egyébként visszafogott - tanúvallomására is hivatkozással indokolta a bírónő a dodonai döntését, hogy mégis csak fizessen másfél milliót  a parlagon hagyott területet megművelő - a fenti perben kártérítésre kötelezett - fiatal gazda.

Ez mind csupán véletlen, avagy az élet furcsa összjátéka.

Az viszont nem, hogy a másodfokú tárgyaláson eldől, mi is annak a közembernek a jussa, aki komolyan vette Magyarország Alaptörvényben leírtakat és a törvényesség helyreállításáért addig verte a vasat, amíg kénytelen volt, ha részben is, de elismerni saját korábbi törvénytelenségét az NFA és megnyitni a kajászóiak (és persze 20 km-es körzetben mindenki) előtt a pályázati játszóteret, utat. Nos, ezen a játszótéren semmi nem jutott a törvényesség helyreállításáért kiálló kajászói gazdáknak.

Csütörtökön kiderül azonban, hogy a jog másodfokon is megerősíti-e az elsőfokú döntést. Történetesen: nehogy azt higgye már a kajászói közember, hogy földműveléssel kényszeríthet egy közszolgálatot végző állami "hivatalt", hogy a törvénytelenségét felszámolja. Nehogy azt higgye már egy "falusi", hogy attól még, hogy kára senkinek sem volt abból, amit tett, csupán haszna, meg hogy igaza is volt és van, attól még ne az volna a szántó-vetőnek jussa, hogy "fizess, ha nem téged választanak"! Hogy kik? Hát az urak.

Urak?

Fejér Szövetség Sajtószolgálat
ui: Minden elismerésünk a kajászói gazdának és az őt támogató magánszemélyeknek és Gazdatanácsoknak!
Vonatkozó korábbi híreink:
Nem adják fel - Strasbourg, Székesfehérvár és Budapest

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése