2018. március 10., szombat

A 20. állomás, amely székely es, magyar es, csíkszeredás es, székesfejér es!

Két nappal a Székely Szabadság Napja előtt nyitotta meg a Pálfi György Tudománytörténeti Vándorkiállítás 20. - mondhatni jubileumi - állomását az Aranykéz Gimnázium, a Budai úti épületében.
A csíkszeredai testvériskola diákjai zárásként - a jelenlévőkkel együtt - a székely himnuszt énekelik
Fehérvár testvérvárosából, Csíkszeredából éppen ez időben érkezett egy  népes testvériskolai közösség látogatóba, amely még inkább hangsúlyozottá tette a kiállítás Kárpát-medence egészére terjedő üzenetét.

Mikor a csíkszeredai diákokat kísérő tanárok megtudták, hogy milyen program vár rájuk, meghatódtak és megtiszteltetésnek vették, hogy a megnyitó főszereplői lehetnek.

Székely Krisztina, az iskola igazgatója köszöntötte a kiállítás megnyitójának résztvevőit. Dr. Gál Erzsébet, a Kárpát-medence Természeti Értékekért Alapítvány elnöke adta át a nyughatatlan nyugalmazott egyetemei tanár, Pálfi György üzenetét. Sajó Mária, a Magyarok Világszövetsége Fejér Megyei Szervezetének titkára, a Fejér Szövetség társelnöke szólt utoljára, s hívta meg szeretettel a jelenlévőket a Csíkszereda és Székesfehérvár testvérvárosi szerződését szentesítő székelykapunál két nap múlva, szombaton 16 órától kezdődő Székely Vértanúság Emléknapja rendezvényre, az önrendelkezés melletti kiállásként sorra kerülő megemlékezésre és felvonulásra.
Sajó Mária az Egyesült Államokban élő Radics Géza: "Merénylet a magyarság ellen" című könyvecskéjéből adott át mintegy 50 darabot a csíkszeredai testvériskola, a Kájoni János Szakközépiskola  képviselőjének, Balog Olga tanárnőnek, majd mindkét iskolaközösségnek a kiállítás tartalmát kiegészítő ismereteket tartalmazó Magyarságtudományi Füzetek 11. számából is néhány példányt az iskolaszékek és -könyvtárak számára.

A megnyitót a csíkszeredai diákok csíki táncbemutatója, majd a székely himnusz zárta
https://youtu.be/36Sah8K2h6Y
A Pálfi György Tudománytörténeti Vándorkiállítás testvérnemzeti felszentelése a 20. megnyitón, amolyan székely-magyar módra az Aranykéz Gimnázium testvériskolája, a Kájoni János Szakközépiskola táncosai által. A képre kattintva  - egészségünkre - újra is megtekinthető!
A kiállítás március végéig lesz az Aranykéz Gimnázium házirendje szerint térítésmentesen látogatható.
 
Isten áldja a székely-magyart, tartson neve, míg a Föld tart!

Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése