2018. március 17., szombat

Ott voltunk a magyar nemzeti zászló és címer napján

A magyar zászló és címer napján, 2018. március 16-án 
A Fejér Szövetség tagjai is részt vettek az 1848 méteres felvonuláson az Andrássy úton kifeszített zászló két oldalán
Egy több mint hétszáz méter hosszú magyar zászlót visznek a magyar zászló és címer napja alkalmából szervezett felvonulás résztvevői a fővárosi Andrássy úton 2018. március 16-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán
A piros-fehér-zöld zászló, valamint az alaptörvényben meghatározott címer a nemzeti kulturális örökség része.

Az Országgyűlés 2014-ben a magyar zászló és címer napjává minősítette március 16-át.

A magyar zászló és címer napján, az ország megemlékezhet az 1848-as XXI. törvénycikk elfogadásának napjáról, amely a nyilvános ünnepek alkalmával az összes közintézmény és magyar hajó esetében kötelezővé tette a nemzeti lobogó és az ország címerének használatát.

Az alaptörvény értelmében Magyarország zászlaja három egyenlő szélességű, sorrendben – felülről – piros, fehér és zöld színű vízszintes sávból áll, amelyben a piros szín az erő, a fehér szín a hűség, a zöld szín a remény jelképe. Magyarország címere hegyes talpú, hasított pajzs. Első mezeje vörössel és ezüsttel hétszer vágott. Második, vörös mezejében zöld hármas halomnak aranykoronás, kiemelkedő középső részén ezüst kettős kereszt látható. A pajzson a magyar Szent Korona nyugszik.


A zászlós felvonuláson a Fejér Szövetség képviseletében Boór Ferenc, Dér Csaba és felesége, Németh János, Pereszteginé Gál Zsuzsanna, Sajó Mária, Sajó Victor, Szegedi László, v. Tóth Tibor. Küldöttségünk a rendezvény után megtekintette a Nemzeti Múzeumban helyreállított Román Palotát.


 


Végül testünket, lelkünket felmelegítve búcsúztunk a zászlós fővárostól.

Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése