2018. március 11., vasárnap

Szarvason nyitja meg ünnepélyesen délkelet-magyarországi vándorútját Pálfi György tudománytörténeti kiállítása

„Minden ország akkora, amennyivel hozzájárul az emberiség fejlődéséhez,
függetlenül attól, hogy a térképen mekkora terület jelöli helyét a világban.”
(Szentgyörgyi Albert)

Tisztelt Pedagógusok és Közművelődési Szervezők!
Tisztelt Közéleti Szereplők és Polgárok!
Tisztelt Szerkesztőségek! 

A már korábban mintegy "forradalmiként" is beharangozott márciusi megnyitók után most a tudománytörténeti kalandozás egy új magyarországi területének kiinduló állomására hívom fel a figyelmet. Ugyanis a Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítvány gondozásában álló "Magyarországi származású tudós elmék világraszóló eredményei" című tárlat első délkelet-magyarországi megnyitójára, mintegy a március 15.-i ünnepnap "beharangozójaként" is Szarvason, a   Cervinus Teátrum galériájában kerül sor a kiállítás házigazdája és egyben a jövendőbeli délkelet-magyarországi terjesztője, az Aquarius67 Alapítvány szervezésének jóvoltából.
 
 Ezúton hívjuk meg Önöket  
2018. március 14-én (szerdán) 15:00 órára a
Pálfi György Tudománytörténeti Vándorkiállítás 
délkelet-magyarországi megnyitójára a
Cervinus Teatrum galériájába
(5540 Szarvas, Kossuth tér 3)

A megnyitó menetrendje: 
 • Babák Mihály polgármestere köszönti a megjelenteket Szarvas Város Önkormányzata nevében
 • Szenes János, újságíró méltatja a kiállítást,
 • Dr. Gál Erzsébet elnök a Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítvány nevében köszöni meg a kiállításra megnyitóján részt venni szándékozó szerzőnek, Dr. Pálfi György nyugalmazott egyetemi tanárnak - az éppen Békés megyében elkezdett és - másfél évtized után országossá fejlődött - tudománytörténeti kiállítását, végül 
 • Dr. Boór Ferenc, a vándorkiállítás ügyvivő koordinátora adja át ünnepélyesen Uhljár Zitának, az Aquarius67 Alapítvány képviselőjének a Pálfi György Tudománytörténeti Vándorkiállítás délkelet-magyarországi terjesztői meghatalmazását, majd közösen hirdetik meg "Merjünk nagyok lenni!" címmel az érdeklődők számára a szarvasi tudománytörténeti versenyt, melynek feladatlapjai a helyszínen átvehetők és terjeszthetők (az Aquarius Alapítvány igény szerint juttatja el az érdeklődő iskolaközösségek számára is), s amelynek keretében összesen mintegy negyedmilliós ajándékban részesül 100 a megnyitón meghirdetett határidőig leadott helyes megfejtők közül egy nyilvánosan lebonyolított sorsolás és eredményhirdetés keretében.
 • A megnyitón közreműködik a Cervinus Teátrum, a Tessedik Táncegyüttes és Frankó Tamás harmonikás.
A megnyitó után rövid tárlatvezetést tartanak - amennyiben egészségi állapota engedi, a szerző is - az Alapítvány és a terjesztők képviselői. A kiállítás a március 14.-i megnyitótól kezdve március 31.-ig az intézmény nyitvatartási rendje szerint lesz térítésmentesen látogatható, majd a kiállítási tablókészlet az Aquarius67 Alapítvány terjesztésével kezdi meg délkelet-magyarországi vándorútját.

A prof. Dr. Pálfi György által összeállított, s a Magyarok IX. Világkongresszusa által is ajánlott Tudománytörténeti Vándorkiállítás szarvasi, 22. megnyitóját még március hónapban egy újabb - külön jelentőséggel bíró - térségi megnyitó követi. A Fejér Szövetség jóvoltából március 19-én a felvidéki Dunaszerdahely Magyar Tanítási Nyelvű Magángimnáziumában nyílik meg a tárlat és kezdődik meg a tudománytörténeti kiállítás csallóközi és felvidéki vándorútja.

Pálfi György üzenete
a képre kattintva megtekinthető
A mintegy 330 magyarországi származású személyt és azok világra szóló szellemi alkotásait bemutató „Magyarországi származású tudós elmék világraszóló eredményei” című kiállítás tartalmát Dr. Pálfi György 16 éves tudományos kutatómunkája alapján összeállított és A2 méretű tablóképekben kivitelezett és számos egyéb kiegészítő (szórólapokon terjeszthető, illetve a helyszínen egyedileg kiállítható) ismeretterjesztő anyaga alkotja. 

A szerző egyik kimagasló eredménye, hogy a Kétegyházán létrehozott - bátran kijelenthető, hogy világhírű - mezőgazdasági gyűjteményéből 1987-ig, az átadó ünnepségig, munkatársaival, hajdani tanítványaival közösen hozta létre Gödöllőn is, a Széchenyi István Egyetem kezelésébe tartozó - világ minden táján jegyzett - Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődéstörténeti Szakmúzeumot, miközben Kétegyházán az ifjúság körében folytatta tovább oktató-kutató műhelymunkáját. Elegendő megtekinteni csupán a Múzeum hivatalos honlapjának Kiadványok rovatát, hogy képet kapjunk Dr. Pálfi György alkotóerejéről. 

Már nyugalmazott egyetemi tanárként bővítette ismereteit a magyarországi származású tudósok világraszóló találmányainak és eredményeinek területén és alkotta meg lépésről-lépésre kiállítását. S minthogy hivatástudata hajtotta, nemcsak létrehozta a kiállítást, de számtalan általános-, közép- és felsőfokú iskolában, múzeumban és művelődési központban, belföldön és külföldön egyaránt szervezte évről-évre „Magyarországi származású tudós elmék világraszóló eredményei” címmel a kiállítását, tartott a magyar géniuszok tiszteletére évről évre több tucat emlékezetes és lebilincselő előadást.

Dr. Pálfi György tudományos igénnyel összeállított gyűjteményének gondozására és a bemutatásban történő közreműködésre a Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítványt kérte fel, amelynek első elnöke volt.

Nem más, vagy mások, mint Dr. Pálfi György, az irigylésre méltóan "nyughatatlan" nyugalmazott egyetemi tanár tette a kiállítását közkinccsé, s teszi ím már 90 évesen ma is az Alapítvánnyal közösen a kiállítás fejlesztőjeként, tanácsadóként, s ha egészségi és erőnléti állapota engedi, rendkívül energikus előadóként is, mint hajdanán.

A kiállítás szervezői elkötelezett hívei a magyarországi származású géniuszoknak és annak a történelmi küldetésnek, hogy nemzetünk felemelkedése szolgálatában a magyarországi származású elődök és a jelenben élők szellemi nagysága iránti tiszteleten keresztül növelhető az utódok önbecsülése és tenni akarása.

„Mert vannak dolgok, melyeknek emlékezete nélkül nincsen jövendő”
(Kossuth Lajos)

http://www.fehervartv.hu/video/index/18225
A Fehérvár TV tudósítása a Vándorkiállítás
2016. november 7.-i megnyitójáról a képre kattintva látható
A vándorkiállítás a Fejér Megyei Mérnöki Kamara támogatásával Székesfehérvárott, a Civil Központban a 2016. november 8-án a "20 éves a Fejér Megyei Mérnöki Kamara" ünnepség társrendezvényeként indult útjára. 2017 nyarán Győr-Moson Sopron megyében, a Nagycenki Széchenyi István Múzeumvasút kiállítótermében, majd a Fejér megyei vándortárlattal párhuzamosan a Budapesti Műszaki Egyetem Gyártástudomány és -technológia Tanszéke G. épületi aulájában a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében és a Műegyetemi Nyílt nap részeként is látogatható volt. A 2017. év pásztói megnyitója után a 2018-as évben Dr. Pálfi György Tudománytörténeti Vándorkiállítása Kelet-Magyarországtól Nyugat-Magyarországig már hat (Fejér, Győr-Moson-Sopron, Pest, Nógrád, Somogy és Békés) megyében, s a felvidéki Csalóközben szólítja meg a tanulók és diákok ezreit, az oktatás, a közművelődés és a tudomány műhelyeit. 

A  szervezők kezdetektől hirdetett, határozott célja és térítésmentes felajánlása, hogy minél több alap-, közép- és felsőfokú oktatási intézményben és művelődési központban néhány hétre látogathatóvá tegyék a „Magyarországi származású tudós elmék világraszóló eredményei” című kiállítás anyagát mind a fiatalok, mind pedig szüleik és az érdeklődő felnőttek, pedagógusok számára is.

A vándortárlat 2018. márciusban a következő helyszíneken tekinthető meg térítésmentesen:

 1. 2018.03.08.-tól 03.21.-ig a székesfehérvári Aranykéz Gimnázium (8000 Székesfehérvár, Budai út 90.)
 2. 2018.03.13.-tól 03.27.-ig a hollókői Dr. Román András Látogatóház (3176 Hollókő, Kossuth út 50. )
 3. 2018.03.14.-től 03.31.-ig a szarvasi Cervinus Teátrum galériája (5540 Szarvas, Kossuth tér 3.)
 4. 2018.03.19.-től 04.13.-ig a dunaszerdahelyi Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium (Dunaszerdahely, Hlavná/Fő utca 21.)
Előzetes jelentkezéseket a vándortárlat fogadására (jelenleg 2018. április végi időpontoktól)
 • a Fejér Szövetség <fejerszovetseg@gmail.com> és/vagy
 • a Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítvány <karpat.medence2012@gmail.com> címén,
 • Északkelet-Magyarországról a Pásztói Szabadidő SE <muzslaci@gmail.com> címén
  és a szarvasi megnyitótól kezdve
 • Délkelet-Magyarországról az Aquarius67 Alapítvány <aquarius67z@gmail.com> címén várjuk.
Időegyeztetést az alábbi szervezők végzik.
Kapcsolat: Simon Irén, +36309693932 és Sajó Mária, +36205527370; Északkelet-Magyarországról Parádi László, +36306868995 és Forstner Antal, míg Délkelet-Magyarországról Uhljár Zita, +36307373283.

A Kárpát-medence Természeti Értékeiért Alapítvány és a terjesztők tisztviselői az egyes helyszíneken ugyancsak térítésmentesen vállalnak igény szerinti kiméretben tárlatvezetést és előadást. Ez irányú igényeket kérjük, a kiállítás megrendelésekor előre jelezzék kapcsolattartóink felé!

Legfrissebb híreink az állandó hírrovatunkban olvashatók: Magyarságtudomány 

Bizalommal az ősi erényben:
Dr. Boór Ferenc elnök - társelnök, a vándorkiállítás ügyvivő koordinátora
Magyarok Világszövetsége Fejér Megyei Szervezete - Fejér Szövetség
Személyes fogadóóra előzetes bejelentkezéssel minden pénteken 17-19 óra között az Alba Mária közéleti műhelyben, Székesfehérvár, Koronázó tér 4. I. em.
fejerszovetseg@gmail.com, www.fejerszovetseg.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése