2018. március 16., péntek

Március 15-én Dunaszerdahelyen az Anyaországot a Fejér Szövetség küldöttsége képviselte (frissítve)

2018. március 15-én a szó szerint is "színvonalas" városi rendezvényt követően - hagyományaink szerint - mi is elhelyeztük koszorúnkat Fehérvár hajdani "Pilvax kávéháza", a Fekete Sas szálló kapujában. 

Boór Ferenc elnök - társelnök, Fogarasi Márta széktag és Horváth Vilmos alelnök helyezték el a Magyarok Világszövetsége Fejér Megyei Szervezete és a Fejér Szövetség közös koszorúját
Mindeközben küldöttségünk Fórizs József és családja révén Dunaszerdahelyre érkezett, hogy az Anyaországot és a királyi várost is képviselve vegyen részt a március 15.-i városi ünnepségen és koszorúzáson, s egyúttal felszereljék a Pálfi György Tudománytörténeti Vándorkiállítás tablókészletét a március 19.-i felvidéki megnyitóra.
Csallóközi népviseletbe öltözött "koszorús" lyányok a Fejér Szövetség koszorújával
A dunaszerdahelyi.sk hírportál beszámolója a felemelő ünnepségről  alább olvasható

Át lehet írni a sors könyvét

Ünnepélyes keretek között emlékeztek meg városunkban csütörtök délután az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc 170. évfordulójáról.

A szabadságharc dunaszerdahelyi emlékművénél összegyűlt ünneplőket előbb a Kodály Zoltán Alapiskola Gyermekkara által előadott népdalok és a Költő visszatér c. Kormorán dal köszöntötte, majd megtekinthették a Kis Csallóközi ­és az Apró Csallóközi táncos előadását is.

Ezt követően Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere üdvözölte a megjelent vendégeket és az ünneplő közönséget, majd felelevenítette a 170 évvel ezelőtti eseményeket. Kiemelte a szabadságharcban a fiatalok által játszott fontos szerepet, akik változtatni szerettek volna a kor politikai berendezkedésén. Egyúttal arra kérte napjaink fiataljait, vállaljanak aktív szerepet a közösségünk formálásában, hiszen ők azok, akik majd továbbviszik társadalmunkat. Ennek kapcsán megjegyezte, az önkormányzat a testület februári döntése értelmében nyitott a civilek bizottsági munkában való részvételére, s biztatta a fiatalokat, legyenek részesei ekképp is a jövőnk alakításának.

Később Karácsony Laura, a Novus Ortus Diákszínpad tagja a közelmúltban elhunyt költő, Tóth Elemért Beszéd a jövőért című versét szavalta el.

A megemlékezésen ezt követően Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke mondott ünnepi beszédet. Az atya átfogó gondolataiban megjegyezte, a magyar nép az, amely a sorsot győzte le. „Mi március 15-én ünnepelünk, noha nem nyertük meg szabadságharcunkat, de bebizonyítottuk, át lehet írni a sors könyvét. A sors könyvében az volt ugyanis megírva, hogy nincs mit tenni.”


Ahogy Kozma kiemelte, a sors könyvét a hitünk, a szeretetünk és a bátorság erejével írtuk át, s a magyar népet évszázadai során sem tudták legyőzni az ellenséges erők, s nem is fogják, mivel a magyar lélek ereje hatalmas. Egyúttal emlékeztetett, hogy a felvidéki magyarság küzdelmei egyben az egész nemzet küzdelmei.

Fórizs Tímea és Fórizs József koszorúznak a Fejér Szövetség nevében
Bartal Dóra, a Művészeti Alapiskola diákjának előadását követően végül a szervezetek képviselői elhelyezték az emlékezés koszorúit, majd közösen elénekelték a Himnuszt.

Az 1849/49-es eseményekre emlékezett Dunaszerdahely magyarsága

2018, március 16 - forrás
Ismét elérkezett március idusa, ami a magyarok körében egyet jelent az 1848/49-es magyar forradalomra és szabadságharcra való emlékezéssel. A fontos történelmi esemény kezdetének 170. évfordulóján Dunaszerdahelyen ezúttal is a Vámbéry téri emlékműnél tartottak megemlékezést. Köszöntőt Hájos Zoltán polgármester, míg ünnepi beszédet Kozma Imre atya mondott, majd a résztvevők megkoszorúzták az emlékművet. Az ünnepi hangulatot kulturális műsor fokozta.

https://youtu.be/tyayH-4KH7c
A Dunaszerdahelyi TV összeállítása a képre kattintva megtekinthető
 Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése