2015. július 31., péntek

Vendégünk ismét Grandpierre Atilla

Ha kedd, akkor Hétvezér Est

Grandpierre Atilla: A Kárpát-medence a műveltség ősi világközpontja


Dr. Grandpierre Atilla egy hónappal ezelőtti előadásának szerves folytatása lesz http://fejerszovetseg.blogspot.hu/2015/07/vendegunk-grandpierre-atilla.html a Fejér Szövetség 282. Hétvezér Estje. A jól  ismert előadó „A Kárpát-medence a műveltség ősi világközpontja” címet adta következő előadásának. Álljon itt ízelítőül előadásának néhány gondolata, természetesen csak felsorolás szerűen, mintegy tartalomjegyzékeként azoknak a témáknak, területeknek, melyeket az előadó részletesebben fog megvilágítani az est folyamán.

A Kárpát-medence volt az emberré válás és az őstudás természet adta őshazája. A Kárpát-medencén kívül nincs még egy olyan lelőhely a Földön, ahonnan az emberré válás korai, 35 és 8 millió évekkel ezelőtti szakaszából ennyi emberszabású koponya került volna elő. A rudabányai ősember térdízületénél érintkező mindkét csontja merőleges a járószintre, mindkettő függőleges, tehát két lábon járt. A 7 millió évvel későbbi afrikai Australopithecus-szal szemben erősen megrövidült arca volt, az elülső fogak függőleges állásúak, emberi jellegűek. A Kárpát-medence legfontosabb természetföldrajzi jellemzőit áttekintve figyelemre méltó, hogy Európa legnagyobb egységes medencéje, egyben a földkerekség legnagyobb nagy-tájának, az eurázsiai síkságnak legvédettebb, legkedvezőbb éghajlatú, talajviszonyú (feketeföld), vizekben, ásványkincsekben kiemelkedően gazdag Folyamköze. A Kárpát-medence volt az utolsó jégkorszakban az emberiség legjelentősebb menedéke. Innen népesült be, több hullámban, az egész eurázsiai síkság és 16 millió négyzetkilométeres vonzáskörzete. Itt alakult ki az íjászat, az írás, a földművelés, a fémművesség, a lovas életmód.
Az  előadássorozat területei, témakörei oly szerteágazó és mélyreható kutatásokat, az azokból levonható következtetéseket és megállapításokat igényelnek, hogy ezt csak olyan tudósok, gondolkodók képesek megtenni, akik a történelmet,  földrajzot, csillagászatot, matematikát, zenét,  irodalmat, a  költészetet  és megannyi társtudományt és művészetet képesek átlátni, absztrahálni, ezekből építkezni, úgy mint Dr. Grandpierre Atilla teszi. 
Az előadást ismételten az Országzászló téren hallgathatják meg az érdeklődők, az egész nyáron át tartó politikai demonstráció részeként, amelyet az Országzászló-tér helyreállítása és az Ereklyés országzászló visszaállításának érdekében, immár több éve folytat a Fejér Szövetség. Hívjuk, várjuk a fehérvári polgárokat ezen az estén is Székesfehérvárra, az Országzászló térre.

Vonatkozó korábbi bejegyzések (egyben előtanulmányként is javasoltak):
Ráhangolódás Grandpierre Atilla keddi Hétvezér előadására (1. rész)
Ráhangolódás Grandpierre Atilla keddi Hétvezér előadására (2. rész)
Ráhangolódás Grandpierre Atilla keddi Hétvezér előadására (3. rész)

Az előadás ideje: 2015. augusztus 04. kedd 19.00 óra
Az előadás helye: Székesfehérvár, Országzászló tér
Rossz idő esetén a Miss Tee Teaboltban, Székesfehérvár, Ady Endre út 32. I. em.)

Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése