2016. szeptember 25., vasárnap

A száz éve született Kolozsvári Grandpierre Endrére emlékezünk

Kolozsvári Grandpierre Endre
történész, író 
Ünnepi megemlékezés életéről és munkásságáról

Helyszín: Széchenyi terem, Magyarok Háza, Bp. V. Semmelweis u. 1-3, 1. em.
Időpont: 2016. október 5, szerda, 18:00-21:00.
https://youtu.be/ChtM0FZTYMg Kolozsvári Grandpierre Endre: Könyv Ítélőszék
Kolozsvári Grandpierre Endre 1961-ben Az ördög apostolai című történelmi művével berobbant a köztudatba, és egycsapásra a legnagyobb regényírók közé került. Második könyvével, a Gróf Zrínyi Miklós meggyilkoltatásáról írt Fekete hóesés-sel még magasabbra jutott, betiltott szerzővé vált. A betiltás évei alatt írta meg a magyar őstörténelem kutatásának korszakalkotó műveit: a Királygyilkosságok-at, az Aranykincsek hulltak a Hargitára-t, A magyarok Istenének elrablásá-t , az Anonymus titkai nyomában-t és a többit.

https://www.youtube.com/watch?v=ChtM0FZTYMg
Ezt a részletet (a képre kattintva) minden fehérvári patriótának
egyszer az életben meg kell hallgatnia/ hallania!
A teljes felvétel ide kattintva látható/hallható
Munkásságával ráébresztette a magyarságot arra, hogy valós történelmünket, a magyar valóságot mesterséges, szűk szellemi kalodába szorították, és éltető erőinket, életünk igazi fényét akkor nyerjük vissza, ha megvívjuk szellemi szabadságharcunkat. Rést nyitott titokban tartott ezeréves tényekre. Bebizonyította, hogy a mai körülmények között is lehet eredményesen küzdeni évszázados, évezredes lefojtottságunk ellen. Történelem-felfogásunkban új fejezetet nyitott. A magyarság őshonossága elsősorban Grandpierre K. Endre tevékenységének következtében került a köztudatba. Grandpierre K. Endre volt az, aki vállalta, hogy kivívja a Tárih-i-Üngürüsz, az Árpád előtt írt magyar őskrónika megjelentetését, és képes volt ezt véghez is vinni. A magyarságban rejlő felemelő történelmi erőkre, az árpádi magyar társadalomszervezésben rejlő népfelség eszméjére többek között a Történelmünk központi titkai és az Atilla és a hunok. A szkíta-hun-magyar folytonosság című műveivel hívta fel a figyelmet. Századik születésnapján időszerű és méltó, hogy a ma is méltatlan sorsot elszenvedő magyarság kiemelkedő hőseként emlékezzünk életművére és személyére.

Megemlékezők: Hoppál Mihály, Szörényi Levente, Bakay Kornél, Medvigy Endre, Majtényi Zoltán, Bunyevácz Zsuzsa, Király B. Izabella, Patrubány Miklós, Boór Ferenc, Tóth Imre, Dibáczi Enikő, Tóth Ferenc, Záhonyi András, Bognár Ferenc, Gondos Béla, Barcsik Géza és Dr. Grandpierre Atilla.
 ---------------------------------- † ------------------------------

Kolozsvári Grandpierre Endre 1916. október 6-án Hódságon született és 2003. július 17-én Budapesten hunyt el. Magyar költőként, íróként, gondolkodóként, magyarságkutatóként tartja számon a magyar emlékezet.

Továbbította a
Fejér Szövetség Sajtószolgálat

2 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Igen András! Rendkívül fontos, hogy Grandpierre Endre szemléletét, üzenetét az utókor jeles történészei megértsék. Nem elég hivatkozást találni. Logikai úton kell összeraknunk az egészséges igazságot, amit az emberi gyarlóságra és gyengeségre alapozó háttérjátékosok féligazságokkal, hangsúly eltolásokkal már-már végképp elhomályosítottak előlünk. Hamarosan találkozunk.

      Törlés