2016. szeptember 17., szombat

Magyar érmek szlovák és magyar színekben a nomád olimpián

Marcelházi és gútai aranyak a kirgizisztáni “Nomád Olimpián”

címmel jelent meg az alábbi írás nemrégen a Szia Komárom világhálós oldalon

Véget ért a világ egyik legjelentősebb nomád ünnepe és sporteseménye, a Kirgizisztánban megrendezett Nomád Világjátékok (szeptember 3-8). A World Nomad Games 2016-on, a “Nomád Olimpián” remekül szerepeltek a felvidéki (komáromi, gútai, illetve dunaszerdahelyi) magyarok.

A felvidéki versenyzők némelyike magyar színekben (Vermes István és Balázs), némelyike a szlovák csapat tagjaként (Bogár Valéria és Péter, Bial Judit) versenyzett. A szlovák csapat érdekessége, hogy a 11 nomád sportolóból 8 magyar, 2 orosz és 1 szlovák nemzetiségű.

A komáromi, illetve a környékről származó versenyzők kifejezetten jól szerepeltek a versenyen.
  • Lovasíjászatból a gútai Vermes István arany-, fia, Balázs pedig bronzérmet szerzett.
  • A tradicionális íjászverseny arany- és ezüstérmese Bogár Péter és felesége, Bogár Valéria lettek. Valéria komáromi, itt is dolgozik, azonban férjével Marcelházán élnek.
  • A női tradicionális íjászat ezüstérmese pedig a füleki származású, jelenleg Dunaszerdahelyen élő Bial Judit lett.
A kirgizisztáni World Nomad Games a világ legjelentősebb nomád sporteseménye. A kétévente megrendezésre kerülő versenyt párhuzamba állíthatjuk a nyári olimpiai játékokkal.  53 ország sportolói vesznek rajta részt: Argentina, Azerbajdzsán, Banglades, Benin, Botswana, Brazília, Ecuador, Észtország, Csehország, Dél-afrikai Köztársaság, Dél-Korea, Fehéroroszország, Fülöp-Szigetek, Guatemala, Grúzia, Hollandia, India, Indonézia, Irán, Izland, Izrael, Japán, Kazahsztán, Kanada, Kína, Kolumbia, Kongó, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Madagaszkár, Magyarország, Moldova, Mongólia, Németország, Olaszország, Oroszország, Örményország, Pakisztán, Peru, Svájc, Sri Lanka, Szerbia, Szlovákia, Szváziföld, Tadzsikisztán, Türkmenisztán, Ukrajna, Uruguay, USA, Zambia, Zimbabwe.
A magyar zászló alatt indult aranyérmes, Vermes István a Felvidék.ma világhálós honlapnak nyilatkozott, ahol az alábbi címmel jelent meg összefoglaló a nomád olimpiáról:

Felvidéki aranyérem a második Nemzetközi Nomád Játékokon

„Számukra a magyar ember egy csoda. Úgy tekintenek ránk, mint a rokonaikra, és ez úton-útfélen látszott. Motívumviláguk megegyezik a hun és a szkíta motívumainkkal. Amint meglátták a viseletünket, megállítottak, honnan érkeztünk. Amikor megtudták, hogy magyarok vagyunk, mindenki szeretett volna fényképezni bennünket. Több tízezer fotót készítettek rólunk. Az idős nénik ránk mutattak, és azt mondták az unokájuknak, ››Nézd meg, fiam, ők magyarok!‹‹ Fogták a magyar lobogót és sírtak. Nagyon büszkék voltunk! Ritkán éreztem, hogy ennyire jó magyarnak lenni. Az ottaniak a hétköznapjaikban élik a nomád kultúrát, a hagyományaikban jelen van a nomád történelem. Gazdagon terített asztalok mögött ültünk, helyi gyümölcsöt, bárányhúst, lóhúst ettünk a többfogásos lakomákon, de még a méznek is más íze volt, mint nálunk. A nomád élet sűrített formáját láttuk mindenütt” – kezdte élményei felidézését Gútán, a portájukon felállított jurtában Vermes István.

Harmadik éve együttműködnek Bíró András Zsolttal, a Magyar–Turán Alapítvány elnökével, a Kurultáj főszervezőjével, aki megkérte őket, legyenek a Kurultájon és az Ősök Ünnepén a lovasok vezetői. „András elégedett volt a munkánkkal. Figyelemmel kíséri a Kassai Lovasíjász Iskola tevékenységét, melyből egyre többen vesznek részt a Kurultájon. Gondolom ezek alapján javasolt bennünket a második Nemzetközi Nomád Játékokon induló magyar csapatba. Olyan vezető, aki a legapróbb részletekre is figyel. Nyugodtan rábíztuk magunkat a szervezést illetően” – folytatta a Vermes törzs vezetője.

Arrafelé más az idő fogalma, tudtuk meg. „Mindenki nyugodt, nem stresszel. Fél órából könnyen lehet három. A Nemzetközi Nomád Játékok szemet gyönyörködtető megnyitóját nyolc órára hirdették meg, ám kilenc óra után kezdődött. Ez ott természetes” – mesélte a lovasíjász.

A lovasíjászok versenye jó hangulatban zajlott a nomád olimpián, csak türelem kellett. „Megmondták, hány órakor indul a verseny, két órával később kezdődött… A verseny előtt pedig jött két lovas egy lovon, a bírók integettek nekik, hogy ››Bocsánat, ez olimpia‹‹, erre integettek és lehúzódtak, közben a közelben harminc lóból álló ménes vágtatott, még arrébb juhász terelte a nyájat. Így zajlott a viadal. Rengeteg tévécsatorna vonult ki, műholdas technikával közvetítették a versenyt. A médiának köszönhetően bármerre mentem a verseny után, már tudták, hogy aranyérmet szereztem. A három célból az utolsó vágtám sikerült a legjobban. Két közepet lőttem, akkor már éreztem, jó eredményt értem el. Zengett a közönség ovációja. A buszsofőrünk odaszaladt, és majdnem leszedett a lóról. Az olimpiai faluban kaptam a területi kormányzótól, aki az ország harmadik embere, egy földig érő, fehér, hímzett kirgiz köpenyt és egy arannyal hímzett süveget. Azt mondták, ezek ott a legnagyobb méltóságoknak járnak. A búcsúvacsorán minden ország képviselői bemutattak valamilyen műsorszámot, spontán jelenetet. Egy népdalt énekeltünk a fiammal és egy másik fiúval” – avatott be a bajnok.

Az itthoniak nélkül mindez nem sikerült volna, tette hozzá a második Nemzetközi Nomád Játékok felvidéki hőse. „Amíg kint voltunk, minden a feleségem, Renáta vállára szakadt, és mint mindig, annyi éve már, ezúttal is remekül vitte a törzs ügyeit. Sőt! Egy fürdőszoba-felújítást is levezényelt. Nem tudok eléggé hálás lenni neki” – jegyezte meg a családfő.

Visszahívták őket Kazahsztánba és Kirgizisztánba. Angolul beszéltek a nomád olimpián, de szintén jól jött az orosz nyelv ismerete. Mesélte is vendéglátónk, azt tervezi, felfrissíti orosztudását. „A jövő héten, vasárnap verseny lesz nálunk, a Csörgőben, a lovasíjász pályán, ami beszámít a világkupa sorozatba. Október elején felvételik következnek a Kassai-völgyben, a felvételi bizottság vezetője vagyok. Azután, remélem, lassan pihenhetünk. Húzós, eseménydús nyarunk és évünk volt. Az edzések azonban tovább zajlanak. Sőt! A téli edzések mindig keményebbek. Azután készülünk a jövő évre” – búcsúzott a jurta előtt Vermes István.

Az első Nemzetközi Nomád Játékokat Almazbek Atambajev kirgiz elnök kezdeményezésére 2014 szeptemberében szervezték az Isszik-Kul tónál található Csolpon Ata-ban. Az első világversenyen 19 ország sportolói mérték össze erejüket 10 különböző nomád sportszámban. Az idén, a második Nemzetközi Nomád Játékokon a birkózás vezetett, de volt bothúzás, lovasjátékok és mangala is.

A következő nomád olimpiát 2018-ban rendezik.

Továbbította a
Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése