2013. január 12., szombat

Szakács Gábor rovásírás-kutató harmadszorra is vendégünk lesz

Ha kedd, akkor Hétvezér Est
Szakács Gábor: Az ómagyar íráskutatás felejthetetlen emlékei és nagyjai


Szakács Gábor, rovásírás-kutató, korábbi, nagy sikerű előadásai után, immár 3. alkalommal lesz a Fejér Szövetség 156. Hétvezér Estjének vendége.

Korábbi előadásairól és a rovásírással kapcsolatos hírekről részletesen olvashat szövetségünk honlapján:
http://fejerszovetseg.blogspot.hu/2011/09/az-elso-hetvezer-est-kiralykut.html


Ezen az estén az ómagyar íráskutatás jelentős személyiségeiről, életükről, kutatásaikról, eredményeikről  lesz szó. Kevesen tudják, hogy Torma Zsófia, a világ első régészasszonya volt az, aki elsőként tárta fel a Kárpát-medence kapcsolatát Trójával, az Égei műveltséggel és Mezopotámiával. Nevéhez fűződik a Tordosi Kultúra feltárása is, amely Kr.e. 5500-4000 között alakult ki.

Hallhatunk még, többek közt, a titokzatos tatárlakai korongról, amelynek írásos jelei 1000-1500 évvel idősebbek a szumír (sumer) képírás első emlékeinél, valamint a Nikolsburgi ábécéről, amely magyar rovásírás jelkészletének első ismert lejegyzése.

A rovásírás-kutató szigorúan ragaszkodik a valósághoz, csak azokat a feltárásokat említi, amelyek tudományosan bizonyítottak. Számunkra mégis különösen érdekes és fontos lesz, hiszen a székely-magyar rovásírás a magyarság igen régi Kárpát-medencei jelenlétének és folytonosságának bizonyítéka.


Az előadás helye: Királykút, Székesfehérvár, Mikszáth Kálmán út 25.
Az előadás ideje: 2013. január 15. (kedd) 19.00-21:00 óra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése