2015. február 20., péntek

Volt-e tudomásod arról, hogy Udinében mi is és honnan való?

Udine - Magyarország sugárút az Atilla alapította olaszországi városban

Utcanévtábla az udinei Magyarország sugárúton.
Fotó: Kürti András
Február derekán Patrubány Miklós, Fuksz Sándor, Oláh István, Bottyán Zoltán és Hompoth Zoltán alkotta MVSZ-küldöttség utazott Udine-be, az észak-olaszországi Friuli tartomány székhelyére. Kevesen vannak magyarok, akik tudnák, hogy a tengerparthoz közeli, síkvidéki várost Atilla alapította, Róma ellen indított hadjárata idején. Aquileia elhúzódó ostroma alatt parancsára a hun harcosok pajzsaikkal három nap alatt összehordták a 190 méter magas hegyet, amelynek tetején ma is áll a középkorban épített kastély. A százezres város minden lakója tudja, hogy ez Atilla műve volt. A hivatalosságok szerint csupán legenda…

Az igazi meglepetés akkor érte a Magyarok Világszövetségének küldöttségét, amikor kiderült, hogy Udine központjából, a kastélyhegy uralta hatalmas térről Dél-kelet irányba induló egyetlen sugárút neve: VIALE UNGHERIA azaz MAGYARORSZÁG SUGÁRÚT. A hatsávos sugárút jelentőségét növeli, hogy azon helyezkedik el a papi szeminárium, a katonai akadémia és a tudományegyetem. (Lásd az alábbi térképet.)

Hompoth Zoltán, a küldöttség tagja a vele szembe menő járókelőktől megkérdezte, tudják-e, hogy miért hívják az utat Magyarország sugárútnak? A megkérdezettek közül egyetlen idős férfi válaszolt helyesen: a dicsőséges ’56 Magyar Forradalom és Szabadságharc emlékére!

Nem Odiné ugyan, de Udine belvárosa
Olaszország szerte városok százaiban találni a magyarokat és az ’56-os forradalom emlékét idéző utca- és térneveket.

Kérjük olvasóinkat, írják meg: Volt-e tudomásuk az udinei magyar emlékekről?

MVSZ Sajtószolgálat
8535/150219

Avanti ragazzi...! - Udinese-Lazio - 0:1 - Az MVSZ-küldöttség jelenléte segített?

Avanti ragazzi di Budapest! – Lazio-szurkoló legyen minden magyar! – hangzott pár héttel korábbi felhívásunk. A Magyarok Világszövetségének vezérkara a jelek szerint vevő volt a felhívásra, és egy mikrobusznyi küldöttséggel részt vett Udine-ben az Udinese-Lazio mérkőzésen. A Lazio-nak szurkoló MVSZ-küldöttség megjelenése nem volt hiábavaló: a vendég Lazio 1:0 arányban győzött. Avanti ragazzi di Buda! Avanti ragazzi di Pest! Előre budapesti srácok! Vajon ragadós lesz-e a példa?


Tiltás ellenére kifeszített magyar nemzeti színű lobogó és MVSZ-molinó Udine-ben.
Az előző képen Bottyán Zoltán, Fuksz Sándor, itt pedig
Fuksz Sándor, Hompoth Zoltán és Oláh István
Fotók: Kürti András
MVSZ Sajtószolgálat
8536/150219


„A Magyarok Világszövetsége jogelődjének tekinti a Kossuth Lajos, Klapka György és Teleki László által 1859-ben Párizsban életre hívott Magyar Nemzeti Igazgatóságot.” (Alapszabály)

A Magyarok Világszövetsége egy pártok és kormányok fölötti nemzeti szervezet. A Magyarok Világszövetségét 1938-ban a Magyarok Világkongresszusa hívta életre saját, állandóan működő, ügyvivő testületeként. A Magyarok Világszövetsége minden magyarnak születő embert hozzá tartozónak tekint.

A 2004. december 5-i népszavazás a Magyarok Világszövetsége több, mint hét évtizedes történetének legjelentősebb nemzetstratégiai cselekedete.

A Magyarok Világszövetségének elnöke és minden tisztségviselője fizetés és tiszteletdíj nélkül végzi nemzetszolgálatát.

Az MVSZ Sajtószolgálat közleményei olvashatóak a www.mvsz.hu honlapon is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése