2011. november 9., szerda

Ne politizálj! Élj! Élj közéletet!

Szeptember 22-én tettünk közzé egy felhívást azzal a címmel, hogy "Ne mélezzünk tovább, hanem inkább levelezzünk", mint régen, szépen, jól és magyarul!


A felhívás tüzet fogott és terjed. Már egyre többen használják inkább
- az E-mail, email, ímél helyett az @-levél, e-levél kifejezéseket, mikor egyszerűen és nagyszerűen leveleznek, azaz már nem mételyeznek minket,
- terjed az ismeret, ismerettan az információ és az informatika helyett,
- a köteg, csomag a file, fájl helyett,
- a penna, ceruza és az adattoll a pendrive, pendrájv kifejezések helyett,
- már csevegnek, nem csetelnek, lapoznak, vagy kószálnak, nem brózolnak, szörföznek, neteznek a hálón és nem a neten...,
- mert társalognak, terveznek, találkoznak, ha vásárolnak vagy éppen kocognak egyet kommunikáció, dizájn, míting, sopping és dzsogging helyett, és terjed az üzenetváltás, miközben haldoklik a meszendzser! Egyre több vezető vezet, s egyre kevesebb menedzser menedzsel.

Mosolyogj a sztájliszteken, performanszokon és nevess nagyot a projekteseken! Beszélj magyarul a találkozókon, társaságban, csapatban és hagyd a mít-meatingelőket és a tím-teameseket nagy zavarban! Kérdezz vissza magyarul, ha illusztrálnak, hogy érted? – miért nem jellemeztek, miért nem magyaráztok?! Az országház nem parlament magyarul, ahogy nem régió a terület. A csapat nem team és a leader sem vezet senkit sem. Nem több a feeling, mint egy érzés és legyen Neked is már röhejes, ha valaki itthon nem arculat tervező, hanem imázs vagy stylist manager!

Légy természetes, ne normális, természet közeli, ne naturális, közösségi kommunális és kommunista helyett, emberbarát humánus helyett, szabad és szabatos, ne szabados vagy liberális! Légy városlakó, ne urbánus, vagy józan paraszt, ne agrárasszisztens! Érezd jól magad, teremts jólétet vagy egészséget wellness helyett! Légy központja az életednek egocentrikus maszlag helyett. Művelt lehetsz anélkül is, hogy kulturálódsz. Józan és eszes lehetsz úgy is, ha nem neveznek intelligensnek. Nyújts biztosítékot garancia helyett és szolgáltass, ne szervírozz nekem! Légy egyedi, ne speciális és pontos, ne precíz, mint egy német! Kísérd figyelemmel, ne garnírozd a vendéged! Értsd meg az elidegenedett kifejezéseket, de ne használd őket mindig, ha kell, ha nem!

Élj közéletet, ne politizálj, mint egy közösségi, közéleti ember, nem mint egy politikus! Szervezz, ne organizálj, társadalmi légy, ne civil! Ne hagyd, hogy mondvacsinált karanténba zárva lecivilezzenek, légy szabad, ha nem is korlátlan társadalmi szolga anélkül, hogy feladnád elveidet!  Légy öntudatos, felelős felnőtt infantilis és apolitikus idióta helyett! Te ne tippelj, Te válassz!

Légy hazafi, hagyd el a nacionalista böffenetet! Légy büszke magyarságodra, ne légy nevetséges europér-ajroper! Légy székely, vagy jász, vagy kun, vagy besenyő, vagy vend, vagy vót, vagy tót, vagy palóc, vagy daróc, vagy maróc, ..., de magyarul beszélj a magyar emberekkel és ne tűrd a fasisztázást, nácizást és antiszemitázást a környezetedben! Nem hungarista az, aki magyar, nem antiszemita, aki nem szemita, aki büszke arra, hogy magyar, s nem büszke, mikor felvonulást rendeznek betegek (homoszexuálisok, leszbikusok avagy hermafroditák). Nem rasszista az, aki zsidónak nevez egy izraeli vagy itteni születésű izraelitát, cigánynak egy romát, s tótnak, aki szlovák, vendnek, aki szlovén, oláhnak, aki román. Ahogy nem náci, sem fasiszta, kinek Bécs maradt Wín (Wien) és Pozsony nem volt Brátyiszláv (Bratislava), kinek nem Kluzs-Napoka (Cluj-Napoca) magyarul Kolozsvár és Fehérvár testvérvárosa Csíkszereda, nem pedig Merkúria-Csuk (Mercuria-Ciuc), s nem Romanesti Románvásár, kinek Moldávia fővárosa, Jászi (Jasi) helyett máig Jászvásár, ahol magyarok, ruszinok, kunok, besenyők, csángók, ... és jászok együtt, de nem egyszer rendeztek jász vásárt! Nem kolosszális, ami nagyszerű, s nem primitív, aki egyszerű, aki miután mérlegelt, tesz is és nemcsak hezitál. Nem jó magyar, aki egykönyvű, kinek szavait idegenek, idegen könyvekből diktálják. Légy magyar, ne magyaros, kinek - ha érti is, mit jelent HUNNIA, a haza mégsem HUNGÁRIA, hanem egy magyar ország! Magyarország, a magyarok országa, kiknek az ország anyaföld a Földanyán, úriság (uru-sag), s nem úri huncuttság!

Magyar beszéljen magyarul, de értse is, mit mond, aki nem tudja még, hogy mit hebeg, vagy mit jelent, vagy azt hiszi érti és tudja is, de még mindig ott tart, hogy keresi, mi lehet a negyedik, vagy valami plusz, mert valójában nem tudja, hogy az az EGY, mikor azt hallja:

HÁROM A MAGYAR IGAZSÁG, EGY PEDIG A RÁADÁS!

Elkezdődött, aminek el kellett kezdődnie, s a folytatás könnyedén célhoz érhet, ha használni kezdjük a szép magyar kifejezéseket (nem egyet), s magyarul gondolkodunk és beszélünk egyre és szerre, külön-külön és egyszerre! Bővítsd a listát, csak kezdd is el! Mi is folytatjuk a magyarítást – nem csak szóban, beszédben, nyelvben – hidd el! Eljő, ha jőni kell, a megoldás!

Fejér Szövetség Sajtószolgálat
2011/11/09/2

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése