2011. szeptember 22., csütörtök

A Fejér Szövetség kezdeményezi: Ne mélezzünk többé, hanem újra értelmesen levelezzünk!

Úgy-e ismerjük: "KICSI A BORS, DE ERŐS"! Akkor alkalmazzuk! Éljünk vele magyarul!

A Fejér Szövetség országos mozgalmat indít arra, hogy a magyar nyelvet az "ISMERET" világában is, sőt, leginkább abban őrizzük és újra honosítsuk! Megy ez, ha akarjuk, magától (a magjától) is, de már nem erőfeszítés és figyelem és fegyelem nélkül.
Nem véletlenül szerepel az ISMERET szó, az INFORMATIKA helyett már az első mondatban is. Terjesszünk ISMERETET, ne kétértelmű kifejezéseket írásban és beszédben is!

Az "idegen", avagy elhajlott nyelveken visszaérkezett kifejezések azt a tartalmat már nem őrizhetik, amit a
- képi
- képiségében is őrző gyökrendszerű és
- őrzött gyökrendszeréből végtelenül és torzítatlanul bokrosodó
magyar nyelv őriz, szemléltet (nem szimulál) és jelenít meg (nem reprezentál) a mai világban is! Nem az "idegen" kifejezésekkel van a baj, hanem a mértéktelen és válogatás nélküli fontoskodással (affektálással), ami a mellébeszélést és kétértelműséget mindennapossá honosítja a gyökértelenné vált "idegen" kifejezések használatával a nevetségesség szintjéig!

Sokan emlékeznek, hogy a számítógépek alkalmazásának elterjedésével hányan és hányan kezdtek el printelni, rannolni, szviccselni, xeroxozni, logolni, ..., majd szkenelni, esemesezni, fónolni, .... akik ma gondolkodás nélkül is nyomtatnak, futtatnak, kapcsolnak, másolnak és lépnek be vagy ki valahonnan, ... sőt, ma már lapolvasnak, üzennek, hívnak csak így egyszerűen és nagyszerűen. A magyar nyelv, ha van ideje, erőfeszítés nélkül is tisztít, azonban a világunk nap, mint nap gyorsul, ezért ma már nem elég figyelmetlenül és fegyelmezetlenül várni csupán, hogy a dolgok rendbe jönnek maguktól (a magjuktól) is nélkülünk.

Használjuk legalább MI
- az E-mail, email, ímél kifejezések helyett az @-levél, e-levél,
- az E-mailez, emailez, ímélez, email-t küld butaságok helyett a levelez,
- az informatika helyett az ismeret, ismerettan,
- a file, fájl helyett a köteg, csomag,
- a pendrive, pendrájv kifejezések helyett a penna, ceruza, esetleg adattoll,
- a chat, cset, csetel kifejezések helyett a cseveg,
- a brózol, brómingol, szörföz kifejezések helyett a kószál, lapoz, szánkáz, vándorol, ... kifejezéseket írásban és kimondva is mindenhol, mindenkor és mindenütt! Elterjed, ha el tud terjedni! A mindennapi közös használatnak teremtő ereje van. Teremtsünk közösen, együtt! Megmarad, ami méltó arra, hogy meg is maradjon a mindennapi nyelvben magyarul is!

S ami még ennél is fontosabb: akkor is, ha nem adtunk itt megfelelő magyar kifejezést minden helyett, mert tömegével találhattok magatok is, soha ne használjuk a következő kifejezéseket írásban vagy szóban! Ugyanis veszélyesen semmitmondók, tudatrombolók, s a használatuk lealacsonyít!

Ne használjuk a kommunikál, dizájnol, mítingel, soppingol, dzsoggingol, a meszendzser, menedzser, sztájliszt, performansz, projekt, prodzsikt, ... kifejezéseket, még véletlenül se!

A sor nem teljes, de lassan és biztosan bővül, csak kezdjük el MOST és AZONNAL alkalmazni avagy nem alkalmazni!!! Kezdjünk el kitűnni azzal, hogy igényesek, választékosak leszünk magyarul, miközben pontosan tudjuk, hogy "idegen" nyelven beszélni nem baj, nem bűn, ha azt választékosan, igényesen tesszük, mikor "idegen" nyelvű társainkkal akarunk szót érteni!

DE (!!!) EGYMÁST MÁR NE BUTÍTSUK!

Fejér Szövetség Sajtószolgálat
2011/09/22/1

3 megjegyzés:

  1. Segítségként szívből ajánlom Molnos Angéla Magyarító könyvecskéjét. Nekem is megvan, tőle kaptam :)

    VálaszTörlés
  2. Pont a minap jutott ez eszembe:
    e(elektronikus)-levél helyett ajánlom a d(delej)-levél kifejezést

    VálaszTörlés
  3. Delejlevél jó és kifejező. Lesz itt, még a többire is kihatás. Az egész ötlet nagyon jó, csak egyetérteni lehet vele. No, meg persze, élni a magyar nyelvet itt is, hiszen köze van nyelvünknek a föltalálásához is, MÁRMINT, A SZÁMÍTÓGÉPNEK!

    VálaszTörlés