2011. november 14., hétfő

Beharangozó Borbála előadása elé (3) - Nem székes, de fenséges

Az utolsó beharangozónk sem - bár ez most nem teljesen függetlenül tőlünk, de mégsem - a mi tollunkból való. S majd' hogy nem hibátlan, csupán egy icurka-picurka dolog hibádzik az utolsó sorban, ami szándékoltan talán épp' az írás csattanója volna. Volna? Valójában így is az maradt, hiszen alkalmat biztosított egy-két kiegészítő szóra azzal kapcsolatban, amely ugyancsak a hun-szkíta-székely-magyar rokonság bizonyítékait szaporítja. S nem is éppen utolsó sorban, hiszen e félreértés, vagy -írás is csak nyelvi igazolása lett - akarva-akaratlan - annak, amelyről hallhatnak azok, akik a keddi előadásra időt szakítanak.

S még mielőtt az alábbi szöveg csattanója visszacsattanna a feladóra, avagy ránk, helyesbítünk a szerző nevében is. Az Ordosz-fennsík déli peremén található Bai cheng neve, ami ma Tongwancheng,  a hun időkben - ha nem is éppen székes, de - valóban Fehérvár.

De! E településnév akkori jelentése még szorosan kötődött ahhoz a fogalomhoz, amely ugyanarról a FE gyökről eredeztethető, mint a FŐ, FElső, FElséges, FEnséges (azaz magasságos, hatalmas, égi), FÉnyes, "FEnomenális", ... hely, helység, település, amely - mint ilyen - nyilván különös önigazgatási kiváltságokkal is bírt, akárcsak egy "szék", avagy mint egy "széki" intézményrendszer "széke", avagy "székes" területe, helye, települése. Éppen úgy, mint ott, a távoli keleten, több birodalmi területen, ahol szaka-szkíták és szamurájok székeltek, azaz uralkodtak, s rendelkeztek a "szaka"-ságról, avagy a "szakák" területi önrendelkezéséről ("autonómiájáról"). S máig (siculi-)székely-sziklákként állnak őrt ott, hol szaka-székita-szkíták emeltek székhelyeket, FEhér - FEjér - FEjúr - FŐőr - tornyokat, FÉnyes FEhérvárokat, FEllegváras FŐvárosokat (FŐként sokat).

S bizony, akkor e tévedés, akár még bocsánatos is lehet, avagy az is, ha már megesett. Mondhatni: szakmailag meg is magyarázható.

A hun-magyar rokonságról

Székesfehérvár - Obrusánszky Borbála a hun-magyar rokonság bizonyítékairól tart előadást november 15-én, 19 órakor a Székesfehérvári Civil Központban.

2011. november. 14. hétfő | Szerző: Tribolt Lajos
forrás: FMH http://www.fmh.hu/programtipp/20111114_hun_magyar



A Fejér Szövetség Hétvezér Esték című előadás-sorozatának 102. eseményét különleges csemegének tartják a rendezők a téma iránt érdeklődők számára. Elhangzik például, hogy az elmúlt évtizedben tárták fel a hunok ezerötszáz évvel ezelőtt alapított egyik fővárosát az ordoszi fennsík déli határán, amelynek neve mi is lehetett volna más, ha nem éppen Székesfehérvár (Bai cheng, ma Tongwancheng).

Vonatkozó bejegyzések:
http://fejerszovetseg.blogspot.com/2011/11/beharangozo-borbala-eloadasa-ele-2-van.html
http://fejerszovetseg.blogspot.com/2011/11/beharangozo-borbala-eloadasa-ele-1.html
http://fejerszovetseg.blogspot.com/2011/11/szkitak-penze-obrusanszky-borbala-lesz.html
http://fejerszovetseg.blogspot.com/2011/11/felrevezetheto-nep-hazat-s-hazajat.html
http://fejerszovetseg.blogspot.com/2011/11/folmuveles-oshazaja-nem-mezopotamia.html
http://fejerszovetseg.blogspot.com/2011/10/mindenszentek-napjan-magyarok-osi.html
http://fejerszovetseg.blogspot.com/2011/10/hazudni-bun-tortenelmet-hazudni-pedig.html



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése