2013. május 31., péntek

Az MVSZ sajtóközleménye az ujgur testvéreinket ért megkülönböztető eljárásról

Közlemény bombariadóról és székházbezárásról

Május 30-án, 17 óra 30 perc körül a nagy erőkkel kiszálló rendőrség közölte: egy XI. kerületi utcai telefonról jelentkező névtelen telefonáló bejelentette, hogy a délután folyamán a Magyarok Világszövetsége budapesti székházában bomba fog robbanni. Ezért azonnali hatállyal elrendelték a székház teljes kiürítését, amelyben a hatósági emberekkel való kapcsolattartás érekében csupán Patrubány Miklós elnök és Orbán József igazgató maradhatott. A mintegy három órán keresztül zajló tűzszerészi vizsgálódás nem vezetett eredményre, robbanóanyagot nem találtak.
 
A tűzszerészek vizsgálódása ideje alatt a helyszínen megjelent a katasztrófavédelmi hatóság küldöttsége is, amely önálló vizsgálatot folytatott, és olyan tűzbiztonsági hiányosságokat azonosított (pl. menekülési útvonal szűkössége, bejárati ajtók befelé nyílása), amelynek alapján azonnali hatállyal megtiltotta a mintegy 6000 négyzetméter alapterületű székház üzemeltetését. A tiltás a tűzvédelmi követelmények teljesítéséig, de legkevesebb 24 órára szól.

A hamis bombariadó és az azt követő hatósági intézkedés nyomán elmaradt a magyar és ujgur fiatalok számára rendezett közös táncház találkozó, miként a május 31-re meghirdetett nemzetközi sajtótájékoztató is, amelyet Ümit Hamit, az Ujgur Világkongresszus Európáért felelős alelnöke tartott volna, az ujgur-magyar kapcsolatok jövőjéről és az ujgur nép életéről, törekvéseiről.

Hatóságok által meg nem erősített hírek szerint a német állampolgárságú Ümit Hamit alelnököt a nap folyamán magyar rendőri és idegenrendészeti hatóságok Budapesten feltartóztatták, majd azonnali hatállyal kiutasították Magyarország területéről.

Az Ujgur Világkongresszus Ifjúsági Tagozatának Budapestre tervezett háromnapos ülése ekképp meghiúsult, munkálatai, amelynek két mozzanatát – ujgur-magyar táncház és nemzetközi sajtótájékoztató – az MVSZ székházában tartottak volna, el sem kezdődtek. A vezető, szálláshely és rendezvény nélkül maradt ujgur fiatalok még aznap elutaztak Budapestről, busszal, vonattal, repülővel.

A Magyarok Világszövetsége mélységesen sajnálja, hogy a magyarság legközelebbi rokonaiként számon tartott ujgurok Budapestre tervezett értekezlete a fent vázolt körülmények folytán meghiúsult, és reményét fejezi ki, hogy a jövőben a két nép fiataljai közötti kapcsolatfelvétel intézményesen is megvalósul.

A Magyarok Világszövetsége ezúton értesíti tagjait, székházának bérlőit, a székházba tervezett rendezvények szervezőit és résztvevőit, hogy 2013. május 30. 22 órától kezdve az MVSZ székházában minden tevékenység szünetel, és minden rendezvény elmarad.

A Magyarok Világszövetsége mindent elkövet annak érdekében, hogy budapesti székházába az élet mihamarabb teljes körűen visszatérjen.

MVSZ Sajtószolgálat
7909/130531

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése