2012. augusztus 25., szombat

Csókakő fegyveres megszállása gárdaavatás megakadályozására hivatkozva

Megszállta a rendőrség Csókakőt egy bejelentett rendezvény miatt, amelynek keretében szerintük bűncselekményre került volna sor. A bűncselekmény az volna, hogy esetleg új gárdatagok tennének esküt a június közepén felavatott Nagy-Magyarország téren, a Horthy-szobor előtt.

Mi tudjuk, hogy az Új Magyar Gárda egyetlen tagját sem állították elő amiatt, hogy szervezetten és rendezetten vettek részt (saját egyenruhájukat viselve) a szoboravatáson, s őrizték a Horthy-szobrot napokig, s fogtak el garázdákat. Hogy szabálysértési eljárással és pénzbírsággal fenyegetik őket egyenruhájuk vagy esetleges rendezett (nem rendetlen) megjelenésük (ún. alkazatba állásuk) miatt, azt tudjuk, azonban hogy ez bűncselekmény volna, eddig nem gondoltuk. (?!) S most kiderült, ha esküt akarnak tenni, az bűncselekménynek minősül - állítólag.

Nekünk csak egyetlen kérdésünk van így távolról, együtt érezve a fenyegetettségben ébredő Csókakő lakosságával és maradék önkormányzatiságával:

Hol kezdődik és meddig tart a hülyeség mögé bújtatott álságos kettős beszéd és a szabad gondolkodás terrorizálása egy elhibázott jogszabályra hivatkozva?

Minket bizony nem az Új Magyar Gárda, vagy a Magyar Nemzeti Gárda, vagy a Gárda Szövetség tagjai terrorizálnak. Minket a véleménykülönbségre hivatkozó államhatalmi fenyegetettség terrorizál már évtizedek óta egyre jobban, s egyre nyilvánvalóbban!

Hajsza 130 gárdista után: "műveleti körzetté" vált Csókakő

2012. augusztus 25., szombat, 12:51 • Utolsó frissítés: 17 perce
Szerző: hvg.hu/MTI


Műveleti körzetté nyilvánította Csókakőt bűncselekmény elkövetésének megelőzése és a település közbiztonságának fenntartása érdekében a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője; a rendőrök szombaton nulla órától korlátozzák a bejutást a községbe, mindent és mindenkit ellenőriznek - közölte a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-vel.

Németh-Kész Mónika elmondta: a rendelkezésre álló adataik alapján Csókakő belterületén bűncselekmény elkövetése volt valószínűsíthető. Ennek megakadályozására és a település közbiztonságának fenntartására Simon László megyei rendőrfőkapitány a települést műveleti körzetté nyilvánította.

A megelőzendő bűncselekményről konkrétumokat nem közölt, de szélsőjobboldali portálok információi szerint annak oka nem más, mint hogy a községben 130 új gárdista felavatását tervezte a szélsőjobboldalhoz kötődő félkatonai szervezet. A félkatonai szervezet nem hivatalos szócsövének tartott kuruc.info állítása szerint a gárdaavatást a rendőri akció miatt más helyszínen tartották meg a délelőtt folyamán.

A községbe bevezető utakat és a környező településeket fokozottan ellenőrzik. Korlátozott a Csókakőre való bejutás is: azokat engedik be, akik lakcímkártyával igazolni tudják, hogy helyi lakosok. Beengedték ugyanakkor a falu boltjaiba érkező szállítmányokat vagy a rokonoknak gyógyszert vivőket is - mondta a szóvivő.     Németh-Kész Mónika azt nem tudta megmondani, hogy az akció meddig tart. A jelen lévő rendőrök létszámát firtató kérdésre azt válaszolta: elegendő erő áll rendelkezésre ahhoz, hogy a kiszabott feladatokat végre tudják hajtani. 
Hozzátette: bűncselekmény eddig nem történt, az igazoltatások során kisebb szabálysértéseket találtak, megtették a szükséges intézkedéseket.

/HVG/

"Lyukra futott a rendőrség Csókakőn"

A Jobbik Fejér megyei elnöke szerint Csókakő is a tervezett helyszínek között volt az Új Magyar Gárda 130 újoncának szombat délelőtti avatásához, ezért jelenhetett meg nagy erőkkel a rendőrség a településen.

Árgyelán János az MTI kérdésére azt mondta: a nyáron felavatott csókakői Horthy-szobor előtti Nagy-Magyarország téren lett volna az avatás, amit végül egy másik helyszínen tartottak meg. Tudomása szerint Tolna megyében avatott az Új Magyar Gárda 130 újoncot, ami "rendben megtörtént".

"Szinte biztos, hogy emiatt szállta meg a rendőrség Csókakőt, de lyukra futottak. Volt egy Horthy-emléktúra is délelőtt a faluban, de azt nem érintette a rendőrség fellépése: a résztvevők megmásztak egy csúcsot a Vértesben és vissza is tértek a faluba" - tette hozzá.

Horthy Miklós egykori kormányzó mellszobrát június közepén avatták fel a mintegy 1300 lakosú Csókakőn, a szobrot civil kezdeményezésre, több szervezet összefogásával és az önkormányzat jóváhagyásával állították. Fűrész György (Fidesz-KDNP) polgármester akkor bejelentette, hogy április 23-án a képviselő-testület úgy döntött, az egykori Bánya teret átnevezi, amely így mostantól a Nagy-Magyarország tér nevet viseli. A településvezető az MTI érdeklődésére elmondta: az államférfi tisztelete miatt támogatta - "pártokon felüli döntésnek" nevezve - a szoborállítást.
Rendőrök megállítanak egy személygépkocsit Csókakőn. MTI Fotó: Koppán Viktor
Németh-Kész Mónika, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője Csókakő műveleti körzetté nyilvánításának okiról és céljairól továbbra sem nyilatkozik.
Azt mondta, a rendőrségi törvény lehetőséget biztosít arra, hogy műveleti körzetté nyilvánítson a rendőrség egy területet.

Korábban úgy nyilatkozott: bűncselekmény elkövetésének megelőzése és a település közbiztonságának fenntartása érdekében a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője műveleti körzetté nyilvánította Csókakőt. Szombaton nulla órától korlátozzák a bejutást a községbe, mindent és mindenkit ellenőriznek. A községbe bevezető utakat és a környező településeket fokozottan ellenőrzik. Azt nem tudta megmondani, hogy az akció meddig tart. A jelen lévő rendőrök létszámát firtató kérdésre azt válaszolta: elegendő erő áll rendelkezésre ahhoz, hogy a kiszabott feladatokat végre tudják hajtani.

Hozzátette: bűncselekmény eddig nem történt, az igazoltatások során kisebb szabálysértéseket találtak, megtették a szükséges intézkedéseket.

"Ez túlzás"

Túlzottnak tartja a rendőrség fellépését Csókakő polgármestere. Fűrész György szombaton az MTI-nek azt mondta, tudomása szerint mintegy háromszáz rendőr jelent meg a fejér megyei településen, akik feltehetően azt akarták megakadályozni, hogy az Új Magyar Gárda tagokat avathasson. Úgy tudja, hogy a szervezet egyetlen tagja sem tartózkodik a községben.

A telefonon nyilatkozó Fidesz-KDNP-s polgármester elmondta, a rendőrségtől kapott tájékoztatás szerint műveleti területté nyilvánították Csókakő teljes területét. Vele azt tudatták, hogy a rendőrök belső információk alapján intézkedtek és egy bűncselekményt akartak megakadályozni - tette hozzá.

A rendfenntartók fellépését úgy magyarázta: "állítólag (...) azt gondolták, hogy itt valamiféle gárdaavatás van".

Fűrész György kijelentette, hogy ilyen előkészületekről nem tudott. Véleménye szerint ha az Új Magyar Gárdának ilyen irányú szándékai lettek volna, arról valószínűleg az önkormányzat is értesül, hiszen tőlük kell területfoglalási engedélyt kérni. Hozzátette, úgy tudja, hogy jelenleg az Új Magyar Gárda egyetlen tagja sem tartózkodik Csókakőn.
A Fejér megyei csókakő központja. MTI Fotó: Koppán Viktor
A rendőrségi intézkedéseket ismertetve jelezte, hogy azok teljes útzárat jelentenek, ugyanis csak a lakcímigazolvánnyal rendelkezőket engedik be a településre. Mint mondta, a település kihalt, az átmenő forgalom megszűnt, több turistát és üdülőtulajdonost is visszafordítottak a község határainál.
Kitért arra is, hogy körülbelül háromszáz rendőr van jelen a településen. Hozzátette, úgy látta, hogy rabomobilok is érkeztek, illetve a parkoló autókban rohamrendőrök is ülnek. Elmondta, hogy a Nagy-Magyarország teret a rendőrség lefoglalta, ott alakítottak ki egy úgynevezett műveleti pontot, ahonnan a móri rendőrkapitány irányítja a rendfenntartókat.

A polgármester túlzottnak tartja a rendőrség által alkalmazott erőt és úgy értékelte, hogy elegendő lett volna egy járőrpárt és őt bevonni, mert akkor "pillanatok alatt a végére jártunk volna, hogy készül-e valami". Ha így a bűncselekményre utaló adatokhoz jutottak volna, a járőr még akkor is beszólhatott volna erősítésért - vélekedett Fűrész György.

/MTI/

Fejér Szövetség Sajtószolgálat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése